MOGUĆI MINISTAR

OTKRIVAMO: ILČIĆ ULAZI U NOVO MINISTARSTVO DEMOGRAFIJE Domoljubna koalicija čelnika Hrasta nagrađuje važnom ulogom u Vladi

Jedan od zadataka novog ministarstva mogao bi biti novi Obiteljski zakon
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić, kako doznajemo, mogao bi dobiti novi resor koji se planira osnovati - Ministarstvo obitelji, useljeništva i demografske obnove. Naravno, ako se, kako su najavili HDZ i Most, u narednih šest mjeseci napravi reorganizacija Vlade.

- Plan je smanjiti broj ministarstava sa 20 na 17 plus formirati jedno novo, a to novo razmišljamo prepustiti Hrastu - potvrdio nam je istaknuti član Domoljubne koalicije. Kaže da još nije definirano hoće li Ilčić biti ministar ili će obnašati neku drugu važnu funkciju u tom ministarstvu. I u Hrastu su, tvrde izvori bliski toj stranci, jako zainteresirani za taj resor, pa čak i ako Ilčić ne bude ministar imat će jaku vezu s tim resorom.

Još nedefiniran posao

Još nije definirano što bi Ministarstvo obitelji, demografske obnove i useljeništva točno obuhvaćalo, no može se pretpostaviti da će ujediniti sadašnji Ured za Hrvate izvan Hrvatske te da će mu se iz postojećeg Ministarstva socijalne politike i mladih pridružiti odjel za obitelj - onaj koji je u ovo Ministarstvo ušao nakon rasformiravanja Ministarstva branitelja i obitelji Jadranke Kosor, a koji je pak nastao iz nekadašnjeg Državnog ureda za obitelj.

Budući da se demografska politika ne može provoditi kroz jedno ministarstvo - može se eventualno tek koordinirati, jer ona podrazumijeva niz socijalnih, zdravstvenih i ekonomskih mjera s područja zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, liječenja neplodnosti, osiguravanja usluga, demotiviranja iseljavanja i drugih - za očekivati je da će se budući ministar prvenstveno baviti redefiniranjem rodiljnih naknada i dopusta (Domoljubna je koalicija, primjerice, najavila naknadu od 1000 eura za svako novorođeno dijete te punu plaću svakoj zaposlenoj majci tijekom cijele godine dana rodiljnog dopusta) te zakonima vezanima uz obitelj.

Očekuje se, prije svega, izrada novog, daleko konzervativnijeg Obiteljskog zakona, jer je oporba postojeći zakon žestoko kritizirala. Sudeći prema dosadašnjim stavovima Ladislava Iličića, značajne izmjene - a možda i ukidanje - mogao bi doživjeti i Zakon o životnom partnerstvu koji bi, po logici stvari, također bio u nadležnosti ovog ministarstva.

Neobična usporedba

Podsjetimo, Ilčić je svojedobno veću razinu prava istospolnih osoba usporedio s komunizmom (“i on je prikazivan kao najnaprednije društvo”), a Zakon o životnom partnerstvu nazvao “grubim izigravanjem volje hrvatskog naroda izrečene na referendumu, jer se životno partnerstvo poistovjećuje s obitelji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:50