OBRAČUN

Ostojić uvjeren da ga je Milanović s liste izostavio iz osvete

Šef SDP-a navodno se sveti Rajku Ostojiću jer je na stranačkim izborima stao uz Zlatka Komadinu
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Jesu li izborne liste postale sredstvo čistke - to se pitanje ne može izbjeći nakon objave da SDP-ov bivši ministar i dosadašnji saborski zastupnik Rajko Ostojić neće biti kandidat na predstojećim izborima. Takva je informacija iz SDP-a plasirana bez bilo kakvog objašnjenja. Možda i zato što ga je teško smisliti. Naime, za izostanak Ostojića nema nikakvog racionalnog razloga.

Ako je strankama cilj postizanje što boljeg rezultata na izborima, onda bi se ugledni zagrebački liječnik svakako morao naći na izbornoj listi. Jer, on je na prošlim izborima prije pola godine u 6. izbornoj jedinici, gdje je bio i koordinator, dobio veliki broj (8137) preferencijalnih glasova. S tom podrškom koja ide na njegovo ime Ostojić ulazi u top deset posto najboljih po preferencijalnim glasovima. Od 140 osoba na listama SDP-ove koalicije, on je po rezultatu na 15. mjestu. Od deset SDP-ovih koordinatora po izbornim jedinicama, napravio je drugi najbolji rezultat.

Nelogičnosti

Ostojićevo neobjašnjeno i neobjašnjivo izostavljanje još je intrigantnije usporedi li se s nekim drugim rezultatima na proteklim izborima. Na primjer, Mirando Mrsić dobio je 4 puta manje glasova od Ostojića (samo 1795), ali svejedno upravo on preuzima mjesto koordinatora u 6. izbornoj jedinici. Mrsić sada nosi listu, a četiri puta bolji Ostojić ispada. Nije to jedina nelogičnost - čitav niz SDP-ovih navodnih izbornih aduta ostvario je na prošlim izborima bitno lošije rezultate, od Branka Grčića i Arsena Bauka do Gordana Marasa.

Ideja o brisanju Ostojića dolazi s vrha stranke. Sve govori da autorska prava pripadaju šefu SDP-a Zoranu Milanoviću. S Ostojićem o tome, kako nam je rekao, nitko nije razgovarao. Informacije da neće biti u SDP-ovoj izbornoj reprezentaciji ne želi komentirati. Barem dok se liste formalno ne zaključe. - Ali, ponosan sam jer su me jednoglasno podržale sve tri stranačke instance - mjesna, gradska i županijska organizacija, dakle Maksimir, Zagreb i Sisak - kaže Ostojić.

Gdje je onda zapelo? Ranko Ostojić, koji vodi izborni stožer SDP-a, tvrdi da liste još nisu gotove, ali uskoro će na sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora na finiširanje. Svaki koordinator, kako nam je rekao, o svojoj izbornoj jedinici razgovara sa šefom stranke. Koordinator za 6. izbornu jedinicu Mirando Mrsić o listi koju će voditi još nije razgovarao s Milanovićem. Kako smo iz krugova bliskih Mrsiću uspjeli saznati, on uopće ne zna zašto Rajko Ostojić neće biti na izbornoj listi.

‘Korak dalje’

- Cijela je igra vrlo lako objašnjiva - kaže izvor iz SDP-a. - Riječ je o sirovoj osveti. Milanović se sveti Ostojiću jer je na unutarstranačkim izborima stao na stranu protukandidata Zlatka Komadine. Tako izborne liste postaju sredstvo partijske čistke. Dosad je šef stranke prijatelje častio izglednim izbornim mjestima, a sad je otišao korak dalje i kažnjava one koji su mu se zamjerili, bez obzira na to što će njihov izostanak štetiti SDP-u. Ivica Račan je privlačeći ljude od imena snažio stranku, tako se i Ostojić pridružio SDP-u, a Milanović se odriče naših najuglednijih ljudi - rezignirano će naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:39