OBITELJSKI ZAKON

NOVAC ZA ŽRTVE NASILJA TROŠIT ĆE SE ZA LIJEČENJE ZLOSTAVLJAČA Udruge ogorčene

Prijedlog ministrice Opačić je da bi se novac, koji se trenutno troši na skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, kroz godinu dvije mogao trošiti na psiho-socijalni tretman zlostavljača
Zagreb, 170713.U Kuci ljudskih prava Udruga franak odrzala je konferenciju za novinare s temom "Nedopustivo krsenje temeljnih nacela trodiobe vlasti, pod pritiscima bankarskog lobija". Predstavljeno je i pismo upozorenja predstavnicima vlasti RH u kojem ih se podsjeca kako zastupaju one koji su ih izabrali tj. narod, a ne interese centara moci. Govornici su bili Sandra Bencic iz centra za mirovne studije, Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e., Dragan Zelic iz Gong-a i Petra Rodik iz udruge Franak.Na slici: Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomaš / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

Prijedlog ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić da bi se novac, koji se trenutno troši na skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, kroz godinu dvije mogao trošiti na psiho-socijalni tretman zlostavljača nije naišao na odobravanje 'ženskih udruga', javlja Tportal.

Naime, ministrica je izjavila kako je, prema statistikama za prvih šest mjeseci, obiteljsko nasilje u padu, no da i dalje postoji velik broj žena i djece koji trpe nasilje u obitelji te joj je stoga cilj pokrenuti zakonske mehanizme kako bi se umjesto sadašnje prakse da se žene i djecu smješta u skloništa, udaljilo zlostavljača.

- To je slatko na razini teorije, ali je neizvedivo u praksi. Ako ne budemo imali skloništa i savjetovališta, gdje će te žrtve obiteljskog nasilja onda dobiti psiho-socijalnu pomoć? To znači da će zlostavljači dobiti psiho-socijalnu pomoć, a žrtve neće. U redu je i treba također raditi i s počiniteljima nasilja, no i sa žrtvama. Umjesto da pojačamo psiho-socijalni rad, mi ukidamo skloništa i savjetovališta i time onemogućujemo žene da dobiju psiho-socijalnu pomoć. Osim toga, nisu svi nasilnici oni koji će potrčati na psiho-socijalni tretman. Mislim da to neće funkcionirati i ne znam zašto bi Hrvatska bila jedina zemlja s takvim rješenjem - kazala je psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe.

- Ministrica je rekla da joj savjetovališta nisu prioritet. Nama je potpuno ukinula psiho-socijalnu pomoć, a imamo oko dvije tisuće pojedinačnih slučajeva i opet ćemo tražiti novce u inozemstvu. Žrtve obiteljskog nasilja trebaju dugogodišnji tretman. U Hrvatskoj je čest slučaj žena sa Stockholmskim sindromom, koje se po 17. put vrate nasilniku. I s nasilnicima treba raditi, da deset drugih žena koje 'stoje u redu' ne postanu njegovim žrtvama, no valjda prvo idete pomoći žrtvama. Moram reći da se ovdje radi o hiru, a ne o znanju. Sve je naopako postavljeno i njezino će ministrovanje imati dugoročne posljedice - ogorčena je Sanja Sarnavka, čelnica udruge B.a.b.e., javlja Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:21