PROPADA UŠTEDA

NOVI PORAZ REFORMI U HRVATSKOJ Vlada odustaje od poduzeća za sve čistačice u javnom sektoru

Plan izdvajanja pratećih službi u državnom i javnom sektoru u posebno državno poduzeće blokiran je zbog razmimoilaženja u koaliciji
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Spin-off, outsourcing, nešto treće ili - ništa? Prema informacijama kojima raspolažemo, čini se da je još jedna spektakularno najavljivana Vladina reforma javnog sektora koja je trebala donijeti uštede od 280 do 700 milijuna kuna osuđena na propast.

Premda je Vlada službenu odluku o osnivanju megadržavnog poduzeća sa 24.000 zaposlenih i prihodima od tri milijarde kuna donijela još u lipnju, od projekta izdvajanja pomoćnih djelatnosti iz javnoga sektora još nema ništa i pitanje je hoće li se uopće osnovati nova spin-off tvrtka.

Podjele i u SDP-u

Točnije, kako sada stvari stoje, čini se da Vlada odustaje od bilo kakvog izdvajanja popratnih djelatnosti, i to u bilo kojem obliku (spin-off ili outsourcing). Naime, Hrvatska narodna stranka, kao najvažniji koalicijski partner u Kukuriku Vladi, oštro se protivi osnivanju još jedna gigantske državne kompanije koja bi objednila sve prateće službe koje sada u 2300 ustanova zapošljavaju 13 tisuća čistačica, 4500 kuhara, 4300 domara i gotovo 1000 djelatnika na poslovina pranja i peglanja. HNS, kaže nam neslužbeno jedan istaknuti član, od početka se zauzimao za outsourcing.

- Što se nas tiče, outsourcing je prihvatljiv, ali razgovora o tome trenutno nema i nije nam upućen nikakav prijedlog kako bi izgledala ta spin-off tvrtka - rekao nam je taj visokopozicionirani HNS-ovac. Službeno, u HNS kažu da je njihov stav o tom pitanju već poznat, odnosno i Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak već su javno kritizirali odluku o spin-off tvrtki.

U HNS-u su ustvrdili da očekuju prezentiranje pozitivnih efekata koje bi donijelo osnivanje takvoga jednog državnog mastodonta prije konačne odluke.

- Pretpostavljam da se do daljega i neće ići u tu priču zbog sindikalne inicijative za referendum o outsourcingu, jer se oni protive i spin-off tvrtki - izjavio je jedan HNS-ovac.

Pitanje izdvajanja pomoćnih djelatnosti iz javnog sektora tako je ponovno posvađalo koalicijske partnere, ali ne samo njih. I neki SDP-ovi ministri bili su za outsourcing. Jedan od njih rekao je kako se on zauzimao za outsourcing, ali je uži kabinet Vlade glasanjem odlučio drukčije.

Da je to pitanje, koje je još jednom podijelilo vladajuću koaliciju, isključivo političko potvrdio je i jedan od članova radne skupine koja je radila na projektu.

- Blago je reći da sam razočaran. Cijeli projekt pripremljen je profesionalno. To što će se dalje događati isključivo je stvar politike - rekao je jedan član radne skupine.

Provjera potpisa

U Vladi pak tvrde da nikakva odluka još nije donesena, a potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, zadužena za taj projekt, nije odgovarala na naše pozive.

Osim sindikata koji su prikupili potpise za referendum protiv izdvajanja pomoćnih djelatnosti, i Hrvatska udruga poslodavaca kritizirala je model spin-off tvrtke. Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, poslao je pritužbu Europskoj komisiji zbog činjenice da je Vlada odustala od reforme koja je trebala donijeti uštede u proračunu od 700 milijuna kuna. Inače, Odbor za Ustav jučer je odlučio Saboru predložiti da od Vlade zatraži provjeru potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma o zabrani izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru.

Nakon toga, Vlada će od Ustavnog suda zatražiti provjeru referendumskog pitanja, a pojedini članovi Odbora, poput prof. Branka Smerdela, uvjereni su da će referendum o zabrani outsourcinga pasti na Ustavnom sudu.

Sukob dvaju modela

Outsourcing

Sve prateće službe, poput čišćenja, kuhanja, zaštitarskih službi u državnom i javnom sektoru, bile bi ponuđene privatnim tvrtkama.

Spin-off

Ovaj model predviđa osnivanje velikog državnog poduzeća u koje bi bili izdvojeni svi zaposleni u tim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:18