NOVI POTRES U HDZ-U

Odlazi li Ivan Šuker? Fotelja u Vladi više mu nije sigurna...

U diplomatskim krugovima smatra se da ministar financija koji ne zna ništa o prodaji najvažnije tvrtke ne zaslužuje mjesto u Vladi. A Damir Polančec je odlučio zadati novi udarac bivšoj stranci...
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Na sastanku koji je održan u središnjici HDZ-a bili smo gospodin Zsolt Hernadi, premijer Ivo Sanader, ja i ministar Ivan Šuker. Sastanak nije održan u rujnu, nego mjesec dana prije Sanaderova odlaska, dakle u vrijeme kad je bio premijer. Razgovarali smo o Ini, među ostalim i o trošarinama, poručio je Damir Polančec preko svog odvjetnika Ante Nobila.

Ovom izjavom Polančec je odlučio zadati novi udarac svojoj bivšoj stranci, osobito bivšem kolegi iz Vlade Ivanu Šukeru, upravo na dan kad je Predsjedništvo HDZ-a na maratonskoj četverosatnoj sjednici kritiziralo Šukera zbog njegova svjedočenja pred saborskim istražnim povjerenstvom. HDZ-ovci su jako ljuti na Šukera jer je svojim izjavama da nije vidio dioničarski ugovor Vlade i MOL-a, ali je za njega glasovao, Vladu opet prikazao nesposobnom.

Istodobno, Šuker je doveo u pitanje vlastitu političku poziciju. U diplomatskim krugovima u Zagrebu smatra se da ministar financija koji ne zna ništa o prodaji najvažnije tvrtke ne zaslužuje mjesto u Vladi. Ali da više ni nema kredibilitet za pregovore sa stranim partnerima i bankama.

Sastanak Hernadija, Sanadera, Šukera i Polančeca održan je u vrijeme kad je Ina nadoknađivala golemi gubitak iz prethodne, 2008., godine. Činjenica da je i Šuker, kako tvrdi Polančec, bio na tom sastanku baca potpuno novo svjetlo na aferu trošarine jer je nazočnost ministra financija na takvom razgovoru dokaz da je on znao da Ina ne plaća trošarine, a izvlače se i zaključci da je postigao džentlmenski dogovor s Hernadijem o neplaćanju.

Takvu insinuaciju pothranjuje i pitanje HDZ-ovca Gorana Marića tijekom saslušanja aktualnog predsjednika Uprave Ine pred saborskim povjerenstvom u utorak. Marić je Aldotta izravno pitao je li Ina dobila mig od Vlade da može usporiti plaćanje trošarina. Aldott se prvo pokušao izvući pričom o “teškom razdoblju za Inu i naslijeđenom dugu od 2,2 milijarde kuna te prioritetnim plaćanjima investicija u Siriji”. Na izravno Marićevo pitanje “je li kompanija imala prešutni dogovor s nekim članom Vlade o neplaćanju trošarina?”, Aldot je odgovorio: “Svatko nastoji djelovati na odgovoran način. Tjerati Inu u stečaj nije bio interes Vlade”.

U tom dijalogu mnogi nalaze potvrdu da Polančec govori istinu kad smješta i Šukera na sastanak s Hernadijem, kao i da je Šuker od početka znao sve o problemu trošarina, pa njegova izjava pred povjerenstvom kako “nije bilo nikakve političke odluke da se Ini dopusti da ne plaća trošarine” ne otkriva cijelu istinu. Možda i nije bilo izravne političke odluke, u smislu službene odluke Vlade, ali jasno je da je Šuker za sve to znao.

Međutim, osim tog sastanka o kojemu govori Polančec, Jutarnji je list dobio potvrdu iz dobro upućenih izvora da je održan i famozni drugi sastanak na istoj adresi, i to krajem kolovoza ili početkom rujna. Tada već bivši premijer Ivo Sanader sastao se s čelnim čovjekom MOL-a, Zsoltom Hernadijem. Vjerojatno jest jer je Polančec bio stalna veza Hernadija s visokom hrvatskom politikom, a sastajali su se, kako tvrde poznavatelji, često. Omiljena njihova mjesta bili su mađarski grad u blizini hrvatske granice Nagykanizsa, Podravska klet u Koprivnici u vlasništvu Podravke te đurđevački hotel Picok u vlasništvu obitelji Pevec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:13