PROBLEMI NA GRANICI

Ostojić: 'Broj ilegalnih migranata vraćenih iz Slovenije dvostruko je veći od podataka MUP-a'

 
Ranko Ostojić
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament Ranko Ostojić ustvrdio je u ponedjeljak da je broj ilegalnih migranata vraćenih iz Slovenije u Hrvatsku dvostruko veći od onog koji prikazuje Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ostojić je u Dubrovniku na druženju s građanima rekao da "netko priča o nepropusnoj hrvatskoj granici koja se čuva kako treba, ali brojke ne odgovaraju istini".

- Imamo stotine incidenata, ljudi lutaju šumama, stradavaju, utapaju se u rijekama. Pa samo je Hrvatska vojska, koja ne čuva, niti je njezin posao čuvati hrvatsku granicu, uhvatila više od tisuću migranata. Ne hvataju ih oko naselja na granici, već u Rijeci i Čabru, stotinama kilometara dalje.

Osobno štitim ljudska prava i uvijek sam bio za to da pokažemo humanost, ali inzistiram na sustavnoj zajedničkoj politici Europske unije kojom se taj problem jedino može riješiti - istaknuo je Ostojić.

Hrvatska, dodao je, ne može biti žrtva takve migrantske politike, ilegalni migranti koji dolaze iz schengenske zone u Grčkoj ili iz Bugarske i Rumunjske moraju biti vraćeni natrag upravo u te države ako su to države prvog prihvata.

- Kad napravimo reformu sustava azila i dogovorimo zajedničku politiku, onda možemo govoriti o drukčijem načinu raspodjele - smatra Ostojić.

Podsjetio je kako su pripreme za ulazak u schengenski režim napravljene dvije godine od trenutka pristupanja i da je osobno predao zahtjev za pristup.

- Vlada Zorana Milanovića sve je pripremila. Opremili smo graničnu policiju i 6200 graničnih policajaca, kupljeni su helikopteri i plovila, sagrađeni tranzitni centri i uspostavljeni radarski sustavi. Žao mi je što vrijeme nije iskorišteno i što nismo prošli tehničku evaluaciju. Treba pitati vladajuće zašto to nije provedeno - poručio je Ostojić te ponovio da SDP "želi ravnopravnu Hrvatsku u Europskoj uniji".

- Ne smijemo EU gledati samo kao kravu muzaru, odakle uzimamo novac za projekte, već moramo biti ravnopravni u plaćama i mirovinama, ali i ljudskim pravima koja su u Hrvatskoj u ovom trenutku ugrožena. Ne možemo plaćati pet puta veći porez u turizmu od konkurencije niti imati mirovine i plaće od kojih se ne može dostojno živjeti - rekao je Ostojić, koji vjeruje da će SDP iznenaditi dobrim rezultatom na europskim izborima i očekuje najmanje tri osvojena mandata.

U Sloveniju i ovaj vikend ušlo više od 100 migranata

Slovenska policija u zadnja tri dana privela je više od stotinu ilegalnih migranata iz trećih država kao i nekoliko osoba koje su im u tome pomagale, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji pozivajućio se na izvješća policijskih uprava Novo Mesto, Koper i Ljubljana, gdje je ilegalni priljev najveći.

Riječ je o državljanima Pakistana, Turske, Sirije, Egipta, Eritreje, Sudana, Maroka, Afganistana, Alžirira i Irana, prenose mediji.

Priveden je i 40-godišnji Pakistanac s dozvolom boravka u Sloveniji koji je u vozilu imao 10 migranata, a koji su u Sloveniji zatražili azil.

Nadalje, priveden je vozač iz Italije koji je u kombiju prevozio 16 pakistanskih migranata.

Kako navode mediji, najveći dio migranata vraćen je u Hrvatsku, neki su zatražili azil u Sloveniji, a za ostale se još vode policijski postupci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:46