VELIKA NADA

MALA LORENA DANAS PUTUJE NA OPERACIJU KOJA BI JOJ TREBALA SPASITI ŽIVOT Prva djevojčica u Europi sa sraslim čeljustima nastavlja s borbom

 
Lorena Amidžić s majkom Anamarijom
 Vlado Kos / Cropix

Lorena Amidžić iz Črnkovaca kraj Donjeg Miholjca uskoro će napuniti pet mjeseci, a danas je otputovala u austrijski Linz na operaciju koja bi joj trebala spasiti život. Naime, Lorena je rođena u požeškoj bolnici 3. srpnja sa sraslim čeljustima. Službeno dijagnoza ove anomalije glasi kongenitalna fuzija maksile i mandibule desno – singnatija što ukratko znači da Lorena može otvoriti usta maksimalno 2 mm.

U bolnici Klinik für Mund, Kiefer und Gesichtschirurgie vrhunski europski maksilofacijalni kirurzi predvođeni prim. dr. Michaelom Malekom u petak, 1. prosinca razdvojit će Lorenine čeljusti, što će joj doslovce spasiti život, piše Glas Slavonije. A sve zahvaljujući dobroti građana koji su u samo 48 sati od prvog apela za pomoć uplatili ne samo potrebnih 30.000 eura za prvi u nizu operativnih zahvata, već i sredstva za put i boravak njezine obitelji u Austriji tijekom liječenja.

Ona je prva djevojčica u Europi rođena sa sraslim čeljustima. Njezin je slučaj tek 25. zabilježen u svjetskoj medicini čije su šanse za preživljavanje bez pravodobnog medicinskog zahvata koji bi joj razdvojio gornju i donju čeljust gotovo nikakve.

- Nema riječi kojima bismo mogli dovoljno izraziti zahvalnost svim znanim i neznanim ljudima koji su nam kroz različite oblike pomoći izašli u susret u spašavanju života naše Lorene, jer svaka je donacija, pa i ona najmanja, bila korak bliže k našem cilju da je odvedemo na spasonosni operativni zahvat. Svjesni smo da je pred Lorenom težak i kompliciran operativni zahvat, koji će biti tek prvi u nizu zahvata i rehabilitacija da bi ona mogla normalno živjeti, no optimistični smo, vjerujemo i nadamo se najboljem. Osim toga, i Lorena je veliki borac i dosad je već pokazala da unatoč vrlo kompliciranom životu uz sondu želi živjeti i čvrsto vjerujemo da ćemo se do Božića vratiti kući s djetetom koje će konačno dobiti priliku za normalan život - rekla je Lorenina majka Anamarija Vidmar Amidžić za Glas Slavonije.

Lorenu su do sad hranili na sondu, no puno je tu još rizika. Njezina majka priča da uvijek moraju paziti da spava na boku zbog opasnosti od gušenja. Za nju može biti kobno svako malo jače povraćanje pa i najmanja prehlada, jer bi zbog začepljenog nosa Lorena jednostavno mogla prestati disati.

Zabrinuta majka se zbog oklijevanja i otezanja HZZO-a, od kojeg su zatražili pomoć u podmirivanju troškova Lorenina operativnog zahvata u Austriji, sredinom studenoga za pomoć obratila medijima strahujući da se njihov zahtjev do 1. prosinca, kada je bio zakazan prvi termin za operaciju, neće pozitivno riješiti. Ubrzo se pokazalo da je bila u pravu jer nakon što je HZZO zatražio dopunu liječničke dokumentacije za Lorenin slučaj, obitelji se do kretanja na put više nije javio nikakvom povratnom informacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2021 16:27