EPK 2020.

VELIKI VODIČ KROZ PRVI VIKEND EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE Jutarnji otkriva što će se sve u Rijeci događati 1. i 2. veljače na svečanom otvorenju

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

“Luka različitosti” je slogan pod kojim se Rijeka i natjecala i pripremala teme i programe za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. pa je nekako i logično da je za središnji događaj otvorenja izabrana upravo Riječka luka.

U subotu 1. veljače, s početkom u 19 sati, tamo će biti uprizoreno monumentalno glazbeno-scensko djelo pod naslovom “Opera industriale” u kojem sudjeluje oko 120 izvođača, plus 500-tinjak zvončara, plus publika koja će također biti uključena u izvedbu. Riječ je o nekoj vrsti, uvjetno rečeno, modernističke, urbane opere, nastale prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved), u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, koju režira renomirani hrvatski redatelj Dalibor Matanić.

Sublimacija riječkog identiteta

Dakle, spojile su se kreativne snage različitog umjetničkog pedigrea koje povezuje zajednička vizija onoga što bi trebalo biti sublimacija riječkog kulturnog identiteta. S Matanićevom vizijom javnost se mogla upoznati kroz spot napravljen po narudžbi Turističke zajednice Rijeka, koji je podigao mnogo prašine, JMZM je dvojac koji je stasao iz riječke alternativne glazbene scene 90-ih i stvara eksperimentalnu elektroakustičnu glazbu koja jednako dobro funkcionira i u klubovima, i u kazalištima, i u muzejima suvremene umjetnosti, a Frano Đurović je skladatelj čiji se opus dotaknuo praktički svih glazbenih područja, s posebnim afinitetom za elektronsku glazbu, koji je svojevremeno svirao i u bendovima kao što su Kojoti, Vještice, Stampedo, Mayales, s Edom Maajkom...

Luka, kako kažu u Rijeka 2020 - EPK, “predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke” - ona je mjesto susreta različitosti, upoznavanja s novitetima, idejama, za nju su se kroz povijest borili i osvajači i osloboditelji. Također, ona je privlačila i othranjivala generacije i generacije Riječana koji su u grad zbog luke i pristizali, postajali njegovi stanovnici te zahvaljujući luci širili svoje obzore i vidike.

“Opera industriale”, kako je istaknuo Josip Maršić, jedan od autora, sastoji se od više činova, odnosno glazbenih cjelina, gdje se komorni, “milozvučni” dijelovi izmjenjuju s perkusioniziranima, bučnima i “neugodnima”... Simbolizira to putovanje koje je grad prošao, njegove uspjehe i neuspjehe, uspone i padove. Redatelj Matanić kaže da je to modernističko djelo koje ne upada u zamku modernizma, odnosno nije hermetično, već ima potencijal da se svidi širokim masama, da ujedinjuje, potiče afinitete...

“Spoj nespojivoga”

Kako bi “Opera industriale” mogla zvučati, donekle se da zaključiti iz popisa izvođača koji izgleda kao “spoj nespojivoga” - uz orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, tu je i Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša s Rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima, šahtofonima, te s muzičarima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu, uz mješoviti zbog Jeka Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića tu je i finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču “Mieskuoro Huutajat”, uz radnički orkestar iskri, brusilica i zavarivača tu je ansambl od 20 električnih gitara koje sviraju članovi riječkih rock, punk, indie i metal bendova, kao i deset riječkih bubnjara, a uz plesače suvremenog plesa tu su i zvončari čije su koreografije starije od pisane povijesti ovdašnjih naroda.

Cijela će riječka luka biti pozornica, s time da će ona glavna biti smještena na De Francheskijevu gatu. Publika, posebice djeca i srednjoškolci, pozvani su da dođu na Molo longo, gdje će im biti podijeljeno 2500 zvona. Akvatorij će zauzeti barke i manje brodice koje također sudjeluju u scenskoj izvedbi, a na nekoliko lokacija u luci bit će postavljeno više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija. Na ekranima razmještenima na području luke prikazivat će se video koji će kombinirati izvedbu s velike pozornice, sliku publike s Molo longa te druge vizualne elemente. Na Pixel Wallu, svjetlosnoj instalaciji koja se postavlja ispred zgrade Pomorskog putničkog terminala na Molo longu, ispisivat će se tekstualne poruke različitog sadržaja i iscrtavati zadani piktogrami, jednako kao i na svjetlosnoj instalaciji Migrant Waves koja će biti postavljena na nastavku lukobrana. Svjetlosne instalacije postavit će se i na zgradu Robne kuće Ri, na čijem će krovu nastupati bubnjari, te iza pozornice na De Francheskijevu gatu. Na tri različite lokacije koje vode prema luci bit će prostorne instalacije, Kaleidoskopi, sastavljene od modularne skele i rasvjete koja osvjetljava unutarnji prostor. Završetak svečanosti obilježit će vatromet i posebna svjetleća umjetnička instalacija suvremene umjetničke skupine iz Meksika - Ale de la Puente. Voditelj, odnosno narator cijelog događaja, bit će Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3.

