JOŠ JEDAN POREZNI NAMET

NOVI UDAR NA ZAMRLO TRŽIŠTE Zbog PDV-a na građevinsko zemljište poskupljuju stanovi. Izračunali smo koliko

Sukladno EU obvezama, na građevinsko zemljište će se od 1. siječnja 2015. obračunavati PDV od 25 posto
 Joško Šupić/CROPIX

Nova godina donijet će i novi udar na ionako zamrlom tržištu nekretnina. Naime, sukladno obvezama koje smo preuzeli prema Europskoj uniji, na građevinsko zemljište će se od 1. siječnja 2015. obračunavati PDV, a ne više porez na promet nekretnina, što je sada slučaj. To znači da se može očekivati i rast cijena novoizgrađenih stanova. Ipak, upozoravaju stručnjaci, velik rast cijena nije izgledan, budući da je potražnja za stanovima već godinama slaba.

Sve ovisi o potražnji

Zbog PDV-a na građevinsko zemljište bi, objašnjava Dubravko Ranilović, direktor agencije za promet nekretnina Kastel, cijena novogradnje nominalno mogla skočiti za četiri do pet posto. Za stan od 100.000 eura, to je četiri do pet tisuća eura više nego do sada. No, to je, naravno, u idealnim uvjetima, kakvi u Hrvatskoj za građevinare već odavno ne vladaju.

- Cijene novogradnje vjerojatno će nešto porasti, no one će ponajprije ovisiti o potražnji za stanovima na tržištu, kojoj će se investitori morati prilagoditi - upozorava Ranilović. Sličnih su stavova i drugi poznavatelji stanja na tržištu nekretnina. Dugotrajna kriza je, upozoravaju, srezala potražnju za stanovima, pa je manevarski prostor za nekakav značajniji rast cijena vrlo mali.

Nekretninski fond

O tome, uostalom, govore i brojni neprodani stanovi, za koje novi ministar financija Boris Lalovac već kroji model izlaska iz slijepe ulice u vidu nekretninskog fonda. Stoga će uvođenje PDV-a i na građevinsko zemljište samo ubrzati katarzu kroz koju već šestu godinu prolaze investitori jer je izgledno da će novi porezni namet u većem dijelu morati sami snositi.

- Netko će nastaviti graditi, a netko neće jer će mu se povećati gubici. Investitori će imati još manju zaradu, a cijene se teško mogu značajnije povećavati jer je slaba potražnja - ističe Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta.

Jednostavniji proces

- Ako se građevinari odreknu dijela svoje zarade - a morat će, ne bude li potražnje - onda bi stanovi čak mogli i pojeftiniti - ocjenjuje Marija Zuber, porezna savjetnica. Novi bi sustav oporezivanja prodaje nekretnina trebao pojednostaviti cijeli proces jer će se od Nove godine u kupoprodaji novogradnje zaračunavati samo jedan porez, a ne dva kao do sada. K tome, Vujović vjeruje da bi se prema dolje mogle korigirati cijene građevinskog zemljišta kako bi se investitorima uopće isplatilo bilo što graditi. Na kraju, Hrvatska će i u tom dijelu pravnog sustava dobiti model kakav vlada i u drugim članicama Unije.

- Ovdje se radi o obvezi koju smo preuzeli prema EU. Hrvatska tu i nije imala puno prostora za pregovore - zaključuje Zuber.

Za stan od 100.000 eura državi 4.000 eura više

Novosti u poreznom sustavu otprlike izgledaju ovako.

Ako se, primjerice, stan od 70 kvadrata u Zagrebu prodaje za 100.000 eura, na njega se sada plaća PDV po stopi od 25 posto na novoizgrađenu vrijednost, koja se obično procjenuje u iznosu od 80 posto, ili u ovom slučaju 80.000 eura.

S druge strane, na udio zemljišta, čiji je prosječan iznos 20 posto vrijednosti stana, ili u ovom slučaju 20.000 eura, sada se obračunava porez na promet nekretnina po stopi od pet posto. To znači da se u državnu blagajnu od prodaje novoizgrađenog stana od 100.000 eura dosad slijevalo oko 21.000 eura.

No, kako će od Nove godine cjelokupna vrijednost novoizgrađenog stana, koja uključuje i udio koji se odnosi na građevinsko zemljište, biti predmetom oporezivanja PDV-om, državi bi od te transakcije trebalo pripasti 25.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:18