ZEMLJA STALA NA DVA SATA

OPĆI ŠTRAJK Sindikati: 'Uspjeli smo! Našem se pozivu odazvalo 270.000 radnika'

Stali su tramvaji, busevi, vlakovi... Nastava u školama je skraćena, zavijale su sirene: Za vrijeme današnjeg štrajka obustavljen je promet ukupno 110 vlakova u domaćem prometu, a štrajku su se odazvali brojni djelatnici u javnim službama
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 17:20 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je nakon završetka štrajka solidarnosti, koji je održan od 12 do 14 sati, da se pozivu na štrajk odazvalo više od 270.000 radnika, odnosno gotovo 100 posto onih koji su na sindikalnom referendumu izrazili spremnost na sudjelovanje u generalnom štrajku protiv izmjena Zakona o radu (ZOR).

Od petminutnog sudjelovanja vozača ZET-a, do dva sata stajanja 110 vlakova Hrvatskih željeznica, u školama i stotinama trgovačkih društava bio je masovan odaziv radnika na štrajk. Nisu svi stajali puna dva sata, ali su se solidarno odazvali gotovo svi članovi sindikata, ustvrdio je Novosel.

--------------------------

13:37 - U dvosatnom štrajku solidarnosti od 12 do 14 sati sudjeluju na tisuće radnika u javnom i privatnom sektoru, pa već sada možemo reći da je štrajk uspio, izjavio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel novinarima na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Novosel je ocijenio kako je time vlasti poslana snažna poruka da se hrvatski radnici i građani bude, te je pozvao na podršku sutrašnjem prosvjednom skupu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), koji će se održati na Markovu trgu ako će na dnevnom redu Hrvatskog sabora biti rasprava o ZOR-u.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je to prvi put da radnici iz privatnog i javnog sektora zajedno daju potporu radnicima bez plaće. To je poruka koja mora jednako zabirnuti političke elite na vlasti i u oporbi, a jednako tako i poslodavce.

Radnici ne mogu trpjeti da budu sredstvo za potkusurivanje između političkih stranaka, vlasti i poslodavaca. Ako tu poruku poslodavci i vlast ne budu znali iščitati, slijedeća će biti puno snažnija i glasnija - štrajkovi, prosvjedi i političko angažiranje protiv onih koji hrvatske radnike žele ostaviti bez prava i izvrgnuti ih milosti i nemilosti poslodavaca, rekao je Sever.

FOTOGALERIJA: Pogledajte kako se štrajkalo u hrvatskim gradovima

Dvosatni štrajk solidarnosti s radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku i Arene Pula, koji mjesecima nisu primili plaće, sindikalne središnjice iskoristile su za pritisak na Vladu od koje traže povlačenje prijedloga izmjena ZOR-a iz saborske procedure.

Sever je to nazvao "početkom bitke za Hrvatsku i budućnost hrvatskih radnika, i onih koji se još nisu rodili, kao i onih koji danas rade, a ne primaju plaće ili čekaju posao".

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je kako građani moraju razumjeti da o njima ovisi budućnost hrvatske države i društva, a ne o političkoj klasi koja brine prvenstveno o svojim interesima. Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast treba bojati građana, a ne obrnuto kao što je sada, rekao je Ribić.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević zatražio je da se štetan prijedlog novog ZOR-a povuče iz procedure ili utvrdi primjereni rok o odgodi saborske rasprave.

Ustvrdio je da u Saboru Klub SDP-a raspravlja "hoće li poslušati glas razuma", na što je potaknut i od Predsjednika Republike, i donijeti odluku da se rasprava odgodi.

Esencijalni zakon kao što je ZOR ima smisla jedino ako je donesen u širokom društvenom konsenzusu, koji uključuje sve političke stranke, da ne bi bio predmet jeftinog političkog prepucavanja, i sindikate kao socijalne partnere, rekao je Matijašević.

