TOMISLAV ŽIGMANOV

OGLASIO SE ČELNIK HRVATA U SRBIJI: Osudio neprimjerene izjave dužnosnika s jedne i druge strane nakon napada na Srbe kod Knina

Tomislav Žigmanov
 Tomislav Kristo / CROPIX

Čelnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov ocijenio je u četvrtak da "neprimjerene" izjave hrvatskih i srbijanskih dužnosnika nakon napada na Srbe kod Knina zaoštravaju odnose između dviju država i štete Hrvatima u Srbiji.

"Etnički motivirano nasilje prema pripadnicima srpske manjine u okolici Knina bilo je povodom neprimjernih izjava s jedne i druge strane, i one nisu bile u funkciji smirivanja napetosti i nalaženja rješenja", rekao je na Twitteru predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Žigmanov ističe da to povećava strah među pripadnicima hrvatske manjine, povlačenje u privatnost, osjećaj nesigurnosti i nespremnost da se sudjeluje u javnom životu.

Zaključio je da nekim političkim čimbenicima u obje zemlje takvo stanje odgovora jer misle da tako mobiliziraju svoje birače.

Po njegovim riječima, ozračju napetosti pridonijele su i navijačke skupine. "Pojavljuju se nekakvi tenkovi i traktori pred utakmice, to sigurno neće biti smirujući čimbenik u ponovno zaoštrenim odnosima Srbije i Hrvatske“.

Žigmanov je još jednom osudio napade na Srbe kod Knina. "Oštro osuđujem najnoviji napad huligana na Srbe u Hrvatskoj! Nasilje i nacionalna netrpeljivost moraju nestati s naših prostora, a DSHV će i nadalje davati tome svoj doprinos...“, napisao je Žigmanov.

Prošloga tjedna gosti kafića srpske nacionalnosti u naseljima Uzdolju i Đevrskama napadnuti su dok su gledali prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.

Policija je za incident u Đevrskama podnijela pet prekršajnih i jednu kaznenu prijavu, a za Uzdolje pet kaznenih prijava za djela počinjena iz mržnje.

Ti su događaji bili povodom oštrih reakcija političkih aktera i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:35