MA JE LI MOGUĆE?

Za ne povjerovati: Bijesni majmun i jež ugrizli dvije osobe u Podravini!

Lani je na području Koprivničko-križevačke županije zbog ugriza životinja pregledano ukupno 105 osoba

Ilustracija, hitna pomoć

 Duje Klarić/Cropix/

Raste broj osoba koje su ugrizle dokazano bijesne životinje ili one za koje se sumnja na bjesnoću.

Lani je, tako, na području Koprivničko-križevačke županije zbog ugriza životinja pregledano ukupno 105 osoba, a njih 34 na koncu je moralo biti tretirano zbog ugriza ili rizičnog kontakta s dokazano bijesnom životinjom, sumnjivom na bjesnoću, uginulom ili odlutalom životinjom.

Godinu ranije, zbog ugriza životinje pregledano je 96 osoba, a njih 23 tretirano je, odnosno cijepljeno protiv bjesnoće jer su bili u rizičnom kontaktu s bijesnom životinjom ili onom za koju se sumnjalo na bjesnoću, piše Danica.hr.

Lani je, dakle, na području Koprivničko-križevačke županije zbog rizičnog kontakta protiv bjesnoće moralo biti cijepljeno čak 47 posto ljudi više nego godinu ranije, doznajemo u koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo.

Zanimljivo je i s kojim su sve bijesnim ili potencijalno bijesnim životinjama cijepljene osobe lani bile u kontaktu na području županije. U 18 slučajeva radilo se o psima, 14 mačkama, a po jednom su ih ugrizli majmun i jež!

Godinu ranije, tijekom 2022., u 15 slučajeva riječ je bila o bijesnim psima, šest bijesnih mačaka te po jedan štakor i puh.

U Koprivničko-križevačkoj županiji ukupno se protiv bjesnoće tijekom prošle godine cijepilo 140 osoba: 68 u Koprivnici, 66 u Križevcima i šest u Đurđevcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:19