RICK ROLLING

NOVINAR UPOZORIO NA OPASAN OBLIK CYBER KRIMINALA Hakirao hrvatski web časopis da zaustavi nov način krađe novca

Na jedan dan posjetitelji službene web-domene akademskog časopisa za suvremenu umjetnost u Hrvatskoj bili su preusmjereni na klasični glazbeni video Ricka Astleyja iz 1987. godine “Never Gonna Give You Up”, piše u uglednom časopisu Science investigativni znanstveni novinar John Bohannon. Kako bi upozorio na novi oblik cyber kriminala, krađu web-siteova akademskih časopisa, Bohannon je opisao kako je hakirao hrvatski časopis “Život umjetnosti” koji već desetljećima izdaje Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu.

‘Kako sam oteo časopis’

“Dugo ignorirani u kriminalnom podzemlju, web-siteovi akademskih časopisa konačno su prepoznati”, piše Bohannon u članku “Kako sam oteo časopis”. Navodi da je prošle godine u više od 20.000 časopisa objavljeno oko dva milijuna članaka u digitalnom obliku. Većina te oko 10 milijardi dolara vrijedne industrije još je vezana uz pretplate, mahom biblioteka, no sve je zastupljeniji open access pristup, model u kojem autori prihvaćenih članaka plaćaju za njihovu objavu. To, pak, pruža prostor za cyber kriminal, što je pokazao i slučaj Mehdija Dadkhaha, IT znanstvenikakoji se 2013. neoprezno odazvao pozivu u jednom e-mailu.

Ponuđeno mu je da plati 600 dolara kako bi njegova studija o informatičkoj sigurnosti bila prezentirana na jednoj konferenciji, a zatim i objavljena u časopisu uvrštenom u poznatu bazu podataka Thomson Reuters. Platio je, no pokazalo se da je znanstvena konferencija bila izmišljena, a internetska verzija časopisa ukradena. Bohannon se zato odlučio na istraživanje i otkrio 24 časopisa kojima je posljednjih godina ukradena domena. Otkrio je da hakeri najčešće zaposjednu domene kojima je istekao rok ili konstruiraju lažne web-stranice, a zatim hakiraju neki časopis te sav njegov promet preusmjere na lažnu stranicu. Ne sluteći što se dogodilo, korisnici često mogu uplatiti članarine ili, pak, otkriti podatke o svom bankovnom računu.

Kupio staru domenu

U investigativnom uratku Bohannon je naposljetku odlučio kupiti neku domenu kojoj je istekao rok trajanja pa se odlučio za hrvatski časopis “Život umjetnosti”, tj. domenu hart.hr. “Moja podvala vjerojatno nije stvorila neugodnost čitateljima”, napisao je Bohannon. Naveo je da je izdavač premjestio časopis na novu web-domenu u lipnju te da mu je urednica časopisa Sandra Križić Roban rekla da je o tome obaviještena baza Thompson Reuters. No, on tvrdi da baza Web of Science i dalje ima informaciju o domeni koju je hakirao.

Preuzimanje bez dozvole

- O svim novostima, pa tako i o recentnoj promjeni domene, tj. online izdanja časopisa obavještavamo pravovremeno sve partnere, pretplatnike, publiku, knjižnice - rekla je Irena Šimić iz uredništva “Života umjetnosti”. - Spominjana hart.hr domena je nekadašnja domena Instituta za povijest umjetnosti, deaktivirana još 2012. prema preporuci i pravilniku Carneta i Zakona o elektronskim komunikacijama. Povremeno se kod pretraživanja na postojećim stranicama korisnici preusmjeravaju na ostatke sučelja i sadržaja nekadašnje hart.hr domene. To je pitanje programerskih pogrešaka koje se više neće javljati kad do kraja godine dovršimo i javno objavimo nove mrežne stranice Instituta - zaključila je I. Šimić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:28