PAKT S BANDIĆEM

Od Račana je tražila da ga smijeni, a sad su saveznici

Antunović u Zagrebu ima relevantnu podršku i uz pomoć Bandića ima velike izglede za uspjeh

ZAGREB - Željka Antunović kandidirala se za predsjednicu zagrebačkog SDP-a uz prešutni dogovor s Milanom Bandićem koji je njoj očito dao signal da je odlučio krenuti na Pantovčak, uvjereni su SDP-ovci iz vrha stranke s kojima smo razgovarali.

Istoga dana kada je svoju kandidaturu u kuverti predala izbornom povjerenstvu, Antunović je razgovarala sa šefom stranke Zoranom Milanovićem i, doznajemo, nije ga obavijestila o svojoj namjeri. Ni kolegama iz Predsjedništva, koji su u srijedu raspravljali o odgodi unutarstranačkih izbora, nije rekla da će se kandidirati.

Raspustit će organizaciju?

Antunović je to učinila u zadnji čas. Do četvrtka, naime, na stolu je bila samo njena kandidatura za članicu predsjedništva zagrebačkog SDP-a. Onda je povukla tu “sporednu” kandidaturu i uključila se u bitku za Bandićevo mjesto.

Iznenađeni SDP-ovci slažu se kako je Željka Antunović povukla riskantan politički potez. Njen rizik nije u tome što se upustila u borbu s Milanom Bandićem koji se također ponovno kandidirao. Rizik Željke Antunović je u tome što želi postati Bandić nakon Bandića.

Vrh stranke njen potez tumači i kao pokušaj da još jednom stane na put Zoranu Milanoviću i spriječi ga da napokon preuzme kontrolu nad moćnim zagrebačkim SDP-om. Budući da gotovo svi u stranci računaju da će se Bandić kandidirati za predsjednika države i zbog toga biti isključen iz SDP-a, rješenje zagrebačkog problema činilo se nikad bližim.

Antunović u Zagrebu ima relevantnu podršku članstva i uz dodatnu pomoć Bandiću odane stranačke infrastrukture, ona ima velike izglede postati nova šefica zagrebačkog SDP-a. Takav rasplet zagrebačke stranačke konvencije odgovarao bi Bandiću, jer u tom slučaju “njegovi” ljudi ne bi ostali na milost i nemilost Milanoviću.

Nakon što se i Antunović kandidirala, zamrzavanje izborne konvencije do veljače samo je odgodilo problem. Ako želi preuzeti kontrolu nad SDP-om u Zagrebu, Milanović će morati naći dostojnog suparnika Željki Antunović. U vrhu stranke, međutim, kažu kako nije isključena ni opcija s raspuštanjem zagrebačke organizacije nakon što Bandić krene u predsjedničku utrku.

Ujedinio ih Ljubo Jurčić

Antunović i Bandić u prošlosti nisu bili saveznici, može se reći da su više bili politički protivnici.

Upućeni tvrde kako je Antunović 2002. - nakon što je zagrebački gradonačelnik uhvaćen da vozi u alkoholiziranom stanju - došla tadašnjem šefu SDP-a Ivici Račanu i rekla: Bandić mora otići.

Na izbornoj konvenciji 2004. upravo je Bandić bio glavni suparnik Željke Antunović za mjesto zamjenika predsjednika SDP-a. Samo zahvaljujući Račanovoj intervenciji za zamjenicu šefa SDP-a je izabrana Antunović, a ne Bandić čiji su suradnici na sve načine pokušali utjecati na delegate.

Antunović i Bandić sučelili su se i na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke 2007., nakon Račanove smrti, kada je ona ušla u drugi krug, ali je izgubila od Milanovića.

No, tada se prvi puta moglo prepoznati svojevrsno savezništvo njih dvoje, jer su oboje bili protiv isticanja Ljube Jurčića kao premijerskog kandidata. Već tada se govorilo da je savez Antunović-Bandić u biti usmjeren protiv budućeg stranačkog šefa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:00