POLICIJA PODBACILA

Organizatori splitskog Gay Pridea: Tražimo ostavku ministra Karamarka!

'Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare...'
 Vojko Bašić/CROPIX

ZAGREB - Organizatori prvog splitskog gay pridea najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika, ali i zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zbog jučerašnjih nereda u Splitu.

- Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi - navodi su u priopćenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke.

Ističu i kako je "policija pritom nagovarala sudionike parade da prođu" iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima.

Najavljuju da će o svemu izvijestiti međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:03