VELIKO OTKRIĆE

SVJETSKA SENZACIJA U POKUPSKOM 'U Kupi sam tražio školjke, a iz rijeke sam izvukao zub izumrle morske nemani megalodona'

 Stjepan Sučec

Tijekom potrage za školjkama, kilometar uzvodno od kupališta u Pokupskom, Stjepan Sučec iz Pokupskog pronašao je zub megalodona, preteče velike bijele psine koja je izumrla prije oko 1,5 milijuna godina, piše portal vgdanas , a senzacionalnu vijest su već počeli prenositi i vodeći svjetski mediji.

Sučec, njegova obitelj i dvojica prijatelja zasigurno će pamtiti 11. kolovoza. Tog su dana tijekom kupanja na Kupi odlučili otići po rječne školjke, no nisu mogli ni zamisliti s čime će se vratiti kući.

- S obzirom da se ovdje često vozimo po Kupi, iako ja najmanje, prevezli smo se tog dana čamcem po rijeci, i žena je rekla da bismo trebali otići po školjke za Udrugu žena iz Pokupskog kako bi mogle raditi aranžmane. Stali smo na mjestu gdje ima puno školjki, kupali smo se u plićaku i tražili školjke. Nakon što smo ih pobrali, ja nisam imao mira, pa sam još ostao u vodi, a i nikad ne znaš što možeš pronaći u Kupi, uvijek mi je to bilo zanimljivo – započeo je priču Sučec, koji je toga dana na rijeci bio sa sinom, suprugom, obiteljskim prijateljem i sinovim prijateljem.

- Tada mi je na dubini od oko jednog metra za oko zapeo „kamen“ čudnog oblika, kada sam ga izvadio van gledao sam u to i pomislio da nije baš neki uobičajen oblik za kamen, iako tako izgleda. Zezali smo se u čamcu da je to od neke ptice i prijatelj Ivan je u šali prislonio to na zube i pomislili smo da bi stvarno to mogao biti zub. Navečer prije spavanja sam malo na Googleu tražio prapovijesne životinje i našao sam slične slike zuba. Kad sam pročitao da bi to mogao biti zub morskog psa star oko 25 milijuna godina, naježio sam se – ispričao je za portal vgdanas gospodin Stjepan.

- Oblik je bio čudan i raspravljali smo o tome navečer pa je sve postalo interesantnije. Meni to još nije sve bistro – dodao je Ivan Jagodić, obiteljski prijatelj koji je sa Sučecima bio toga dana na Kupi.

Foto: Stjepan Sučec

Podijeljen između nevjerice i uzbuđenja gospodin Stjepan je ubrzo poslao i fotografije zuba svom bratu koji ih je proslijedio jednom stručnjaku za zube morskih pasa u Americi. Na odgovor nije trebalo dugo čekati te mu je John Taylor, koji se bavi zubima morskih pasa, odgovorio kako se radi o zubu megalodona (lat. veliki zub), pretku velike bijele psine koji je mogao narasti do 17 metara.

Megalodona se smatra najsnažnijim i najvećim grabežljivcem u povijesti kralježnjaka. Dužina zubiju dosezala je nevjerojatnih 20 cm, nešto što nijedan današnji morski pas nije uspio nadmašiti. Procjenjuje se da je ukupno imao oko 276 zuba, posloženih u pet redova, s ukupnom veličinom ralja od preko dva metra. Širom otvorenih usta mogao je progutati cijelog nosoroga. Iako se nagađalo da je mogao dosegnuti i veličine od 20 i više metara, znanstvenici su te teze odbacili kao neutvrđene.

- Čuli smo se s Prirodoslovnim muzejem u Zagrebu i oni će odrediti starost zuba i eventualno ponuditi cijenu za otkup, no vidjet ćemo što će biti – kaže gospodin Sučec, a primjerak koji je pronašao gotovo je neoštećen.

- Koliki to mora biti morski pas ako je imao oko 250 zubiju, samo da poredaš ovakvih 250 možeš pretpostaviti. Više puta smo se preznojili dok smo o tome razmišljali. Tko zna, možda je i Panonsko more bilo veće nego što mislimo - pita se Sučec.

Foto: Stjepan Sučec

- Ja sam mislila da je to bio kamen, da sam ga našla možda bih ga i bacila natrag u rijeku - u šali je za vgdanas rekla gospođa Marija, njegova supruga.

Svi oni pitaju se je li ovaj zub izbacila voda ili što i koliko je dugo tamo? Uz sva ta događanja prisjećaju se i činjenice kako je upravo u Pokuplju Andrija Mohorovičić nakon potresa 1909. godine uspio dokazati jak diskontinuitet u širenju potresnih valova na dubini od 54 km (Moho sloj). Ono što im preostaje je pričekati da starost pronađenog zuba točno utvrdi Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, a hoće li ga prodati ili zadržati, gospodin Stjepan još nije siguran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:24