NAPETO STANJE

ŽUPANIJSKI SUD ZABRANIO ŠTRAJK U CROATIA AIRLINESU! Doznajemo koji je podatak bio presudan za ovakvu odluku suda

 
Ilustracija
 Dragan Matić / CROPIX

- Utvrđuje se da je najavljeni štrajk u tvrtki Croatia Airlines nezakonit, kazala je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu danas u podne i na taj način okončala trodnevni sudski spor po tužbi Uprave Croatia Airlinesa protiv sindikata koji su za 8. kolovoza najavili štrajk.

Kao glavni argument za zabranu štrajka, sutkinja je navela da sindikati nisu “u dobroj vjeri” pregovarali o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.

Naime, sud smatra da su sindikati imali stvarnu namjeru sklapanja kolektivnog ugovora nastavili bi pregovore jer je Uprava to tražila. Stoga je sutkinja zaključila da se "Tuženiku zabranjuje provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza 2018. godine". Naime, za taj dan sindikati su najavili početak štrajka, a sutkinja je 7. kolovoza prvo donijela privremenu mjeru zabrane štrajka.

Zagreb, 090818.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocetak rocista na kojem se odlucuje o zakonitosti strajka u Croatia Airlinesu  koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajuci otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.
Na fotografiji: sindikalisti, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artukovic Vuksan. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Na fotografiji: sindikalisti, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan

Jučer je održano ročište na kojem je ispitano troje svjedoka i na kojem se utvrđivalo da li su vođeni pregovori o novom Kolektivnom ugovoru. Nakon jučerašnjeg riočišta predstavnici sindikata su bili zadovoljni jer je na ročištu potvrđeno da su se pregovori održavali.

No, prema svemu sudeći za sud je bila presudan podastak da se sindikati nisu odazivali na nastavak pregovora na koji ih je Uprava pozivala, a s druge strane kao glavni razlog štrajka navedeno je da žele novi Kolektivni ugovor koji nemaju 20 mjeseci.

Nakon objave presude predstavnici sindikata ORCA najavili su žalbu Vrhovnom sudu.

Reakcija iz uprave iz Croatia Airlinesa

Predstavnica uprave Croatia Airlinesa Branka Sremac izrazila je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka u toj kompaniji, istaknuvši da su s njome najzadovoljniji putnici i 700 radnika koji nisu bili za štrajk te je poručila da su pregovori jedini način da se postignu dogovori i ugovori.

"Presuda prvo znači da nema štrajka u Croatia Airlinesu, promet ide redovito. S tom presudom najsretnije je onih 700 radnika koji nisu bili za ovaj štrajk i koji su pratili cijeli tijek naših kolektivnih pregovora svih 20 mjeseci i silno priželjkivali da se postigne dogovor pregovorima i kompromisima, a ne industrijskim akcijama. Vjerujem da je ova današnja odluka veliko veselje i za naše putnike koji znaju da sada mogu završiti i započeti ljetovanja", kazala je Sremac novinarima nakon presude.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

"Poruka Croatia Airlinesa je, a što je na kraju i današnjom presudom svima poručeno - pregovori, pregovori, pregovori. Mandati Uprave, postavljanje Uprave, to nisu teme kolektivnog pregovaranja i ne trebaju biti nikakav razlog da mi nemamo kolektivni ugovor", poručila je Sremac.

Ustvrdila je kako su u toj kompaniji u tom pogledu veoma socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja i da se na taj način treba razgovarati.

Naglasila je i da Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaće, jer ne zarađuje dovoljno da bi ih povećavali u toj mjeri te da imaju i drugih izdataka.

"Državne potpore nisu više dozvoljene i u tom smislu ne možemo se baš ponašati kao državna kompanija na način - država će to platiti pa ćemo mi postavljati zahtjeve i čekati da dođe neka uprava koja će to potpisati", kazala je Sremac, apeliravši na radnike CA da dođu natrag na posao i na pregovore.

Podsjetivši da su pregovori trajali od prošlog proljeća, kazala je da je sindikat ORCA imao prekomjerne zahtjeve od kojih nije odstupio do danas.

"Sami su proglasili zastoj u pregovorima lani u prosincu, iako je ponuda CA ipak nekako progresirala i bilo je ponuđeno povećanje materijalnih prava radnika i povećanje plaća od 10 do 12 milijuna kuna. To nisu bili okviri koji su njih zadovoljavali, raskorak je ogroman od 52 milijuna koliko traže do 10 milijuna koliko je ponuđeno, i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba", istaknula je.

Sremac poručuje da rješenje nije u štrajku jer su to sve, kazala je, nasilne akcije koje svima štete i zbog čega će biti manje novca u kompaniji. "Svoje odnose moramo urediti, tu mora biti kompromisa i popuštanja i s jedne i s druge strane", kazala je.

Izrazila je nadu da će ova presuda olakšati pregovore sa sindikatima.

"Nadam se da će, kada se glave ohlade i strasti primire, svi vidjeti da izlaz nije u štrajku. Naprosto, cijela javnost je čula zahtjeve naših radnika, nema ništa novo što bi se u štrajku reklo. Nastala bi kaotična situacija u zračnom prometu i mislim da je to šteta koja daleko prelazi samo štetu za kompaniju. Dogovori i ugovori se mogu postići jedino pregovorima'', poručila je Sremac.

Zagreb, 090818.
Zupanijski sud, Zrinjevac.
Pocetak rocista na kojem se odlucuje o zakonitosti strajka u Croatia Airlinesu  koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajuci otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.
Na fotografiji: sindikalisti, predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artukovic Vuksan. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:30