RODITELJI ŠOKIRANI

Opijaju se sve mlađi: Odvela sam kćer (14) u Klaićevu, izmjerili su joj 3,5 promila

Lani je na ispumpavanju završilo 427 maloljetnika, 74 ih je imalo poremećaj ponašanja. Napadač ubijenog Tunjića (17) već tri godine ima problema s alkoholom

ZAGREB - U samo dva mjeseca moja je Nika na početku prvog razreda srednje škole tri puta završila u Klaićevoj na triježnjenju. Bili smo konsternirani jer je jednom imala čak 3,5 promila alkohola u krvi.

Na preporuku psihologa, krenuli smo s njom u savjetovalište za borbu protiv ovisnosti grada Zagreba - priča majka Ana o borbi za zdravlje djeteta. Bila je uvjerena da će se problem brzo riješiti, ali zapravo je počeo hod po trnju.

Neprilagođeno dijete

Nika je od osnovne škole bila neprilagođena i teško je stvaralo prijateljstva. Brže su je prihvaćali oni koji su već imali problema s drogom ili alkoholom.

- U početku je išlo teško. Nika je pala razred. U međuvremenu se još jednaput napila. Bila sam izbezumljena. Uz alkohol bilo je i ‘trave’, lijekova... No, mi smo ustrajali na njezinu liječenju i situacija je sada bolja. Krenula je opet u prvi razred, škola je pod kontrolom i zasad se uspješno odupire ovisnostima. I mi i liječnici vjerujemo da će uspjeti, no sigurno je da bez stručne pomoći ne bismo izašli na kraj s njezinim problemima - zaključuje Ana. Na problem alkoholizma kod mladih pozornost je skrenuo slučaj Gorana Evića (21), kolovođe premlaćivanja do smrti 17- godišnjeg Miroslava Tunjića.

Pije i ubija

Evićevi roditelji kažu kako već tri godine ima problema s alkoholom, a bio je i na liječenju! Prošle je godine 427 maloljetnika završilo u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom. Među njima je kod 74 registriran poremećaj u ponašanju i duševni poremećaj zbog alkohola, a kod četvero i ovisnost o alkoholu. To su samo oni koje je zdravstveni sustav uspio registirati jer Hrvatska nema registar ovisnosti mladih o alkoholu.

- Do kraja srednje škole 50 posto mladih višekratno tijekom mjeseca prekomjerno pije. Spušta nam se i dobna granica prvog opijanja i sad je to oko 13. godine - kaže dr. Mirjana Orban, iz savjetovališta za mlade zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”. Nagla-šava da je kroz gradsko savjetovalište tijekom godinu dana prošlo dvjestotinjak maloljetnika koji su na prijedlog centara za socijalni rad dolazili na rehabilitaciju. Najmlađem je bilo samo 14 godina.

Zakon se ne provodi

No, dr. Orban kaže kako, nažalost, mladi ne dolaze isključivo zbog zloporabe alkohola jer kod nas još postoji previsok prag tolerancije prekomjernog pijenja. Tek kad zbog alkohola upadnu u druge nevolje, centar za socijalnu skrb šalje mlade i njihove roditelje u savjetovališta.

Iako Hrvatska u tom području ima dobar i jasan zakon, on se ne primjenjuje jer njegovu primjenu nitko ne kontrolira.

Kako alkohol upropaštava mladi mozak

Najnovija istraživanja govore da je prekomjerno ispijanje alkohola kod mladih razlog slabije kontrole ponašanja.

Amerikanci kažu da su posljedice teže što su djeca mlađa kad konzumiraju alkohol.

“Alkohol u adolescenciji može dovesti do promjene u strukturi mozga i funkciji u djelu koji je odgovoran za kontrolu ponašanja, što potiče na još žešće opijanje”, tvrdi Helene R. White, profesorica sociologije u Centru za proučavanje alkohola Sveučilišta Rutgers.

Hrvatski maloljetnici u 2009. godini

427

završilo u bolnici zbog teškog trovanja alkoholom

74

od njih ima poremećaj u ponašanju i duševni poremećaj zbog alkohola

4

od njih razvila su ovisnost o alkoholu

Mladi u dobi od 18 do 24 godine:

173

hospitalizirano zbog pijanstva

111

registriranih alkoholičara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06