Hommage Kamovu

Uz radničku, industrijsku povijest Rijeke, simbolička uporišta otvorenja bit će i riječka povijesna antifašistička pozicija, a tu je i hommage riječkom piscu Janku Poliću Kamovu, beskompromisnom umjetniku i “pjesniku psovke” čiji je opus najavio dolazak europske avangarde.

Program otvorenja HTV će prenositi uživo, a prenosit će i protokolarni program iz HNK Ivana pl. Zajca, namijenjen diplomatskom zboru, veleposlanicima, predstavnicima Vlade, europskim partnerima, ministrima kulture, državnicima i drugim gostima iz inozemstva, koji će prethoditi događanjima u Riječkoj luci. Taj dio, pak, nije namijenjen za građane, a u ovom dijelu programa nastupit će riječki Putokazi, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra te glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val. Na otvaranju EPK 1. veljače očekuje se nekoliko desetaka tisuća ljudi, a osim službenog dijela, tu je više od 70 događaja na 30-ak različitih lokacija u gradu, s više od 500 izvođača, koji će trajati od 7 ujutro do ranih jutarnjih sati u nedjelju 2. veljače. Dakle, riječ je o najvećem “kulturnom tulumu” u povijesti Rijeke. J

Maljković uvertira u dane velikog slavlja u gradu na Rječini

Dugi vikend u Rijeci počinje već u petak otvorenjem izložbe Davida Maljkovića “S kolekcijom” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Samo otvorenje u petak 31. siječnja podudara se s Noći muzeja, a izložba će se uz popratni program moći razgledati do jedan u noći. Ovom izložbom umjetnik, inače rođen u Rijeci, koji je proteklih godina ostvario impresivnu inozemnu karijeru a radovi mu se nalaze u brojnim svjetskim muzejima, od Centra Georges Pompidou, Stedelijka, do MoMA-e i Tate Gallery, uspostavlja dijalog sa zbirkom MMSU.

Jezgru izložbe, naime, čini Maljkovićeva prostorno-specifična intervencija koja, kako stoji u najavi izložbe, na “atipičan način predstavlja MMSU-ovu kolekciju i stvara snažnu podlogu za niz suradnji, situacija i interakcija”.

Kolekcija MMSU-a u Rijeci, od osnutka muzeja 1948. godine pa do danas, nikad nije predstavljena kroz stalni postav. S novom zgradom MMSU, jedne od kapitalnih investicija u gradu na Rječini uoči godine njegova europskog kulturnog predsjedanja, postavlja se i pitanje same zbirke muzeja. Jedna od specifičnosti ovog Maljkovićevog projekta međutim je i to da on predstavlja i njegov susret s gradom i pripadnicima riječke umjetničke scene koji su bili značajni za njegovo formiranje tijekom devedesetih godina u Rijeci, Klasom Grdićem, Igorom Rukavinom, Žarkom Violićem, Branko Cerovcem i Damirom Čargonjom Čarlijem. Svoju interakciju sa zbirkom MMSU Maljković otvara i nizu autora mlađe generacije. Na samom otvorenju ta će čast pripasti Dori Budor i Niki Mihaljeviću.

U Rijeci su, što se tiče programa EPK, od izložbi već neke ranije otvorene te se mogu pogledati i tijekom vikenda otvorenja. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka traje izložba “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremona”. Izložba obilježava 150. godišnjicu rođenja “riječkog Stradivarija”, Franje Kresnika, uglednog liječnika koji je bio i graditelj violina. Osim što predstavlja život tog osebujnog čovjeka koji je bio humanist, kozmopolit i boem, te violine koje je izradio, izložba pokušava ponuditi i odgovor na pitanje o tajni kremonskih violina kojim se bavio i sam Kresnik. Posjetitelji tako, među ostalim, mogu pogledati osam violina iz Cremone, među kojima po jednu Stradivarijevu i Guarnerijevu. Izložba o Kresniku bit će otvorena tijekom cijele godine Europske prijestolnice kulture, a dio je programskog pravca “Doba moći” koji se bavi Rijekom i temama koje su obilježile grad. Kao dio istog pravca, također u Pomorskom i povijesnom muzeju može se pogledati i izložba “D’Annunzijeva mučenica”. Znakovito je da se izložba održava u građevini poznatoj i kao Guvernerova palača, koju je talijanski pjesnik i protofašist odabrao za svoju rezidenciju tijekom svoje kratkotrajne riječke okupacije.

