NAJBOLJI HRVATSKI OPG-OVI

OBITELJ GROSSI GENERACIJAMA SE BAVI EKOLOŠKIM UZGOJEM Od organskog voća radimo džemove, ali ljudi su se pomamili za jednim drugim našim prozvodom'

“Misija nam je da kao proizvođač direktno, bez prekupaca, ponudimo zdrave, svježe eko plodove po cijeloj državi”
 Denis Jerković / CROPIX

Od polja do stola, tako bi se mogla nazvati proizvodnja mandarina na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Grossi u Opuzenu. Već dugi niz godina oni svoje ekološki uzgojene mandarine plasiraju diljem Hrvatske. Obitelj Grossi generacijama se u Opuzenu bavi uzgojem mnogih poljoprivrednih kultura, od kojih su najzastupljenije mandarine.

- Naša je misija da kao proizvođač direktno, bez provizije prekupaca, ponudimo zdrave, svježe i ukusne eko plodove. Želimo našim kupcima isporučiti najvišu kvalitetu i svježinu po povoljnim cijenama, trudeći se maksimalno skratiti vrijeme od branja do konzumacije - kaže Dario Grossi.

Tako svoje proizvode odnedavno prodaju preko internetske trgovine Hrvatske pošte “Žuti klik” koja besplatno dostavlja proizvode najboljih hrvatskih OPG-ova.

Kada se zažuti neretvanska dolina, mandarine iz Opuzena kreću prema Zagrebu, a u tome sudjeluje čitava obitelj Grossi.

Opuzen, 040918.
Proizvodi OPG Grossi iz Opuzena.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX

Zimnice i sušeno voće

- OPG Grossi se tradicionalno bavi uzgojem mandarina. Nositelj OPG-a je moja mama Iva Grossi. Moja uloga u OPG-u je distribucija i prodaja poljoprivrednih proizvoda. Osim prodaje i distribucije želja mi je ujediniti OPG-ovce u klaster i kroz zajednički brend ‘Okusi Hrvatske’ izaći na domaće i inozemno tržište. U poljoprivredi se može profitirati, ali potrebno je puno truda. Sve liberalnije tržište rezultira manjom zaradom, tako da se u budućnosti planiramo iz konvencionalne prebaciti u potpuno ekološku i organsku proizvodnju hrane. Budućnost je u eko uzgoju i ekološkoj hrani - kaže nam Dario Grossi.

Ipak, uz sve ostalo voće i povrće glavna djelatnost OPG-a Grossi je proizvodnja agruma među kojima prednjače mandarine. Ekološki uzgojene nadaleko poznate neretvanske mandarine koje se mogu konzumirati i neoguljene. Upravo je to ono što razlikuje domaću neretvansku mandarinu od uvoznih mandarina.

- Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Grossi iz Opuzena nastavak je duge obiteljske tradicije bavljenja poljoprivredom. Prvi nasadi mandarina datiraju od 1974. godine, da bi danas proizvodnja, koja uključuje 2000 stabala mandarina, te uzgoj ostalih povrtnih kultura kao što su tikvice, lubenice, kupus, karfiol i druge, prerasla lokalne okvire. Osim sezonskog voća i povrća proizvodimo zimnice i sušeno voće i povrće.

Embargo u Rusiji

Ipak, biti mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj nije baš tako lako, premda sve izgleda idilično.

- Čak ni u plodnoj dolini Neretve danas nije lako. Dosta štete poljoprivrednicima iz našeg kraja nanio je embargo na izvoz u Rusiju, jer smo tamo ranije izvozili velike količine mandarina i drugog voća. Prije par godina vagoni mandarina su propali, jer je urod bio velik, a tržište bitno smanjeno. No, pomalo pronalazimo nova tržišta, pa voće i povrće sada prodajemo u zapadnim zemljama, ponajviše u Austriji i Njemačkoj.

Drugi veliki problem je činjenica da se na hrvatskim tržnicama ne zna tko prodaje domaće, a tko uvozne proizvode. I onaj tko nudi uvoznu hranu, tvrdi da je domaća. Zato domaći proizvođači trebaju imati zaštićene certifikate koji bi kupcima jamčili da kupuju domaće, a valjalo bi uvesti i kontrole, da se oni s uvoznom robom ne predstavljaju kao prodavači domaće hrane - reći će Dario Grossi.

Da ste u poziciji, što biste promijenili da poljoprivrednicima bude bolje?

- Nekoliko stvari mi pada na pamet. Jedna od njih je uvođenje zakonske obveze prijave poljoprivredne proizvodnje. Danas ne postoji niti približno točna informacija o tome koliko će se čega i u kojem razdoblju proizvesti. Rezultat toga je nekontroliran uvoz i velika konkurencija, što rezultira nižim cijenama i gubicima kako za poljoprivrednike, tako i za uvoznike. Ove godine smo npr. proizveli lubenicu koja je na tržište došla otprilike kada i uvozna. Zbog kratkog roka trajanja poljoprivrednih proizvoda, da bi se ubrane i uvezene lubenice brzo prodale, svi su

bili prisiljeni spustiti cijenu, što je rezultiralo gubicima za poljoprivrednike i trgovce (uvoznike). Ako bi postojao jedan jedinstven sustav gdje bi se upisivala očekivana proizvodnja, tada bi kupci imali odličnu bazu podataka i ne bi se događalo da uvozimo nešto što sami proizvodimo - kaže Dario Grossi.

