SPORNI 4. MODUL

'OKUPIT ĆU DESET MAJKI I PREBIT ĆEMO TE!' Majka sedmaša prijetila učiteljici!

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.01.2013. u 15:43

Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Udruga 'Nastavnici organizirano' objavila je na svojem portalu pismo zabrinute učiteljice koja je razrednica jednog sedmog razreda, a koja se žali kako su najveća žrtva 'rata' između Vlade i Crkve zapravo nastavnici, koje nitko ne štiti.

Učiteljica je, naime, u pripremi za predavanje o zdravstvenom odgoju, zamolila svoje učenike, 13-godišnjake, da anonimno napišu sva pitanja koja ih zanimaju vezano uz spolnost, kako bi na jednom od sljedećih sati mogli o njima raspravljati.

Dan kasnije, majka jednog od učenika nazvala je školsku defektologinju i ravnatelja, te se prijetila kako će pretući učiteljicu zajedno sa svojim prijateljicama ukoliko ponovno na svojem satu spomene tu temu. Sljedeći dan nazvala je i školsku psihologinju, optužujući učiteljicu da je učenike odvela na 'neprimjerenu predstavu punu seksa', iako su svi roditelji potpisali suglasnost da se djecu odvede na predstavu 'Sasvim sam popubertetio' u dječje kazalište Žar ptica.

Pismo zabrinute učiteljice prenosimo u cijelosti:

A tko štiti nas?

U sljedećem tekstu iznijet ću događaje vezane uz pokušaj uvođenja zdravstvenoga odgoja u svojem razrednom odjelu. S obzirom na to da smo tek počeli obrađivati neke teme, svojim tekstom želim upozoriti kolege na neugodna iskustva koja mogu doživjeti nakon razgovora sa svojim učenicima.

U utorak 15. siječnja na satu razrednoga odjela zamolila sam učenike da anonimno napišu pitanja vezana uz spolnost, pubertet i seksualnost kako bih se što bolje pripremila za temu Komunikacija o spolnosti koju uskoro trebamo obraditi u okviru zdravstvenoga odgoja u sedmom razredu.

U srijedu 16. siječnja defektologinja Škole zaprimila je anoniman poziv jedne od majki učenika razreda kojemu sam razrednica. Majka je izrazila otvorenu prijetnju fizičkim nasiljem ukoliko ću ponovno spominjati tu temu na svojim satovima. Rekla je kolegici defektologinji da će okupiti deset majki, pričekati me nakon nastave i fizički me napasti. Defektologinja je majku uputila da svoje nezadovoljstvo prijavi ravnatelju Škole i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nakon čega je gospođa nastavila verbalni napad te je ometala defektologinju u obavljanju njezinih poslova.

Iz razgovora s ravnateljem istoga dana doznala sam da se spomenuta gospođa žalila i njemu.

U četvrtak 17. siječnja majka je ponovno zvala, ovoga puta pedagoginju Škole, i optužila me da sam učenike u prvom polugodištu vodila na neprimjerenu predstavu punu seksa te da su djeca tom predstavom zgrožena. Radi se o predstavi kazališta Žar ptica 'Sasvim sam popubertetio', na koju su svi razrednici sedmih razreda vodili svoje učenike i iz razgovora s njima doznali da su učenici predstavom oduševljeni. (Što tek mogu očekivati sljedeće školske godine kada će moji učenici istoimenu knjigu Sanje Pilić čitati za lektiru?!) Zanimljivo je da su svi roditelji mojih učenika potpisali izjave da se slažu da im djeca idu na spomenutu predstavu i platili ulaznice. Samo jedno dijete iz razreda nije išlo u kazalište, što je roditelj naknadno opravdao.

U četvrtak 17. siječnja Škola je poslala prijavu Policiji jer je prijetnja fizičkim nasiljem shvaćena vrlo ozbiljno.

Važno je napomenuti da još nisam ni počela obrađivati temu Komunikacija o spolnosti, već sam je samo najavila, a roditelji su reagirali na ovakav način. Jednako je tako važno da smo mi, profesori, nastavnici, učitelji jako izloženi napadima raznih „stručnjaka“, a pritom nas nitko ne štiti. Moram također napomenuti da radim već jedanaest godina i da sa svakom generacijom kojoj sam razrednik razgovaram o spomenutim „spornim“ temama te da do sada nikada nisam imala ni jedno neugodno iskustvo.

Ovim se tekstom želim obratiti institucijama koje su „zakuhale“ cijelu sitaciju. Najprije Vladi jer smatram da je kurikulum zdravstvenoga odgoja nedovoljno pripremljen, nabacan pa čak i nejasan te bez potrebe na brzinu uveden. Smatram da je u njegovu nastanku trebalo biti više dijaloga s javnošću, s roditeljima, a posebno sa strukom koja ga sada mora provoditi. Naputci, koje nam u posljednjih nekoliko dana Ministarstvo šalje, a kojima se pokušava obraniti i ograditi od različitih napada, također su vrlo nejasni i dvosmisleni pa nam u radu više odmažu, nego pomažu.

Obraćam se i Crkvi koja otvoreno poziva vjernike na otpor i bunt, a neki od njih onda (primjer je majka iz ovoga teksta) kreću u svoj križarski pohod i vrlo nekršćanski napadaju one koji samo pokušavaju raditi svoj posao. Osobno sam i sama vjernik te čvrsto vjerujem da je Stvoritelj inteligentan entitet kojega, bez obzira na to gdje obitava, iskreno vrijeđa ovakvo ponašanje Njegova stada.

Dijana Grbaš Jakšić, prof.

Izdvajamo