Izložba je inače otvorena na samu stogodišnjicu D’Annunzijeve okupacije grada koja je bila 12. rujna 1919. godine te je mučenica iz naziva upravo Rijeka koja je pretrpjela 16 mjeseci vladavine kontroverznog vojskovođe koji se smatra pretečom fašističke ideologije. Naziv izložbe, međutim, aludira i na D’Annunzijev opis Rijeke kao “Città olocausta”, a na izložbi se grad predstavlja na dva načina: kroz sudbine konkretnih žena ali i personifikaciju, figuru žene, kako Rijeku prikazuju u svojim djelima futuristički umjetnici te neki hrvatski i talijanski mediji. I ova je izložba otvorena do siječnja 2021. godine. (piše Romina Peritz)

Top 20 top koncerata, performansa, tuluma i ostalih atrakcija u izboru Jutarnjeg lista

Od njih ukupno više od 70, Jutarnji list izdvajio je 20 najzanimljivijih događanja na otvorenju EPK. Uz ostalo studentska udruga Radio Sova donosi izvedbu „Topografije naših udaljenosti” prema suvremenom dramskom tekstu koji tematizira pitanja ljudskih udaljenosti, razlika, nerazumijevanja i njihovih uzroka, a FKK Šator nudi koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona. Performans RADILIŠTE 2020 Umjetničke organizacije Kabinet u izvođenju Ivane Kalc i Tajči Čekade obrađuje temu besmislenog i besciljnog rada a harmonikaški orkestar u Ciottinu dolazi iz Pule i ponudit će spektakularan nastup. Nakon koncerta Porto Etno Orkestra u Clubu Tunel nastupa DJ Rango sa blues/soul/funk setom dok program Back2love za sve ljubitelje dobre glazbe i plesa potpisuje kreativna direktorica Ivona Brnelić. Radi se o muzičkom vremeplovu u stilovima jazz, funk, disco, r’n’b i soulful house, uz sjajne plesne performanse. Nastupaju Danijela Večerinović, DJ Unkle Frank, DJ B Cloud, Jakša Jordes i RiS girls. U Fiorello pubu na Korzu nakon koncerta Marka Tolje nastupa DJ Jakša, a na Trgu Riječke rezolucije s početkom u 21 sat nastupaju Šajeta i Grooversi.

LP Rock, Udruga riječkih rokera 60-tih, na Old Stars Rock Festivalu, donosi četiri sata rock glazbe u izvedbi rock bendova koji su ’60-ih,’70-ih i ’80-ih bili aktivni na širem riječkom području. Old Stars Rock Festival Rijeku predstavlja kao najrokerskiji hrvatski grad, dok članovi LP Rock udruge okupljaju i u glazbene aktivnosti uključuju građane treće životne dobi. Uz ostale sviraju Arcamivida, VIS Šta da, Kristali, Arsenal i Grupa MI. Nakon koncerta Porto Etno Orkestra nastupa DJ Rango sa blues/soul/funk setom, a RRiKA ili Rokerska riječka kulturna alternativa je cjelovečernji program u kojem nastupaju književnici i glazbenici. Sve kreće s pisanom riječi, čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora. Koncertni program u organizaciji Ri Rocka miks je glazbenih žanrova i izričaja koji nudi koncertni program legendarne Udruge Ri Rock. U Pogonu kulture RIKUPU predstavlja EPK RI ROCK AFTER PARTY, s početkom u 21 sat, a Klub Crkva organizira RI2020 Official Tech House Afterhours by D’n’D.

Udruga 4 kroz 4 predstavlja pionira glazbene scene New Yorka ’70ih – DJ-a Nickyja Siana, a POTHODNIK je underground party u režiji dva istaknuta riječka kolektiva TIPSY i Innerspace, dok klub ŽIVOT predstavlja Elektro-pop duo The Siids, jedan od najperspektivnijih mladih riječkih bendova.

Kompletan program svih događanja na otvorenju EPK moguće je vidjeti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:27