Opuzen, 040918.
Proizvodi OPG Grossi iz Opuzena.
Foto: Denis Jerkovic / CROPIX
Denis Jerković / CROPIX

Poljoprivredne zadruge

Također, Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede po njemu nije u toku sa suvremenim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji.

Trebali bi, dodaje, prikupljati sva pozitivna iskustva poljoprivrednika. Komunikacija između Savjetodavne službe i poljoprivrednika je jednosmjerna.

- Trebalo bi formirati poljoprivredne zadruge, jer bi uz pomoć zadruga poljoprivrednici puno lakše mogli izlaziti na tržište. Puno je teže kada svaki poljoprivrednik sam mora, uz rad na zemlji, pronalaziti i tržište za svoje proizvode, baviti se distribucijom i prodajom. U Italiji je zadrugarstvo savršeno organizirano i puno pomaže ljudima koji žive od rada na zemlji - ističe Grossi te predlaže da ministarstvo organizira i edukaciju za poljoprivredne proizvođače te ih poučiti, primjerice, kako se prodaje u Sloveniji, Austriji i drugim zemljama, gdje su drugačija pravila i gdje su niži porezi na hranu nego u Hrvatskoj.

- Trebalo bi, dakako, i u Hrvatskoj smanjiti porez na hranu, jer je jako teško domaćim proizvođačima konkurirati poljoprivrednicima u zapadnim europskim zemljama, gdje je porez na hranu manji od 10 posto. Trebalo bi uvesti i kontrolu otkupnih centara, kako poljoprivrednici ne bi morali čekati na isplatu čak i do godinu dana, te kako bi otkupni centri plaćali u roku od mjesec dana za isporučenu robu - predlaže Dario Grossi.

OPG Grossi ne koristi sredstva iz fondova EU, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

- Ne koristim sredstva fondova EU, ali planiram se prijaviti. Pratim natječaje i mjere koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede kroz program ruralnog razvoja. Zanimljivi su mi poticaji za mlade poljoprivrednike, kao i mjere za 6.2 Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Cilj mi je kroz fondove EU doći do sredstava i napraviti craft tvornicu za proizvodnju i pakiranje ekoloških prerađevina (marmelada, džem, ajvar, koncentrat od rajčice).

Kakvi su daljnji planovi, pitamo Darija.

- Cilj je udružiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva te krajnjim kupcima dostaviti svježe voće i povrće direktno iz neretvanskog polja. Posebno nam je vrijedno što smo potpisali ugovor s internetskom trgovinom Hrvatske pošte Žuti klik. Preko njih svoju ekološku hranu, od džemova preko meda, suhih smokava i tjestenine od mandarine, koja nam je hit, jednostavno plasiramo u diljem zemlje - ističe naš sugovornik.

Mandarine i zdravlje

Kao i mnogi, ima problem s radnom snagom, no htjeli bi uvesti običaj plaćanja prema učinku, a ne više po satu. Plaćanje prema učinku, ističe Grossi, puno je pravednije i poticajnije i htjeli bi da takav način plaćanja postane standard za radove u poljoprivredi.

- Osim toga, bilo bi dobro da se poljoprivredni poticaji mogu dobiti i na zakupljenu državnu zemlju, a ne samo na privatne posjede. Naime, u dolini Neretve većina zemljišta i danas je u državnom vlasništvu, no na tu zemlju nemoguće je dobiti poticaje. Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi riješiti taj problem - ističe Dario Grossi.

Ovo je doba kada zlatnožuta mandarina zavlada neretvanskom dolinom. Ubrat će se 50.000 tona mandarina. Cijena po kilogramu ovih svježih vitaminskih bombi, distribuiranih do stolova krajnjih kupaca, kretat će se od 6 do 10 kuna.

Valja istaknuti da mandarina sadrži dvostruko veću količinu vitamina C od naranče, a nutricionisti tvrde da je ovo voće iznimno dobro u borbi protiv celulita i viška kilograma. Neke studije pokazuju da mandarine čak smanjuju rizik od raka jetre.

Osim što su pune vitamina C, mandarine imaju u sebi i beta-karotena. Sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, važne vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su neophodna za uravnoteženu probavu. Od mandarina se nećete udebljati jer 100 grama ovog voća sadrži do 50 kalorija. Zbog svog diuretičkog svojstva pomažu i u borbi protiv celulita.

Brendiranje

Vitamin C iz mandarina pomaže u zadržavanju glatke i mladenačke kože, budući da potiče proizvodnju kolagena. Osim toga, ovaj je vitamin nevjerojatan antioksidativni nutrijent koji pomaže smanjiti proces starenja. Plod mandarine se često koristi u medicinskim tretmanima kao što su borba protiv kožnih bolesti i artritisa.

“Danas u polju, sutra na vašem stolu”, slogan je obitelji Grossi pod kojim uspješno distribuiraju neretvansku mandarinu diljem Hrvatske. Kako bi dodatno unaprijedila ponudu vlastitih proizvoda, kroz brendiranje i umrežavanje ponude, OPG Grossi je dostupan i preko internetske trgovine “Žuti klik” (zutiklik.hr).

Naše mandarine su prirodne. Nisu konzervirane opasnim kemijskim preparatima koje bi im “na umjetan” način trebale produljiti svježinu. Treba imati na umu da veliki otkupljivači plodove voštiraju (vidi se po sjaju ploda), a zatim i kemijski tretiraju kako bi se očuvala svježina zbog dugog procesa dostave do krajnjeg potrošača”. No to nije slučaj s mandarinama uzgojenima na OPG-u Grossi u Opuzenu, rekao je za kraj Dario Grossi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:08