Štrajk solidarnosti je proba za ono što će se dogoditi ako se ne prihvati socijalni dijalog i donesu jednostrane odluke. Radi se o prevažnom zakonu za sudbinu radnika, upozorio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš.

Za vrijeme današnjeg štrajka obustavljen je promet ukupno 110 vlakova u domaćem prometu, štrajku su se odazvali brojni djelatnici u javnim službama, vozači ZET-a petominutnim stajanjem na postajama, vozači automobila uključenim sirenama i dr.

---------------------------------------

12:53 "Možemo reći da je štrajk solidarnosti već uspio! Čujete trube, svi su se pridružili!", rekao je Mladen Novosel iz SSSH-a, a prenosi RTL.

"Danas je već dovoljna poruka da smo zajedno, iduća poruka bit će još snažnija", dodao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Građani se moraju probuditi i shvatiti da se vlast mora bojati građana, a ne obrnuto", poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

"Zakon ima smisla ako je donesen u konsenzusu svih, vjerujem da će proraditi razum i da će se odgoditi rasprava o Zakonu u Saboru", rekao je Ozren Matijašević.

------------------------------

12:46 U minutu do 12 upaljene su sirene na svim dizalicama u brodogradilištu 3. maj, javlja HRT. Radnici su na radnim mjestima, ali će rad prekinuti na sat vremena.

------------------------------

12:20 Zbog štrajka solidarnosti ZET-ovi tramvaji zaustavljeni su u podne na svega 5 minuta, a autobusi se između 12 i 14 sati uopće neće zaustavljati, priopćeno je iz ZET-a.

Zbog toga pridruživanje štrajku nije u većoj mjeri i dugoročno utjecao na redovitost linija, pa je promet normaliziran gotovo odmah nakon simbolične sindikalne akcije, ističe ZET.

------------------------------

12:15 Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako je štrajk legitimna vrsta izražavanja volje, ali i kako smatra da izmjene radnog zakonodavstva ne idu na štetu radnika. "Štrajk je uvijek legitimna vrsta izražavanja volje i poruke onih koji štrajkaju. Ali moja vrlo jasna poruka je da ćemo mi sa svojim radnim zakonodavstvom, i kada ono bude izmijenjeno, imati situaciju koja je primjerice identična Njemačkoj. Ako ljudi misle da su u Njemčakoj radnici nezaštićeni i da tamo vladaju stvari koje nisu u korist radnicima, onda neka štrajkaju", kazao je Maras odgovarajući na pitanje novinara kako komentira današnji dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) i imaju li građani i sindikati razloga za štrajk.

"Mislim da mi štitimo radnike i da te izmjene zakonodavstva nisu toliko na štetu radnika, jer u izmjenama zakonodavstva situacija u Hrvatskoj će, što se tiče radnog zakonodavstva, biti identična Njemačkoj", rekao je Maras, koji je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji Europske zaklade za stručnu izobrazbu - Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe.

Rekao je kako ne zna koje aktivnosti će sve sindikati poduzimati, ali kako je činjenica da već 15 godina gledamo iste ljude sa istim porukama.

"Neka odgovore svi ti sindikalci da li misle da se u Njemačkoj ne štite radnička prava", kazao je Maras te dodao kako Hrvatska, "a pogotovo dok je SDP na vlasti neće ići na štetu radnika i neće dozvoliti da radnici budu nezaštićeni".

Ovi standardi su nešto što koriste najrazvijenije demokracije i gospodarstva EU i mislim da ne radimo ništa loše, ustvrdio je.

Na novinarsko pitanje ima li u Vladi nesuglasja, Maras je odgovorio kako tu nema što komentirati. "Vlada radi svoj posao i nemam tu što posebno komentirati", rekao je.

