SLOBODNA OTKRIVA

PRVI KOLINDIN PREDSJEDNIČKI POTEZ Kao vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske, smijenit će generala...

 Davor Pongračić/CROPIX

Hrvatska vojska može odahnuti jer, nakon što su prošla sučeljavanja predsjedničkih kandidata, nakon čega smo dobili predsjednicu države, jasno je da vojska ostaje miljenik političara i nacije, piše Slobodna Dalmacija.

Kolinda Grabar-Kitarović, kao buduća vrhovna vojna zapovjednica, na raspolaganju ima 28 hrvatskih generala. Prema NATO-ovim parametrima i to je previše (čak desetorica su višak) za malešnu vojsku kakvu ima Hrvatska, pa će Kolinda pod sobom imati pravu malu “zbornaja komandu”.

Očekuje se da će Grabar-Kitarović ubrzo nakon predsjedničke inauguracije primiti vojni vrh, predvođen generalom zbora Dragom Lovrićem koji će je brifirati o stanju u vojsci.

Tumači dvorskih intriga već “vide” kako će među prvim obračunima na relaciji Ured predsjednika – Vlada biti imenovanje novog načelnika Glavnog stožera budući da generalu Lovriću za koji mjesec istječe mandat. Na ministru obrane Anti Kotromanoviću je da predloži Lovrićeva nasljednika, a na Grabar-Kitarović je da prihvati ili dade odbijenicu.

Upregnuli snage

Kako doznajemo, u Ministarstvu obrane upregnuli su sve snage da se napravi prezentacija svega do sada napravljenog u Oružanim snagama kako bi se impresioniralo predsjednicu. Ako baš ne moraju, nije im do ratovanja s Pantovčakom i sudjelovanja u premijerovoj igri u kojoj se Kolinda Grabar-Kitarović želi ograničiti na što manje “borbenog” djelovanja. Intenzivno je i telefoniranje na pravcu Glavni stožer – imenovana predsjednica. Nedavno je uvedena mogućnost da se načelniku Glavnog stožera mandat produži na godinu dana, pa nema razloga da takva lijepa prilika ostane neiskorištena. Naravno, uz predsjedničinu milost.

Međutim, hoće li te “lakirovke” imati efekta kod Grabar-Kitarović? Vjerojatno neće. Stanjem u vojsci, kako je već poručila, nije zadovoljna. Lovrića doživljava previše bliskim Ivi Josipoviću, preko kojeg se nakon završetka vojne karijere namjeravao lansirati u diplomaciju. U kombinatorikama Grabar-Kitarović za budućeg šefa Glavnog stožera, neslužbeno doznajemo, spominju se dva imena – generali Jozo Miličević i Zdravko Klanac.

Miličević je trenutačno u Kini kao hrvatski vojni izaslanik, a javnosti je poznat po razotkrivanju afere “Kamioni” iz doba ministra Berislava Rončevića. Zbog odbijanja da sudjeluje u malverzacijama oko nabave kamiona, taj nekadašnji glavni inspektor obrane u MORH-u, umjesto zasluga, bio je maknut s inspekcijskog nadzora ove transakcije, degradiran te godinama neraspoređen.

Drugi kandidat, general Klanac, trenutačno je na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), te ima goleme zasluge u borbi protiv korupcije i malverzacija u toj agenciji. Zbog nenamjenskog trošenja pet milijuna kuna, smijenjeni su bivši ravnatelji VSOA-a Darko Grdić i njegov zamjenik, sinjski alkar Ognjen Preost, pa je protiv njih i još trojice djelatnika agencije USKOK podignuo optužnicu. Inače, ovaj diplomirani pravnik i Splićanin obnašao je niz dužnosti, među kojima je bio zapovjednik Učilišta HRM-a u Splitu te zapovjednik Središnjice za upravljanje osobljem OSRH.

U vojnim krugovima nije tajna da Lovrić nije u dobrim odnosima s Miličevićem i Klancem. Ako se za nekog od ove dvojice odluči, Grabar-Kitarović neće pogriješiti, u oba slučaja izabrat će Eliota Nessa koji neće pasivno i neambiciozno voditi vojsku.

Najava Grabar-Kitarović kako će “rehabilitirati” sedam generala koje je 2000. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić umirovio, 14 godina poslije samim generalima ta gesta ne znači previše. Puno bi bilo korisnije da nova zapovjednica pokrene postupak smjene nesposobnih generala u vojnom vrhu i granama Oružanih snaga. Fijasko s remontom borbenih zrakoplova u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji bio bi i više nego pristojan razlog za smjene u zrakoplovstvu. Pokušaj trampe s crnogorskim razaračima otetima iz ratne luke Lora za nove brodove s hrvatskih navoza, a što je razotkrila “Slobodna”, bio bi alarm za pitanje tko i zašto u domaćim vojnim redovima želi trgovati s kradljivcima hrvatske imovine.

