KRIZA U AVIOKOMPANIJI

OLEG BUTKOVIĆ 'Drago mi je da nije došlo do štrajka, ta odluka bi bila pogubna za Croatia Airlines. Nisam utjecao na odluku suda'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.08.2018. u 19:22

Zagreb, 070818.
Vlada Republike Hrvatske.
Oleg Butkovic, Ministar mora, prometa i infrastrukture, odrzao konferenciju za medije vezanu za strajk u Croatia Airlinesu.
Na fotografiji: Oleg Butkovic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak kako mu je drago što nije došlo do štrajka u Croatia Airlinesu, jer bi on bio poguban za tvrtku, te ponovio da nije utjecao na odluku suda.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je prihvatio tužbeni zahtjev Uprave Croatia Airlinesa i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA).

U izjavi novinarima u Novom Vinodolskom ministar Butković je rekao da, kao ni inače, ne želi komentirati odluku suda, da je riječ o nepravomoćnoj presudi i treba sačekati pravomoćnu presudu odnosno pravorijek Vrhovnog suda.

"Ipak, drago mi je da nije došlo do štrajka, jer mislim, što smo govorili od početka, da to ne bi bilo dobro za Croatia Airlines", rekao je Butković, dodajući da štrajk ne bi bio dobar ni za Hrvatsku u najboljoj turističkoj sezoni, kada se bilježi povećanje broja putnika u svim zračnim lukama, kao i u Croatia Airlinesu.

Podsjetio je da Croatia Airlines u prvih šest mjeseci bilježi porast putnika za devet posto u odnosu na isto vrijeme lani te pet posto više prihode te da bi odluka da se održi štrajk "bila pogubna za tvrtku".

Također je istaknuo kako je Croatia Airlines u specifičnoj situaciji te da ju je Vlada najprije stavila na popis strateških tvrtki, a nalazi se i u Nacionalnom programu reformi i ići će se u u pronalazak strateškog partnera.

U ovom trenutku Uprava Croatia Airlinesa ide u postupak izbora konzultanata koji će voditi proceduru i ponuditi rješenja Vladi - kakav će scenarij biti oko pronalaska strateškog partnera.Sve to je u pripremnoj fazi i vjerujem da ćemo na jesen imati odgovor na pitanje kako pronaći strateškog partera i koji će biti scenarij, rekao je Butković, poručujući da Croatia Airlines treba stabilizaciju i svježi kapital.

Butković je i danas odbacio optužbe sindikata da je nedavnim pismom utjecao na sud. "Nisam utjecao na sud, nisam pisao sudu niti sam imao komunikaciju sa sudom, niti to smije raditi. U ponedjeljak sam napisao pismo Upravi Croatia Airlinesa i svim zaposlenicima da bi štrajk imao nesagledive posljedice za tu tvrtku. To, kao resorni ministar i predsjednik skupštine Croatia Airlinesa, imam pravo", rekao je Butković.

Ponovio je da bi trošak u slučaju štrajka bio 800.000 eura dnevno. "Mislim da Croatia Airlines to ne bi izdržao i da bi takav potez bio poguban za tvrtku. U tom smislu sam reagirao. To nije utjecalo na sud i ponavljam, niti sam pisao sudu, niti sam komunicirao sa sudom", istaknuo je.

Upitan je li, s obzirom i na situaciju u Croatia Airlinesu, država najgori poslodavac, Butković je rekao da u trenutku kada je Hrvatska ušla u EU više nije bilo moguće, a ni danas nije moguće pomagati Croatia Airlines iz državnog proračuna te da je to prvi i ograničavajući faktor zbog kojega se ta kompanija nalazi u poteškoćama.

"Croatia Airlines je prošla fazu restrukturiranja, taj plan je usvojen u Bruxellesu i država je 2012. određeni dio novca 'upumpala' u tvrtku, što danas više ne može. Druga stvar je da je u tom procesu restrukturiranja bila i ona čuvena prodaja slotova, koju smo djelomično zaustavili", rekao je, dodajući da je prodan i Pleso prijevoz, 50 posto tvrtke koja je bila u stopostotnom vlasništvu Croatia Airlinesa.

"Situacija je takva da država sada ne može i ne smije intervenirati. U tom slučaju je pronalazak strateškog partnera jedno od rješenja, po meni najbolje. I učinit ćemo sve da stabiliziramo tvrtku", poručio je, dodajući da "stvari nisu tako crne kako se prikazuju".

Ministar je ponovio i da ono što su sindikati iznosili - da Vlada nije izabrala Upravu - ne mogu biti razlozi za održavanje štrajka.

"U tom smislu drago mi je da do njega nije došlo. Pričekajmo pravomoćnu odluku suda, a do tada ćemo nastaviti sve aktivnosti oko pronalaska strateškog partnera", zaključio je Butković.

Županijski sud u Zagrebu donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat ORCA nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom Županijskog suda o zabrani štrajka u nacionalnom avioprijevozniku te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti.

"Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan", rekao je Čorak nakon izricanja presude.

Kazao je da su prije svega razočarani načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri.

Uprava Croatia Airlinesa je, pak, u priopćenju pozdravila odluku suda te još jednom pozvala socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore.

Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu "koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta".

"I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti", istaknuli su iz Croatia Airlinesa u priopćenju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo