POZITIVAN ODGOVOR

OGLASIO SE HZZO OKO SLUČAJA MALE LORENE AMIDŽIĆ Još u petak stiglo je rješenje - pokrit će joj sve troškove operacije i puta

 
Beba Lorena Amidžić s majkom Anamarijom.
 Vlado Kos / CROPIX

Nakon što su mediji u ponedjeljak objavili vijest o velikom srcu koje su hrvatski građani pokazali u slučaju male Lorene Amidžić i skupili potrebnih 30.000 eura za operaciju u austrijskom Linzu koja bi joj trebala spasiti život, priopćenjem se oglasio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Podsjetimo, četveromjesečna Lorena iz Črnkovaca kraj Donjeg Miholjca rođena je sa sraslim čeljustima, a njezina službena dijagnoza glasi kongenitalna fuzija maksile i mandibule desno – singnatija. Zbog toga roditeli uvijek moraju paziti da Lorena spava na boku kako ne bi došlo do gušenja, a za nju kobno može biti svako malo jače povraćanje pa i najmanja prehlada, jer bi zbog začepljenog nosa Lorena jednostavno mogla prestati disati.

Očajni kako bi svojoj bebi čim prije omogućili operaciju, roditelji su uputili apel za pomoć i u roku od samo 48 sati skupili potreban novac za odlazak na operaciju. U Linz su otputovali u ponedjeljak.

Njezina majka Anamarija Vidmar Amidžić rekla je u izjavi za medije da su od HZZO-a zatražili pomoć u podmirivanju troškova Lorenina operativnog zahvata u Austriji, no obavijest o rješenju do odlaska na put nisu dobili, rekla je.

Služba za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje poslala je u utorak priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

‘S obzirom na veliki interes javnosti, ali i mnoge dezinformacije u medijima, oko upućivanja na liječenje u inozemstvo djevojčice Lorene Amidžić, obavještavamo Vas kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u petak, 24. studenoga 2017. godine izdao pozitivno rješenje za njezino liječenje u Linzu. Uz liječenje odobren je i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu, a HZZO će također podmiriti troškove puta i boravka jednog od roditelja uz dijete. Isti dan, kada je izdano rješenje, zatražena je faksom od klinike u Linzu potvrda termina za operaciju.

Zahtjev za liječenjem rješavan je po hitnom postupku i smatramo da je HZZO učinio sve kako bi djevojčica što je moguće prije otišla na potrebno liječenje. Roditelji su o našem rješenju obavješteni.’

HZZO je uz priopćenje dostavio i dopis klinici u Linzu iz kojeg se vidi da je prepiska obavljena u petak 24. studenog.

HZZO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:54