LINIĆEV NASLJEDNIK

MILANOVIĆ PREDSTAVIO LALOVCA 'Trebat će mu velika pluća punog kapaciteta za ono što ga čeka'

Zagreb, 130514.Sabor.Saborski Odbor za financije i drzavni proracun raspravljao je o prijedlogu za iskazivanje povjerenja Borisu Lalovcu za obavljanje duznosti ministra financija.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB -

S devet glasova "za" i jednim "protiv" saborski Odbor za financije predložio je Saboru da Borisu Lalovcu iskaže povjerenje za dužnost novog ministra financija. Protiv je na Odboru glasovao jedino HDZ-ov Ivan Šuker.

- Lalovac je od ranije poznat javnosti kao zamjenik ministra financija. Još ranije sam Lalovca predložio za zamjenika zbog njegove kompetencije, poslovnog iskustva i mladosti, a sada tome mogu jos dodati i ove dvije i pol godine iskustva koliko je bio zamjenik ministra. To su za mene dovoljna jamstva da je Lalovac itekako stručno dorastao onome što nas čeka - izjavio je premijer Milanović u uvodnom obraćanju članovima saborskog Odbora od kojih je zatražio podršku za Lalovca i njegovo imenovanje.

Podsjetio je kako imamo proceduru prekomjernog deficita, ali da Lalovcu i dalje ostaje konsolidacija sustava te uvođenje reda i porezne discipline.

- To zahtijeva puno rada i strpljenja jer su ranije napravljeni propusti, ali i neki u zadnje dvije i pol godine. Gospodin Lalovac to možda nema u malom prstu, ali ima u glavi i plućima, a trebat ce mu velika pluća za sve ono što ga čeka. Vjerujem da će u tome imati vašu podršku, izjavio je premijer koji je odmah nakon svog izlaganja napustio sjednicu Odbora za financije. Lalovac je, pak, ostao odgovarati na pitanja članova Odbora kojima je jasno kazao kako pri rješavanju krize očekuje suradnju i pomoć HNB-a i HUP-a te da neće robovati formama.

- Kako provesti proces prekomjernog deficita te hoće li se u ove tri godine koliko traje proces ići i na određena povećanja poreznog opterećenja, zanimalo je SDP-ovu Dragicu Zgrebec.

- Vezano za proceduru prekomjernog deficita Vlada RH je krajem travnja uputila dva vrlo važna dokumenta Europskoj komisiji. Jedan je program konvergencije, a drugi Nacionalni program reformi. To su dva dokumenta koja zapravo predstavljaju u kojem smjeru i na koji način će se konsolidirati ne samo javne financije kao temeljni prioritet ove Vlade, nego i na koji način će se potaknuti strukturne reforme koje će u konačnici dovesti do onoga što svi čekamo - do gospodarskog rasta i do porasta zaposlenosti, odgovorio je Lalovac. Dodao je kako se upravo u tim dokumentima detaljno govori o rokovima i smjerovima u kojima će reforme ići te koliko će to u konačnici koštati.

- Kad govorimo o novim porezima vrlo jasno je i u tom programu konvergencije navedeno da novih poreza za gospodarstvo neće biti. Što se tiče porezne politike u tome razdoblju vrlo jasno je definirana i na koji način će se ona i provoditi, kazao je Lalovac.

Istaknuo je kako nije samo porezna politika jedini i ključni izlazak iz gospodarske krize, nego da to uključuje i druge institucije. - Hrvatska se nalazi u toj proceduri prekomjernog deficita i ne može rješavanje krupnih gospodarskih problema i recesije biti samo iz porezne politike jer mi nismo ni došli u ovaj oblik recesije zbog porezne politike, nego zbog drugih strukturnih problema hrvatskog gospodarstva. Tražit ćemo odgovore i od drugih institucija. Mi smo dali određene olakšice u zadnjih dvije godine, međutim, tu će biti potrebno još daljnjih koraka i zajedničkog rada i s Hrvatskom narodnom bankom a i s Udrugom poslodavaca kako bi se riješio taj gordijski čvor. Naglasak će biti na tome, a ne na novim porezima i ne na novim fiskalnim opterećenjima i građana i poduzetnika, rekao je Lalovac.

SDP-ova Nadica Jelaš pitala je Lalovca gdje vidi prostor za daljnje smanjivanje nelikvidnosti, podsjetivši ga da je ranije iznio analizu o području nekretnina u Hrvatskoj kao o velikom generatoru nelikvidnosti. Lalovac joj je odgovorio kako je nekretninama biznis jedan od glavnih problema.

- Nekretninski balon bio jedan od generatora gospodarskog rasta. Do sada nitko nije imao odgovor kako poslovati kad se on ispuše. Tržište je zamrznuto 6 godina, unutra su zamrznuti i određeni oblici poreza, zato jer nekretnine nisu u funkciji. Tvrtke trebaju razdvojiti propale nekretninske biznise od svoje osnovne industrijske djelatnosti. Hrvatska industrija ne može biti konkurentna ako ne riješi problem nekretninskog biznisa. Zato tražim pomoć od HUP-a i HNB-a i svih koji mogu pomoći u rješavanju jer jedan od prvih poteza treba biti kako aktivirati zamrznuta tržišta, u kojima je zamrznut i velik iznos poreza. To bi onda značilo da ne moramo dalje tražiti uštede u proračunu, iako se reforme moraju provesti, pojasnio je Lalovac.

