NIZOZEMSKA POPUSTILA

Novi korak bliže: EU ukinula blokadu poglavlja o pravosuđu

Nizozemska je zadovoljna ocjenom o suradnji s Haškim sudom, otvaranje poglavlja očekuje se u travnju

BRUXELLES - Nizozemska je povukla svoju rezervu oko otvaranja poglavlja 23, onog o pravosuđu i temeljnim pravima u pregovorima Europske unije s Hrvatskom. Potvrdio je to Jutarnjem listu glasnogovornik nizozemskog ministarsva vanjskih poslova Gijs Korevaar, a to je pred nizozemskim parlamentom obznanio i osobno ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

Iz nizozemskog ministarsva vanjskih poslova Jutarnjem listu je rečeno da se ta država sad slaže da Europska unija uputi poziv Hrvatskoj za slanje njezine pregovaračke pozicije. Nakon toga, kako nam je rečeno, Nizozemska će se unutar EU zalagati da među mjerilima za zatvaranje tog poglavlja snažan naglasak stavi na nužnost pune suradnje s Haškim sudom, kako bi se nastavio pritisak na Hrvatsku po tom pitanju.

Za promjenu mišljenja Nizozemaca značajan je bio nedavni govor glavnog haškog tužitelja Serga Brammertza u Europskom parlamentu, koji je - iako nezadovoljan rezultatima u istragama oko topničkih dnevnika - ipak rekao da je zadovoljan odlučnošću hrvatskih vlasti u tom pogledu i da čeka rezultate napora koje čini radna skupina stvorena za istragu. Također, Nizozemci priznaju da je na promjenu njihova stava utjecala i činjenica što su tri preostale države (Belgija, Velika Britanija i Finska), koje su, uz njih, držale spomenuto poglavlje blokirano gotovo godinu dana, odustale od te blokade. Očekuje se da bi Hrvatska mogla brzo uputiti svoju pregovaračku poziciju te da bi se ovo poglavlje otvorilo u travnju.

S hrvatske strane pregovaračka pozicija je odavno bila spremna te se sad samo treba formalno i usvojiti i poslati Europskoj uniji čim iz Bruxellesa stigne i formalni zahtjev.

Duga blokada

Inače, Europska komisija je još prije više od godinu dana dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 te potvrdila da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje tog poglavlja. Tada je skupina država EU, iskoristivši nezadovoljstvo glavnog tužitelja Brammertza, koji se žalio na nedostatak hrvatske suradnje oko topničkih dnevnika, u Vijeću EU blokirala otvaranje tog poglavlja.

Europska unija je odlučila odblokirati ovo poglavlje prije svega kao ohrabrenje za ono što Hrvatska čini u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali i pojačanih napora da se riješi spor s Tužiteljstvom Haškog suda.

Slovenske blokade

Također, i EU i Hrvatska imaju pred sobom i vremenski pritisak, jer bi sad obje strane željele zaključiti pristupne pregovore tijekom ove godine, kako bi Hrvatska mogla 2012. postati punopravnom članicom EU. Novčana sredstva za prve dvije godine Hrvatskog članstva su već izdvojena u proračunu EU počevši od 1. siječnja 2012. godine.

Kako je poglavlje o pravosuđu jedno od najtežih i najvažnijih, mnoge države članice EU zadnjih su dana inzistirale da se ono otvori što je prije moguće, kako bi se Hrvatskoj ostavilo dovoljno vremena za ispunjavanje mjerila za zatvaranje tog poglavlja.

Unutar EU države članice sa Slovenijom dogovaraju zadnje pojedinosti kako bi se idućeg tjedna otvorila dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, ona o zaštiti okoliša i ribarstvu. Slovenija drži blokiranim još poglavlje o vanjskoj politici, a zbog brodogradnje još je uvijek blokirano i poglavlje o tržišnom natjecanju. Veliki proboj u pregovorima se očekuje u travnju, kad bi Hrvatska mogla otvoriti sva tri preostala poglavlja i zatvoriti veliki broj njih. Tako će okončanje pregovora tijekom 2010. godine postati sasvim ostvariv cilj.

Kosor: To nam je vjetar u leđa



Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je danas kako je nizozemsko ukidanje blokade poglavlja 23 vjetar u leđa hrvatskoj vladi.

- To je dobra vijest za Vladu i Hrvatsku. Kao što vidite, isplati se ustrajno i pošteno do kraja raditi posao i ne posustajati - rekla je Kosor istaknuvši kako je to „informacija svih informacija“.

Pahor: Slovenija oslobađa još dva poglavlja

Slovenski premijer Borut Pahor potvrdio je danas da će njegova vlada skinuti primjedbe u najmanje dva poglavlja u pristupnim pregovorima.

- Slovenija je skinula primjedbe, budući da imamo sva potrebna jamstva Hrvatske te će 19. veljače najmanje dva poglavlja biti otvorena - rekao je Pahor u Bruxellesu.

Slovenija je još uvijek zadržala rezerve u trima poglavljima – o okolišu, ribarstvu te vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 12:22