ZADARSKI PROFESOR

OSLOBOĐEN HOMOFOB ‘Homoseksualci jesu bolesnici, ali na tribini to nisam rekao’

Sud: Prof. Ivan Poljaković u konkretnom slučaju ne diskriminira gay osobe
Zadar, 040614. U dvorani Samostana skolskih sestara franjevki veceras je odrzana promocija knjige Judith Reisman pod nazivom Seksualna sabotaza. Na fotografiji: dr. Ivan Poljakovic.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Zagrebački Županijski sud oslobodio je zadarskog profesora Ivana Poljakovića optužbe za diskriminaciju zbog homofobne izjave koju je navodno izrekao na političkoj tribini Hrasta.

Optužen je bio zbog izjave “HDZ je donio Zakon o suzbijanju diskriminacije prema kojem ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zatvor. Ali zatvora se ne bojim za istinu. Homoseksualnost jest bolest, a ne opredjeljenje...” izrečene na političkoj tribini Hrasta prije dvije godine i objavljene u dnevnim novinama.

Udruga za ljudska prava Socius tužila je Poljakovića tražeći da ga se kazni sa 30.000 kuna i da mu se zabrani javno djelovanje zbog neutemeljene i izrazito diskriminirajuće izjave za pripadnike homoseksualne zajednice. No sudac zagrebačkog Županijskog suda je nakon ispitivanja i “vaganja” dokaza nepravomoćno odlučio - tužba protiv Poljakovića se odbija.

- U konkretnom slučaju se ne radi o diskriminaciji u smislu odredaba Zakona o suzbijanju diskriminacije. To je javno izrečen stav temeljem slobode prava izražavanja koje nije suprotno ni Ustavu, ni zakonima, ni Konvenciji.

Stav da je homoseksualnost bolest ne znači radnju ili nepovoljno postupanje. Nema riječi o izravnoj diskriminaciji u odnosu na osobe istospolne orijentacije jer ne postoji način kojom bi se neka osoba te orijentacije dovela u nepovoljniji položaj od druge - obrazloženje je presude kojoj je prethodila Poljakovićeva “ispovijed”.

Negirao je da je taj citat njegov rekavši da je web-magazin Queer.hr, čija novinarka nije prisustvovala tribini, njegov govor prepričao. No, ostao je kod teze da je homoseksualnost bolest i naglasio da zastupa stavove koje zastupa Katolička crkva. Inače, u javnosti je govorio da bi trebalo uvesti dežurni telefon za homoseksualce koji se žele izliječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:06