PRIMJER DRUGIMA

ONE SU DOBITNICE NAGRADE LUKA RITZ ‘Slučaj nije dovoljno poučno utjecao na mlade’

Nagrada Luka Ritz dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminulog maturanta Luku Ritza
 Srđan Vrančić / CROPIX

Učenice Katja Komazec i Lamia Belošević dobitnice su nagrade Luka Ritz “Nasilje nije hrabrost” za 2013. koje su u povodu Međunarodnoga dana tolerancije dodijeljene danas u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici.

Katja je nagradu dobila zahvaljujući stalnoj brizi za druge i zauzimanjem za zaštitu slabijih vršnjaka.

Film ‘Tolerancija’

Već u prvom razredu osnovne škole potaknula je vršnjake da se druže s Romkinjom. Katja je željela pokazati da se ta djevojka ne razlikuje od ostalih, iako je druge nacionalnosti. Tijekom školovanja u O.Š. “Ivan Filipović” 15-godišnjakinja je inicirala prikupljanje novca za djecu oboljelu od malignih bolesti te akciju za prehranu i školovanje djece iz Afrike.

Lani je sa školskim kolegama snimila dokumentarni film “Tolerancija” koji je na natječaju “Oboji svijet šarenim bojama tolerancije” osvojio drugu nagradu. Od tisuću kuna, koliko je iznosila nagrada, kupili su knjige za Dječji dom Vugrovec.

- Slučaj Luke Ritza mladima bi trebao biti pojam nečega što se više ne smije dogoditi i primjer kako se ne treba ponašati. Nažalost, takve se situacije ipak ponavljaju. Čini mi se da zbog toga danas mladi s većim oprezom izlaze van - rekla je Katja Komazec, učenica 1. razreda XV. gimnazije.

Glazbom protiv nasilja

Sedamnaestogodišnja Lamia nagradu je dobila zahvaljujući projektu “Glazbom protiv nasilja među djecom i mladima” na kojem radi tri godine.

- To su koncerti za polaznike vrtića i škola na kojima se djeci pokazuju dobri i loši oblici ponašanja - rekla je učenica Gornjogradske gimnazije.

Nagrada Luka Ritz dodjeljuje se od 2009. u spomen na tragično preminulog maturanta Luku Ritza koji je podlegao brutalnim ozljedama napadača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:15