JOŠ VIŠE ZABAVE

Od Božića će cijela Hrvatska moći gledati još dva TV programa. Stižu nam Doma TV i RTL 2!

Odlične serije i vlastita domaća produkcija - RTL 2 emitirat će ‘Dollhouse’ i ‘Privileged’, a Doma TV ‘Tudore’. Obje televizije pokreću vlastiti dnevni show
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski gledatelji dobit će najkasnije do Božića još dva nova nacionalna televizijska programa.

Naime, na današnjoj sjednici Vijeće za elektroničke medije dodijelilo je koncesiju za specijalizirane TV kanale postojećim televizijskim kućama RTL-u i Novoj TV, koje će tako, baš poput HTV-a, dobiti svoj drugi program.

I RTL 2 i Doma TV, kako će se zvati program Nove TV, bit će kanali specijalizirani za zabavu. Procjenjuje se da je za pokretanje tih programa potrebno oko 15 milijuna kuna, dok će ih samo koncesija za emitiranje u sklopu digitalnog multipleksa B, koju plaćaju državi, stajati 450.000 kuna godišnje. Vijeće je koncesije dodijelilo na dugo razdoblje - 15 godina, za što su kandidati trebali pripremiti vrlo opsežne elaborate te ispuniti niz uvjeta, među kojima i onaj da čak 70 posto programa mora biti sadržajno vezano uz ono za što su se specijalizirali, a to je u njihovu slučaju zabava.

Dugoročna investicija

Program RTL 2 zamislili su kao kanal obiteljske zabave.

- RTL Hrvatska je predan tržištu i novim trendovima te vjerujemo da gledateljima možemo ponuditi raznolikost. Ova dugoročna investicija nudit će zabavu za cijelu obitelj, a dnevni talk show bio bi okosnica svakodnevnog programa. S emitiranjem programa počet ćemo što prije, a sukladno zakonskim odredbama - rekao je predsjednik Uprave RTL Televizije, Johannes Züll.

Prema sadašnjim planovima, RTL 2 trebao bi imati više od 70 posto zabavnih programskih sadržaja, među kojima i studijskih emisija, programa o putovanjima i prirodi, kulinarskih emisija, zabavnih emisija o djeci, automobilima i tehnologiji pa sve do humora, zabavnih serija i glazbe.

Na novom TV programu naći će se formati o stvarnim ljudima, prezentirani kroz dnevnu talk show emisiju magazinskog tipa s radnim nazivom “RTL Salon”, te razne lifestyle emisije.

Televizijske premijere

Na RTL-u 2 naći će se, naravno, i serije kao što su “The Ex-List”, “Dollhouse”, “Privileged” te filmovi, dokumentarci, glazba i edukativni kviz za djecu. Što se tiče Nove TV, iako su oni planirali svojevrsni ženski kanal, ipak su se odlučili orijentirati na malo širi segment publike.

- Doma TV donosit će samo najkvalitetniji program i televizijske premijere. Okosnicu programske sheme činit će zabavni program, vrhunski strani serijski naslovi, filmovi Warner Brosa te vlastiti projekti domaće produkcije, među kojima će biti i show u dnevnom terminu - istaknuo je predsjednik Uprave Nove TV, Dražen Mavrić.

Produkcijske kuće

Na kanalu Doma TV moći će se pratiti i iznimna serija “Tudori” te “Damages” s Glenn Close. Takve dvije velike investicije znače i nova radna mjesta, no samo desetak koliko planiraju u startu obje televizije.

Nove nacionalne televizije vrlo će se povoljno odraziti na nezavisne produkcijske kuće koje će dobiti priliku za više posla, s čime se slažu i na RTL-u i na Novoj TV. Uostalom, na to ih obavezuje i zakon koji je za sve isti. Što se tiče uloženog, TV nakladnici ne računaju kako će im se investicija odmah isplatiti, no vjeruju da će se to kad-tad ostvariti.

- Očekuje se da će udio oglašavanja na RTL-u 2 postupno rasti do deset posto dok će konačni i stvarni rezultati uvelike ovisiti o izmjenama medijskog zakonodavstva i fragmentaciji tržišta - smatraju na RTL-u.

HTV suzdržan oko konkurencije

Na HRT-u su bili prilično suzdržani kad je u pitanju dodjela novih nacionalnih koncesija.

- HRT čeka rješenje za multipleks A, točnije usvajanje novog Zakona o HRT-u, kada će nam naša pozicija biti puno jasnija. Što se tiče marketinškog kolača, on se dijeli uvijek po zaslugama - izjavio je glasnogovornik HRT-a, Danko Družijanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:31