KOMPLIKACIJE

OPASNA ZARAZNA BOLEST U PODRAVINI Tri oboljele osobe hitno prebačene u nacionalnu bolnicu, epidemiološka služba obradila nekoliko desetaka ljudi...

 
Ilustracija
 Duje Klarić / CROPIX

Tri su osobe na koprivničkom području zaražene tuberkulozom i odmah su smještene u referentnu plućnu bolnicu u Klenovniku, gdje su podvrgnuti terapiji i nadzoru, javlja portal Danica.hr.

Kako neslužbeno doznaju, slučajevi tuberkuloze otkriveni su ovih dana i u jednoj koprivničkoj tvrtki, pa je među radnicima nastala prava panika nakon što su djelatnici epidemiološkog zavoda krenuli su uzimanjem uzoraka i provjere svih koji su bili u kontaktu sa zaraženima.

- Mogu vam potvrditi da su tri osobe zaražene tuberkulozom i da su trenutačno na liječenju u Klenovniku, ali o detaljima ne mogu govoriti - izjavila je danas dr. Maja Blažeković, epidemiologinja koprivničkoga Zavoda za javno zdravstvo.

Kako doznaje Danica.hr, službe su obradile nekoliko desetaka osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim koji se prvi javio liječniku i zbog komplikacija završio na plućnom odjelu Opće bolnice u Koprivnici. Otkrivena su potom dva nova slučaja i svi su hitno prebačeni za Klenovnik.

Od tuberkuloze uglavnom obolijevaju ljudi narušenog zdravlja i slabog imuniteta, kronični bolesnici kojima je primarna bolest oslabila obrambene mehanizme u tijelu. Bolest se širi kašljanjem, kihanjem, pa i govorom te jedan pacijent može zaraziti i desetak drugih osoba.

Bolest se liječi antibioticima, a liječenje je dugotrajno i uglavnom s dobrim prognozama u trajan oporavak. Dugo se mislilo da je bolest iskorijenjena ili prilično suzbijena, ali opet se javlja više slučajeva oboljelih. Jedan od razloga je i taj što su bakterije koje uzrokuju tuberkulozu sve otpornije na ciljane antibiotike, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:59