EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Obersnel: Pred nama velik i zahtjevan dan

Vojko Obersnel
 Matija Djanješić / CROPIX

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Rijeci otvorenje godine Europske prijestolnice kulture 1. veljače kao "velik i zahtjevan dan" naglasivši da su u njegovu organizaciju uključene sve komunalne službe te policija, hitna pomoć, vatrogasci i drugi.

Obersnel je istaknuo da će od ranog jutra tog dana u središtu Rijeke biti 70-tak događanja na 30 lokacija, uz središnji program otvaranja u riječkoj luci navečer. Očekuje se mnogo gledatelja, a za njih su predviđena mjesta na gatovima i glavnom lukobranu Molo longu. Praćenje programa na glavnoj pozornici na De Franceshijevom gatu i nekoliko drugih lokacija izvedbi olakšat će im se putem video zidova na više lokacija u luci, rekao je Obersnel.

Program otvorenja počinje u 19.30 sati, te se gledateljima preporučuje da u luku dođu do 19 sati, a onima koji će sudjelovati u programu na Molo longu najkasnije do 18.30. Naime, na Molo longo se pozivaju roditelji s djecom i mladi te će im se podijeliti 3000 zvona s kojima će se uključiti u izvedbu.

Automobilski promet središtem grada, Adamićevom ulicom i Ulicom Riva zatvorit će se tog popodneva, večeri i noći. Autobusni prijevoz na gradskim i prigradskim linijama bit će besplatan.

Vojko Obersnel rekao je da će se program otvaranja i druga događanja ako pada kiša normalno odvijati, a samo u slučaju olujnog nevremena s jakim vjetrom, otvaranje će se odgoditi, ovisno o vremenskim prilikama, za nedjelju, dan poslije. Ako bude padala kiša, gledateljima se preporučuje korištenje kabanica umjesto kišobrana.

Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić navela je da će se u luku moći ući s više lokacija. Kako se bude popunio pojedini prostor za gledatelje, građani će se upućivati u ona u kojima još ima mjesta. Neće biti ograde na rubu gatova pa se građani pozivaju da se ponašaju odgovorno, rekla je Višnić. Osobama s invaliditetom će se omogućiti praćenje na posebnom dijelu Adamićevog gata. U programu sudjeluje između 300 i 350 volontera.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske Goran Gašpert upozorio je da je zabranjeno korištenje dronova te će se njihova pristutnost utvrđivati posebnim uređajima. PU primorsko-goranska je od Hrvatske kontrole zračnog prometa zatražila i dobila zonu zabrane letenja za sustave bespilotnih zrakoplova na području Rijeke 1. veljače, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:09