Nacionalna sigurnost

Nadalje, bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, školovana i profesionalno formirana na zapadu, prvi put će se suočiti s nikad javno istaknutim fenomenom. Naime, 25 godina nakon raspada bivše Jugoslavije, Glavni stožer i sve rodove Oružanih snaga vode isključivo časnici koji su vojne karijere započeli u JNA! Sam po sebi, oficirski JNA background ne znači ništa negativno, posebno ako je riječ o časnicima koji su dali obol u Domovinskom ratu. Međutim, vrhovni zapovjednik, ali i oni u Ministarstvu obrane, morao bi se okrenuti mentalitetu kakav imaju časnici školovani u samostalnoj Hrvatskoj i koji nemaju vojne kartone po beogradskim arhivskim ladicama.

Premda šef države, po Ustavu, nosi i titulu vrhovnog vojnog zapovjednika, pitanje je kolike su mu realne ovlasti nad vojnim aparatom. Ne može predlagati ili imenovati kadrove. Ne može ni samostalno unaprijediti u više činove, nego “samo” dati suglasnost ili odbiti ono što predloži ministar obrane.

Ako misli ozbiljno, Kolinda Grabar-Kitarović mora nametnuti smjer za dugoročno obrambeno planiranje – novu strategiju nacionalne sigurnosti, a ne ovaj “kupus” zvan Strateški pregled obrane… Mora uvesti stvarno upravljanje projektima nabave novih sustava umjesto cirkusa od prekobrojnih vozila patria AMV, neekonomičnih oklopnih kamiona (MRAP-ovi), planiranih američkih helikoptera “kiowa warrior” koje nećemo moći koristiti za medicinske letove (nema mjesta za nosila i liječnički tim), ni za transport vojnika...Sve ispod ovih parametara, barem što se vojske tiče, bit će dovoljno da Kolindin mandat nazovemo – promašenim, piše Slobodna Dalmacija.

Josipovića nije previše zanimalo stanje u HV-u

Iako je, objektivno, najveće ovlasti imao u Oružanim snagama, mandat Ive Josipovića prošao je u odsutnosti vojnih pitanja. Teško je naći ijedan javni istup njegova savjetnika za obranu, nevidljivog Makaranina Zlatka Gareljića. Osim deklarativne javne podrške, Josipović nikad nije poduzeo konkretne poteze u povratku školskog broda “Jadran”, kakve poduzimaju HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Tko će naslijediti Dragana Lozančića?

Kada je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) u pitanju, već sada Grabar-Kitarović mora započeti potragu za novim šefom agencije, čijem ravnatelju Draganu Lozančiću sljedeće godine istječe mandat. Ako Karamarko bude novi premijer dogodine, tko kaže da će šefica države s njime biti u ljubavi što se kadrovskih kombinatorika tiče.

Imamo 28 generala - desetorica su višak

- general zbora DRAGO LOVRIĆ

- general pukovnik SLAVKO BARIĆ

- general pukovnik MIRKO ŠUNDOV

- general pukovnik DRAGUTIN REPINC

- kontraadmiral ROBERT HRANJ

- general bojnik JOZO MILIĆEVIĆ

- general bojnik MATE OSTOVIĆ

- general bojnik MATE PAĐEN

- general bojnik DRAGO MATANOVIĆ

- general bojnik DRAŽEN ŠČURI

- komodor TIHOMIR ERCEG

- komodor PREDRAG STIPANOVIĆ

- komodor MARILEO STANIČIĆ

- brigadni general SLAVEN ZDILAR

- brigadni general FRANE TOMIČIĆ

- brigadni general MLADEN FUZUL

- brigadni general ZDRAVKO JAKOP

- brigadni general IVAN JURIĆ

- brigadni general VLADO ŠINDLER

- brigadni general ZDRAVKO KLANAC

- brigadni general SINIŠA JURKOVIĆ

- brigadni general IVICA KINDER

- brigadni general IVICA OLUJIĆ

- brigadni general BORIS ŠERIĆ

- brigadni general BLAŽ BERETIN

- brigadni general MIROSLAV KOVAČ

- brigadni general DARKO PINTARIĆ

- brigadni general BORIS ZDILAR

MILIČEVIĆ

Trenutačno je u Kini kao hrvatski vojni izaslanik, a javnosti je poznat po razotkrivanju afere "Kamioni" iz doba ministra Berislava Rončevića.

KLANAC

Trenutačno je na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), te ima goleme zasluge u borbi protiv korupcije i malverzacija u toj agenciji.

LOVRIĆ

Nedavno je uvedena mogućnost da se aktualnom načelniku Glavnog stožera mandat produži na godinu dana, ali sumnjamo da će u tome uspjeti.

NAJVEĆI PROPUSTI

– fijasko s remontom borbenih zrakoplova MiG 21 u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji bio bi i više nego pristojan razlog za smjene u zrakoplovstvu

– preuzimanje 200 američkih kamiona napravljenih za zaštitu od improviziranih bombi u Iraku i Afganistanu, koji su neprikladni za bilo koju drugu ulogu; na njima se ni akumulator ne može zamijeniti ako nije originalni američki

– kupnja prekobrojnih oklopnih vozila patria AMV

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 05:47