VOJNA SURADNJA

Novcem zarađenim u Afganistanu kupit ćemo avion i radare

Amerikanci će nam donirati 16 helikoptera Kiowa Warrior, a kupit ćemo i Blackhawke
Slunj, 261012.Na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik Slunj odrzao se Dan uvazenih gostiju vjezbe postrojbi HKoV-a UDAR -12/2, kojem je nazocio ministar obrane Ante Kotromanovic i nacelnik Glavnog stozera OS RH general pukovnik Drago Lovric. Vojna vjezba "UDAR 12" takticka je vjezba ojacane motorizirane bojne s bojevim gadjanjem koja se provodi u cilju ocjenjivanja spremnosti postrojbi HKoV-a.Na fotografiji: Ministar obrane Ante Kotromanovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

Hrvatska vojska sljedeće godine nastavlja modernizaciju svojih kopnenih i zračnih snaga zahvaljujući prije svega odličnim partnerskim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkom.

Zahvaljujući suradnji sa SAD-om, sljedeće godine napokon će početi modernizacija, dogradnja i uvezivanje četiriju pomorskih radara Enhanced Peregrine.

Riječ je o radarima za čiju su nabavu ugovori potpisani još 1998., a nikada nisu radili punim kapacitetom. Radari su na Visu, Lastovu, Mljetu i Dugom otoku. Onaj na Lastovu je izvan pogona. Stavit će ih se u funkciju kada SAD uplate Hrvatskoj sredstva na ime troškova Hrvatske vojske u Afganistanu. Očekuje se da će američki Kongres ovih dana objaviti da će se Hrvatskoj uplatiti 9,6 milijuna dolara za 2012. i 2013. godinu.

Američki viškovi

Ove godine SAD je, također na ime troškova u Afganistanu, Hrvatskoj uplatio 7,6 milijuna dolara. Riječ je, dakle, o ukupno 17 milijuna dolara. Dio tih sredstava već je iskorišten za kupovinu protupožarnog aviona AT-802 Fire Boss, koji je koštao 30,5 milijuna kuna. Procjenjuje se kako bi preostala sredstava dobivena od SAD-a trebala dostajati za radare. MORH je već objavio pozivni natječaj za ovaj posao, a vrijednost radova procjenjuje se na 100-tinjak milijuna kuna. Radovi bi mogli početi u prvom tromjesječju 2015. Do ožujka 2015. u SAD će otići skupina stručnjaka Ratnog zrakoplovstva koji će među tristotinjak helikoptera OH - 58D Kiowa Warrior izabrati najboljih 16 za Ratno zrakoplovstvo. Riječ je o američkim viškovima, a naši nam sugovornici tvrde da je riječ o moderniziranim helikopterima u odličnm stanju. Kako se Hrvatska prva prijavila za donaciju ovih helikoptera, naši će eksperti imati priliku “rezervirati” one najbolje. Prema dostupnim informacijama, s predstavnicima Pentagona dogovoreno je da Hrvatska ima pravo na potpuno opremljene helikoptere izuzev raketa koje će MORH morati kupiti.

Noćna izviđanja

Ove bi helikoptere Hrvatska vojska od američke dobila kao donaciju u sklopu američkog Excess defense articles (EDA) programa te bi na tu donaciju samo morala platiti PDV. Što se tiče helikoptera Blachawk, sljedeće će se godine nastaviti pregovori o njihovoj nabavi.

U sklopu programa pomoći, SAD će sljedeće godine Hrvatskoj vojsci donirati i 10 milijuna dolara za opremanje Bojne za specijalna djelovanja specijalističkom opremom. To uključuje opremu za noćna izviđanja, razne vrste senzora itd.

Haubice i minolovci iz Njemačke

Njemačka je drugi najveći partner u opremanju Oružanih snaga. U drugoj polovici sljedeće godine u redove Kopnene vojske stići će prvi kontingent haubica PzH 2000. Hrvatska je kupila 12 haubica, čija je cijena 12 milijuna eura. Ove je godine ugovorena i nabava 370 komada raznovrsnih tipova kamiona i cisterni od Njemačke vojske, a prvi kamioni već su dopremljeni u Hrvatsku. Sljedeće godine očekuje se i potpis ugovora o nabavi dvaju brodova minolovaca, koji bi Ratnoj mornarici mogli stići 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04