SUD PRESUDIO PO STAROM OBITELJSKOM ZAKONU

OGORČENI OTAC 'Sinu (30) još plaćam alimentacijujer misli studirati dok ne umrem'

 Srđan Vrančić / Cropix

Općinski sud u Samoboru nepravomoćno je presudio da Željko Kašner (50) treba nastaviti plaćati 1600 kuna alimentacije sinu koji će ove godine proslaviti - 30. rođendan. Kako je zaključio sud, njegova dob nije bitna jer se, procijenili su, još školuje i redovito ispunjava obaveze.

- Žalili smo se, naravno. Ali pitam se do kada, po ocjeni suda, u Hrvatskoj treba plaćati alimentaciju? Može li dijete - ako 30-godišnjaka uopće možemo tako zvati - upisivati fakultet za fakultetom a da sud to smatra redovnim školovanjem pa da plaćam dok sam živ - pita se Kašner, trgovac zaposlen u Rotometalu.

Livno, Mostar, Split...

Naime, Obiteljski zakon iz 2003., po kojem se vodi ovaj slučaj, propisuje da su roditelji dužni uzdržavati i punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij te redovito i uredno ispunjava obveze. Dijete ne mora nužno biti redovan student, može studij upisati i izvanredno, ali mora redovito davati ispite i upisivati godine. Roditelj je također dužan uzdržavati dijete i godinu dana nakon što je završilo školovanje ako ne može pronaći posao.

Nikakva dobna granica u Obiteljskom zakonu iz 2003. nije propisana: Obiteljski zakon iz 2014., koji je suspendirao Ustavni sud, propisivao je da uzdržavanje traje najkasnije do 26. godine, osim kada se radi o djetetu koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad. Tada nema dobnog ograničenja.

Sin Željka Kašnera, rođen 1985., nije teško bolestan. Biološkog oca ne poznaje: otac ga nije vidio od najranijeg djetinjstva. Prema podacima koje je dostavio sudu, mladić je 2003. završio srednju trgovačku školu. Godinu dana kasnije upisao je stručni dvogodišnji studij na splitskom Pravnom fakultetu: kako je to uspio, nije jasno jer iz dokumentacije proizlazi da je četvrti razred srednje, potreban za upis na fakultet, završio tek u rujnu 2007. u srednjoj strukovnoj školi u Livnu.

Četvrti stupanj završio je tri tjedna prije nego što je - diplomirao na dvogodišnjem studiju. Isti dan kad je diplomirao upisao je Pravni fakultet u Mostaru, počevši ponovno od prve godine. Tijekom 2011. upisao je tamo IX. semestar, no ne i X.: 2012. ponavljao je IX. semestar, a 2013. se prebacio na Pravni fakultet u Splitu, gdje je ponovno upisao IX. semestar.

Neodrživa presuda

U međuvremenu je radio povremene poslove. Nadležni centar za socijalnu skrb još tijekom 2008. donio je rješenje da mu prestaje pravo na uzdržavanje jer je završio redovno školovanje te se zaposlio, a, prema potvrdi iz HZMO-a, od rujna 2012. do rujna 2013. radio je u upravi mjesta u kojem stanuje, na stručnom osposobljavanju za 1600 kuna. Međutim, sud smatra da se ne radi o radnom odnosu, nego mjeri za poticanje zapošljavanja te ona ne utječe na obvezu plaćanja alimentacije.

- Kako se, uz puno radno vrijeme, mogao redovno školovati na fakultetu u drugoj državi - pita Kašner.

Stručnjaci ne žele komentirati ovu nepravomoćnu sudsku odluku, no neslužbeno upozoravaju da takva presuda ne bi smjela biti održiva.

- Intencija Obiteljskog zakona sasvim sigurno nije da se djecu putem alimentacije financira dovijeka.

I nekoliko presuda Vrhovnog suda jasno kaže što je redovno obavljanje obaveza tijekom školovanja i kakvo se školovanje smatra redovnim. Primjerice, dijete koje pada godine ili manipulativno upisuje godinu za godinom gubi pravo na uzdržavanje - kaže jedan odvjetnik.

Odluka Vrhovnog suda

Za Kašnerov slučaj posebno je zanimljiva presuda Vrhovnog suda iz svibnja 2012. u kojoj je izrijekom rečeno kako pohađanje drugog fakulteta nakon završenog prvog ne sadrži obilježja redovnog školovanja koje ima u vidu Obiteljski zakon. Radilo se o djevojci koja je u roku završila fakultet, no nije mogla pronaći posao, pa je upisala drugi fakultet.

Još dvije alimentacije i kredit u švicarcima

Kašner se, kaže, nalazi u iznimno teškoj financijskoj situaciji. Alimentacija za sina skida mu se ovrhom te ne postoji mogućnost da je ne plati: za drugo dvoje djece iz drugog braka, u dobi od 17 i 19 godina, ne plaća ništa jer, kaže, nema od čega. Ima, naime, i stambeni kredit u švicarskim francima, koji ne može podmirivati i koji, kao i velikom dijelu drugih dužnika, trenutno bitno premašuje vrijednost stana. - Stan je već na dražbi. Svaki dan čekam da postanem beskućnik. Radim, a nemam ništa osim dugova - kaže Kašner. Drugo dvoje djece - jedno u srednjoj školi, a drugo na fakultetu - uzdržava isključivo majka koja, kaže Kašner, srećom ima pristojna primanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:08