------------------------------

12:05 Tijekom štrajka solidarnosti zaposlenici u hrvatskim školama će od 12 do 14 sati na sastancima raspravljati o štetnosti predloženih izmjena Zakona o radu (ZOR) za prava radnika i dostojanstvo rada, a rasprava će se voditi i Pravilniku o normi koji je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta stavilo na javnu raspravu.

Današnjim dvosatnim štrajkom solidarnosti sindikati žele iskazati svoje protivljenje izmjenama ZOR-a jer smatraju da se njima uništavaju temelji socijalne države, a radnike i sindikate marginalizira, ističu Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

"Protivimo se izmjenama ZOR-a jer se njima uništavaju temelji socijalne države", rekao je Mihalinec Hini poručujući SDP-u da, ako želi neoliberalnu državu, mora promijeniti ime u "Prvu neoliberalnu stranku" jer predložene izmjene ZOR-a s idejom socijaldemokracije nemaju nikakve veze.

Osim protiv izmjena ZOR-a, dodaje, štrajkom prosvjedujemo i protiv nabavke skupocjenih automobila, jer smatramo da u krizno vrijeme svi moramo podjednako snositi teret, a vladajući prvo moraju krenuti od sebe, odnosno odricanje pokazati svojim primjerom.

"Štrajkamo i protiv ukidanja dodataka na plaću koji su nam dosad bili zajamčeni granskim kolektivnim ugovorom. Te dodatke smo mi zaradili i svojim poštenim radom zaslužili", ističe Šprem.

Protivimo se snižavanju cijene rada u privatnom, državnom i javnom sektoru, produženju radnog tjedna, fluktuaciji radnika, pri čemu će se jedne otpuštati da bi se na njihova mjesta zaposlili fleksibilniji i jeftiniji radnici koji neće imati prava iz kolektivnih ugovora, dodaje.

Štrajkamo i protiv legalizacije neisplate prekovremenih sati, štrajkamo kako bismo upozorili da lakše otpuštanje radnika neće pridonijeti većoj stopi zapošljavanja, naglašava Šprem dodajući da sindikati traže reforme koje će se temeljiti na istraživanjima i stručnim analizama.

"Štrajkamo jer želimo raditi", zaključuje Šprem. Poslodavac i radnik trebaju biti partneri, a ne neprijatelji, ističe te poziva sve socijalne partnere na ravnopravan dijalog.

------------------------------

11:55 Sve bolnice u Hrvatskoj radit će normalno budući da Hrvatski liječnički sindikat (HLS) danas ne organizira nikakve prosvjede, a medicinske sestre i tehničari dat će potporu štrajku tijekom svoje pauze između 12 i 14 sati, doznaje se od sindikalnih čelnika uoči dvosatnog štrajka solidarnosti.

Štrajkaški odbori Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u pojedinim ustanovama organizirat će skup zaposlenika ispred bolnica kako bi dali podršku radnicima u Lipiku i Puli, ali i ukazali na problem sestara i tehničara kojima stotine prekovremenih sati nisu plaćene tijekom proteklih godina, doznaje se od predsjednice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anice Prašnjak koja će se članstvu obratiti iz Zadra.

------------------------------

7:46 Dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) održat će se danas između 12 i 14 sati. Na dva sata stat će sve one službe koje su nam važne za svakodnevni život, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće, a takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća, javlja HRT .

Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stat će na pet minuta, a vozači će trubiti stvarajući buku. Nastava u školama trajat će do 12 sati, u bolnicama pacijenti neće biti ugroženi, jer će se s poslodavcima dogovoriti tko može štrajkati. Liječnici i medicinske sestre održat će samo polusatni skup solidarnosti.

Sindikati pozivaju i građane da se ne boje te da u podne prestanu s radom. Smatraju da dvosatni štrajk neće uzrokovati veliku gospodarsku štetu. Poručuju da je o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog Zakona o radu. A hoće li se o spornom zakonu sutra raspravljati u Saboru doznat ćemo tijekom dana. Bude li se raspravljalo, sindikati će prosvjedovati na Markovu trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:43