Dodao je kako nije za linearne rezove, nego poboljšanje kroz strukturne reforme.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar pitao je Lalovca o smanjenju devizne pričuve s obzirom da HNB ima preko 12 milijardi eura deviznih pričuva deponiranih u bankama u inozemstvu iz koje bi se platio dio duga, na što mu je Lalovac odgovorio kako i oko deviznih pričuva očekuje suradnju s HNB-om.

- Kritike prihvaćamo, ali tražimo i odgovore kada pitamo možemo li zajedno raditi kako bismo što prije izašli iz krize, kazao je Lalovac.

Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista pitala je hoce li doći do izmjene Zakona o predstečajnim nagodbama, na što je Lalovac odgovorio kako je radna skupina Ministarstva financija i Minstarstva pravosđja već počela rad na tome.

- Rade na tome da se određeni dio prijava potraživanja gdje se govorilo o prijavi u samom procesu verifikacije, prebaci na sudove iako su i do sada bili brojni mehanizmi kontrole. Ako je bilo zloupotreba u tom dijelu svakako je dobro da su svi dokumenti na stranicama i da je cjelokupni proces transparentan, rekao je Lalovac i naglasio da ce predstečajne nagodbe biti u novom obliku.

- Moj stav je da se kod preuzimanja nekretnina mora uključiti više institucija, mislim na Državni ured za upravljanje državnom imovinom jer će na kraju ta imovina završiti kod njih na upravljanju. Zakon će doživjeti promjene i promijenit ćemo proceduru i kod donošenja odluka i uključivanja više institucija, rekao je.

Lalovac je odgovarajući na pitanje SDP-ovog Ive Jelušića obrazložio i što namjerava poduzeti kako bi se riješio dug građana s obzirom da ih je preko 300.000 u blokadi. Kazao je kako u suradnji s drugim ministarstvima i potpredsjednicom Vlade Milankom Opačić i ministrom rada Mirandom Mrsićem formira jedan tim koji radi na projektu na koji način pomoći građanima. Dodao je i kako to nije samo ekonomski, nego i socijalni i društveni problem.

HDZ-ov Ivan Šuker nije imao pitanja za Lalovca jer je istaknuo kako će odgovore dobiti kroz buduće zakonske prijedloge. No, Šukeru su zasmetala nova pravila po kojima se rasprava o kandidatu za novog ministra održava samo na Odboru.

- Ovo što se dogodilo na početku sjednice je potvrda marginalizacije Sabora. Prvi put se o imenovanju novog ministra raspravljalo na Odboru dok na plenarnoj sjednici nece biti rasprave. Predsjednik Vlade je, sukladno Poslovniku, odradio svoj dio posla, predložio i rekao što misli reći. Naprosto, treba ignorirati raspravu, uz poštovanje prema kolegi Lalovcu jer njega ne želim uvesti u ovaj dio priče, nego nas zastupnike, odnosno većinu koja je izglasala ovakav Poslovnik - komentirao je Šuker i zaključio: "Nema potrebe raspravljati, neka svatko glasa onako kako je dobio naredbu da glasa od vladajućih, a mi u oporbi onako kako mislimo".

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček tražio je od Lalovca da svaki novi zakonski prijedlog prethodno prodje procjenu učinka propisa. - Da se za krizni porez, poznatiji kao harač, provela procjena učinka možda ne bi bio donesen, jer je je upitno koliko su bili njegovi kratkoročni dobici, a koliko su bili dugoročni gubici, komentirao je Bohaček, na što mu je Lalovac odgovorio. - Vidim da ćemo imati interesantno suradnju, ali ne znam da cemo se baš složiti, ali to je čar traženja rješenja kad govorimo o rješavanju krize.

No, moram priznati, da iako se forma mora zadovoljiti, moja je intencija da ne robujem formi. Nakon šest godina recesije nemamo vremena robovati formamama, a to je procjena učinka propisa. Cilj nam je pomoći najsiromašnijim i najugroženijim dijelovima građana. Ako ćete sudjelovati u tom dijelu, ja sam vam 24 sata na raspolaganju. Ali jedno vam kaže teorija, ali ja želim da građani osjete te određene korake, to je prava procjena učinaka propisa - odgovorio mu je Lalovac koji je kazao i kako neće biti novih rebalansa te da će unutar sljedećih desetak dana i nakon konzultacija moći govoriti o svojim najbližim suradnicima.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 130514.Sabor.Saborski Odbor za financije i drzavni proracun raspravljao je o prijedlogu za iskazivanje povjerenja Borisu Lalovcu za obavljanje duznosti ministra financija.Na fotografiji: Zoran Milanovic, Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:52