BIRDLIFE INTERNATIONAL

OKRUTNE METODE Svake se godine u Hrvatskoj ilegalno ubije 500 tisuća ptica

 Creative Commons

Otprilike 25 milijuna ptica ilegalno se ubije svake godine na Mediteranu, uključujući i 500 tisuća u Hrvatskoj, objavio je je BirdLife International.

Većina ih se ubije u Egiptu (5.7 milijuna), a slijede Italija (5.6 milijuna), Sirija (3.9 milijuna), Libanon (2.6 milijuna) i Cipar (2.3 milijuna). Približno 700 tisuća ih se ubije u Grčkoj, a po 500 tisuća u Francuskoj, Hrvatskoj i Libiji.

BirdLife International kaže da metode koje se koriste za ubijanje ptica uključuju 'ilegalno pucanje, hvatanje u mreže te korištenje zvučnih snimaka kako bi se ptice namamilo na lokacije gdje ih se onda ilegalno zatočuje'. Osim toga navode da se koriste specijalne grančice omotane ljepilom koje u doticaju s perjem učine ptice nepokretnima i u nemogućnosti da se oslobode, a to nerijetko rezultira njihovom smrću.

Podaci sugeriraju da se na vrhu popisa za 'odstrel' nalazi euroazijska zeba (svake se godine ubije otprilike 2.9 milijuna jedinki), a slijede je euroazijska crnoglava grmuša (1.8 milijuna ubijenih), prepelica (1.6 milijuna ubijenih) i drozd cikelj (1.2 milijuna ubijenih).

Na broj će jedinki liske prema navodima najviše utjecati ilegalno ubijanje ptica u Hrvatskoj.

Direktorica BirdLife Internationala Patricia Zurita rekla je da 'ovi podaci pokazuju zastrašujuće razmjere ilegalno ubijanja ptica na mediteranu' te je pozvala da se više radi na zaštiti te da se strože provodi europska legislativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:17