JUTARNJI OTKRIVA

NOVI OBITELJSKI ZAKON Zatvor i 30 tisuća kazne onome tko bivšem supružniku ne da viđati dijete

 Damjan Tadić/ CROPIX

Roditelj koji nakon razvoda nastavi živjeti s djecom i koji svojem bivšem partneru ne omogući kontakt s djetetom sukladno roditeljskom planu ili sudskoj odluci bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 30.000 kuna, kaznom zatvora od jednog dana do šest mjeseci, a u konačnici i promjenom odluke o tome s kim će dijete nastaviti živjeti. Ako drugi roditelj pretrpi materijalnu štetu jer je onemogućen da vidi dijete - poput propalih kinoulaznica ili uplaćenog ljetovanja ili besmislenog puta u drugi grad u kojem dijete stanuje - roditelj s kojim dijete živi, što je u 80 posto slučajeva majka, morat će mu nadoknaditi potrošeni novac.

Dio je to novosti iz Nacrta Obiteljskog zakona, koji bi se u rujnu trebao naći pred Vladom. Novi Obiteljski zakon izrađuje se već godinu dana i jedan je od najvažnijih zakona ministrice Milanke Opačić. Upravo činjenica da se čak trećina roditelja tijekom razvoda ne uspije dogovoriti o daljnjoj skrbi za djecu te da galopirajuće raste broj onih koji nakon razvoda manipuliraju djetetom, onemogućuju kontakte i ucjenjuju bivšeg partnera bila je glavni razlog za izradu novog zakona.

Roditeljski plan

Prema novim odredbama, roditelji koji se namjeravaju rastati prvo će morati na obavezno savjetovanje u centar za socijalnu skrb, gdje će ih se upoznati s važnošću zajedničke skrbi o djeci i potrebom da naprave zajednički plan o roditeljskoj skrbi. Takav plan sadržavat će zajedničku volju roditelja o tome gdje će dijete živjeti, koliko će vremena provoditi s kojim roditeljem, kako će roditelji razmjenjivati informacije bitne za dijete te visinu alimentacije. Roditelji koji dogovore roditeljski plan - a u tome imaju maksimalnu slobodu - taj će dokument poslati sudu, koji će provjeriti ne šteti li dobrobiti djeteta i odobriti ga, čime dobiva snagu ovršne isprave. Nakon toga, roditelji se mogu sporazumno rastati. Omogućavanje kontakata s drugim roditeljem najvažnije je pravilo. U vrijeme kad je dijete s drugim roditeljem, taj roditelj će imati punu autonomiju odlučivanja o manje bitnim stvarima. Naime, centri za socijalnu skrb obasuti su pozivima majki koje ih “alarmiraju” jer smatraju da dijete previše gleda televizor kad je s ocem, da jede nezdravu hranu, da igra videoigrice... To više neće biti moguće.

Ako se roditelji pred razvodom ne dogovore na obaveznom savjetovanju, bit će pozvani na prvi sastanak obiteljske medijacije, gdje će im tim stručnjaka pomoći da se dogovore. To pravilo neće vrijediti za partnere među kojima je bilo obiteljskog nasilja - njihov će slučaj odmah rješavati sud.

Ako se partneri među kojima nije bilo nasilja ne odazovu na obiteljsku medijaciju, slijede sankcije. U sljedećih šest mjeseci ne mogu podnijeti tužbu za razvod.

Sankcije za neodaziv

Ako se odazovu obiteljskoj medijaciji a ipak se ne uspiju dogovoriti, o budućoj skrbi za dijete odlučit će sud, kao što to sada čini. Međutim, u tom slučaju, osim odvjetnika oca i majke, odvjetnika će u sudskom procesu dobiti i dijete. Radi će se o stručnim osobama s položenim pravosudnim ispitima, koji će se birati s liste odvjetnika ili će, po norveškom modelu, biti zaposlenici Ministarstva socijalne politike ili Ureda pravobraniteljice za djecu i baviti se isključivo zastupanjem djece u razvodu, ali i pri posvojenju, i drugim sporovima. Bit će ih najmanje osam, a model će ovisiti o raspoloživim sredstvima. Naime, Ministarstvo socijalne politike još nije objavilo koliko će koštati provedba novog Obiteljskog zakona, koji predviđa zapošljavanje ili plaćanje većeg broja odvjetnika za djecu te edukaciju i zapošljavanje obiteljskih medijatora.

- Zakon neće ići na Vladu dok ne bude napravljen troškovnik odobren od Ministarstva financija. Ostavili smo nekoliko alternativnih modela za dječje zastupnike i medijatore, a koji ćemo odabrati ovisit će upravo o novcu. Ključno nam je da prije primjene provedemo opsežne edukacije sudaca i socijalnih službi, a za to imamo osiguran novac - kažu u Ministarstvu socijalne politike. Upravo će stoga Zakon stupiti na snagu 1. siječnja 2014. , a počet će se primjenjivati tek 1. srpnja, nakon održanih edukacija.

Troškovi odvjetnika

Tko će podmiriti troškove dječjeg odvjetnika, odlučivat će sud u svakom pojedinom slučaju, a predviđa se da će u velikom dijelu slučajeva odvjetnikove troškove plaćati roditelji, jednako kao što plaćaju odvjetnike za sebe.

U roditeljskom planu roditelji će dogovoriti i iznos alimentacije za dijete. Zakon će odrediti minimalni iznos u postotku prosječne plaće (sada iznosi od 932 do 1207 kuna, ovisno o dobi djeteta), a s obzirom na primanja roditelja moći će biti i viša. Ministarstvo će nakon donošenja Zakona na svojoj web stranici objaviti kalkulator: svaki će roditelj moći u trenutku kad pomisli na razvod moći izračunati kolika će mu biti alimentacija s obzirom na primanja, imovinu i broj uzdržavane djece. Postojat će najviša moguća alimentacija jer je njezina svrha podmirenje potreba djeteta, a ne bogaćenje bivšeg partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31