DŽIHAD BRIGADA

OPTUŽNICA PROTIV ČOVJEKA KOJI JE DORU BILIĆ ODVEO U SIRIJU Tajne službe nadziru njegovu obitelj u Zagrebu

Obitelj Seada Plojovića živi u Zagrebu, pretpostavlja se da on ima i hrvatsko državljanstvo, a uhićen je u travnju u Beogradu

Srbijansko Tužiteljstvo za organizirani kriminal podignulo je u utorak optužnicu protiv Seada Plojovića, Abida Podbićanina, Tefika Mujovića i Izudina Crnovršanina iz Novog Pazara te Ferata Kasumovića iz Beograda, kojom ih tereti za terorizam - financiranje, organiziranje i sudjelovanje u oružanim sukobima u Siriji.

Podbićanin i Mujović su u bijegu i za njima je izdana tjeralica te je predloženo da im se sudi u odsutnosti, dok su ostala trojica u beogradskom pritvoru.

Pratile ga i naše službe

Sead Plojović je uhićen u ožujku ove godine u Beogradu, a hrvatska obavještajna služba njega i njegovu sestru Nevresu povezuje s organiziranjem odlaska Dore Bilić, njezina supruga Seada Avdića te još nekoliko djevojaka iz Hrvatske u Siriju i Irak, u redove IS-a. Te je informacije u svojoj optužnici potvrdilo i srbijansko tužiteljstvo. Iako se u priopćenju ne spominje Hrvatska, tužiteljstvo je Plojovića, Podbićanina, Mujovića i Crnovršanina optužilo da su od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i financirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja u logore za terorističku obuku u Siriji, a potom na bojište.

Obitelj Plojović živi u Zagrebu i, prema neslužbenim informacijama, pod nadzorom je hrvatskih tajnih službi. Prije nekoliko godina i Sead Plojović je živio u Zagrebu, a neslužbene informacije govore da ima i hrvatsko državljanstvo.

Zaustavljen u Zagrebu

Europske i hrvatske obavještajne službe upravo su njega identificirale kao osobu koja je bila zadužena za osnivanje vehabijskog pokreta u Hrvatskoj. Instrukcije je navodno dobio u Beču od tamošnjeg radikalnog imama Muhameda Porče. Da je to pokušao provesti u djelo, potvrdio je prije nekoliko godina i nekadašnji predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić ustvrdivši da je u tome spriječen. Također su potvrđene Plojovićeve veze s vehabijama u Gornjoj Maoči i drugim mjestima u BiH. Prema neslužbenim informacijama, upravo su Sead i Nevresa Plojović odveli Doru Bilić kod vehabija u Gornju Maoču te organizirali njeno vjenčanje sa Seadom Avdićem nakon čega su zajedno otišli u Siriju gdje su oboje ranjeni.

U priopćenju srbijanskog tužiteljstva djelomično se razotkriva model prebacivanja osoba iz Srbije i drugih zemalja u Siriju. Prema optužnici, Tefik Mujović je bio stacioniran u Istanbulu gdje je dočekivao osobe koje dolazile s ovih područja kako bi se pridružile džihadistima u Siriji. On je financirao njihov boravak u Turskoj te ih prebacivao na sjever Sirije. U Siriji, uglavnom u gradu Azizu, dočekivao ih je Abid Podbićanin te je organizirao njihov prihvat, smještaj i vojnu obuku.

Zapovjednik postrojbe

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom dijelu IS-a, dok su Podbićanin, Mujović i Kasumović sudjelovali i u oružanim akcijama. Podbićanin je zapovijedao jednom od postrojbi.

Mujović je čak javno poticao na teroristička djela jer je na Facebooku postavio niz sadržaja kojima se veliča IS i promiču njegovi postupci. Pozivao je na borbu, nasilje i ubojstva te na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:53