KULTURNO DOBRO

Opus Dei je srušio raskošnu secesijsku vilu: Ono što će morati učiniti zbog toga građevinski je presedan u Zagrebu!

Ovo je svakako novi način spašavanja baštine od strane gradskih vlasti

Srušena secesijska vila

 /Cropix

Secesijska vila Peroš, na adresi Ribnjak 46, koja je ovih dana srušena morat će se, kako saznajemo, obnoviti kao replika. Zaklada Dostojanstvo i nada (Opus Dei) 2020. godine počela je sama rušiti ovu vilu u središtu Zagreba, u čemu je prvo bila zaustavljena jer su radovi bili bez dozvola, ali je vilu ovih dana kao opasnu građevinu do kraja uklonila - građevinska inspekcija. Ipak, ako će se poštivati odluka gradskih službi Grada Zagreba, obnovit će se kao replika, što znači da će vizualno biti ista, iako će zapravo biti nova, što znači da se na njenom mjestu neće moći graditi neka moderna i veća zgrada.

image

Gradilište gdje je Opus Dei srušio secesijsku vilu

Vanesa Pandzic/Cropix

"U slučaju vile Peroš na Ribnjaku inzistirat će se na faksimilnoj rekonstrukciji građevine, s obzirom da se radi o visokovaloriziranoj povijesnoj građevini", rekli su Jutarnjem listu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba.

U Zavodu kažu da se na mjestima srušenih zgrada u središtu grada mora graditi sukladno odredbama GUP-a odnosno konzervatorske podloge koja je njegov dio.

"Za pojedinačno zaštićena i visokovalorizirana kulturna dobra bit će uvjetovana faksimilna rekonstrukcija srušenih zgrada.", objašnjavaju nam iz Zavoda.

Vila Peroš ovih je dana srušena jer je za to postojao nalog Državnog inspektorata za uklanjanje potresom uništene stambene zgrade koja predstavlja opasnost.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

"U prvom kvartalu 2022. godine Državni inspektorat zaprimio je predstavku kojom se traži pregled zgrade koja je oštećena potresom na toj lokaciji jer predstavlja opasnost za prolaznike i okolne zgrade. Predmetna građevina nije evidentirana u popisu pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara. Prema Zakonu o Državnom inspektoratu na lokaciji je obavljen inspekcijski nadzor, postavljen je službeni znak kojim se zgrada označava kao opasna građevina te je građevinski inspektor, sukladno Članku 113.a, stavak 3, zatražio izradu elaborata o ocjeni stanja građevinske konstrukcije za uklanjanje uništene zgrade. Na osnovu dostavljenog elaborata i osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, građevinski inspektor donio Rješenje kojim se uklanja potresom uništena stambena zgrada na lokaciji", objasnili su ovih dana za medije iz Državnog inspektorata.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

No gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture ovu kuću, iako nije imala status zaštićenog spomenika kulture, očito smatra "visokovaloriziranim kulturnim dobrom", što se čini novim načinom spašavanja baštine od strane gradskih vlasti. No kuća i zakonski predstavlja ambijentalnu vrijednost kao dio zakonom zaštićene Povijesne urbane cjeline Grad Zagreb.

Podsjetimo, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture po zaprimljenoj prijavi radova rušenja Vile Peroš 2020. godine obišao je Ribnjak 46 i našli su gradilište bez oznaka o radovima i radnike iz tvrtke JONING koji su uklanjali dijelove zgrade. Zavod je pokrenuo upravni spor protiv investitora, ali ovih dana zgradu ruši Državni inspektorat kao opasnu građevinu te ističu da nisu upoznati s eventualnim upravnim sporovima koji se odnose na tu zgradu. Radove na rušenju obavlja opet tvrtka JONING, specijalizirana za radove na uklanjanju građevina, koju su mediji davno povezivali s nekim krugovima oko HDZ-a. U vezi s ovim objektom očito se događa prepucavanje na relaciji institucija lokalne i državne vlasti. Zaklada Dostojanstvo i nada, iza koje stoji Opus Dei, u toj zgradi planira graditi studentski dom i duhovni centar, u čemu nema ništa sporno. Sporan je jedino način, jer radovi su počeli bez nužnih dozvola. U Opus Dei vjerojatno neće biti posebno sretni odlukom o replici, iako praksa kod nas govori da čak i replike često završe s nešto većom površinom od originala, naročito u stražnjim dijelovima.

Ostaje otvoreno pitanje i zašto ovako važna zgrada nije bila zaštićena kao spomenik kulture?

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:19