RAT S DRŽAVNOM TVRTKOM KOJU VODI HNS

OTKRIVAMO Inspekcija istražuje zašto Janaf nije poštivaougovore i izgradio dogovorena skladišta nafte do 31. prosinca!

Pravi razlog inspekcije je sumnja Ministarstva financija da u poslovanju JANAFA postoje nepravilnosti
 CROPIX

Inspektori Ministarstva financija jučer su u poslijepodnevnim satima ušli u tvrtku Janaf u pratnji dva krim policajca kako bi obavili proračunski nadzor!

- Policija je došla kao pratnja jer je prema ranijim iskustvima, kada su službenici bili odbijeni, postojala opasnost da se to ponovi. Ovaj put nije bilo problema - kaže naš sugovornik iz MUP-a.

Upad inspekcije u Janaf dogodio se svega nekoliko sati nakon što je premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za tisak (gdje je odbio prihvatiti ostavku svojeg najbližeg suradnika Tomislava Sauche jer je odvjetnički ured njegove supruge sklopio posao sa tvrtkom Plinacro), upozorio novinare da jedna tvrtka odbija da se u njoj obavi nadzor.

Oko 17.20 u Janaf je doletio i predsjednik Uprave Dragan Kovačević, a navodno je nakon obavijesti da je krim policija u Janafu, izjurio sa sjednice Gradske skupštine.

Mnogi sumnjaju da je ovakav iznenadan upad inspektora u Janaf rezultat političkog obračuna SDP-a sa HNS-om, no prema informacijama Jutarnjeg pravi razlog je zapravo sumnja Ministarstva financija da u poslovanju JANAFA postoje nepravilnosti!

Naime, ministar financija Slavko Linić prije nekoliko je mjeseci donio odluku da je nužno obaviti nadzor Hrvatske agencije za obavezne zalihe nafte i naftnih derivata, budući da su prihodi agencije od 550 milijuna kuna planirani kao prihodi državnog proračuna. Nadzor je utvrdio da je Agencija na ime dokapitalizacije Janafa izdavanjem redovnih dionica, s ciljem izgradnje novih skladišta (za skladištenje zaliha agencije) uplatila iznos od 714 milijuna kuna!

Prema informacijama inspekcije, skladišta nisu izgrađena sukladno zaključenim ugovorima do 31. prosinca prošle godine pa su svoj nadzor odlučili proširiti i na Janaf! Prema dopisu koji posjedujemo, Janaf je 14. siječnja 2012. godine obavijestio Ministarstvo financija da ministarstvo nije nadležno za obavljanje "takve vrste nadzora".

No u Janafu su kasno sinoć poslali priopćenje u kojem smatraju da se radi o uobičajenom nadzoru.

“Janaf kao i svaki drugi gospodarski subjekt podliježe inspekcijskom nadzoru. U Janafu se trenutno provodi, kao i u ostalim tvrtkama, financijski nadzor službenika Ministarstva financija. S obzirom da je jedan uobičajeni nadzor dobio ispolitizirani karakter ističemo kako Janaf nikad nije sprječavao bilo koju inspekciju u njezinom radu, ali je tražio pojašnjenja radi zaštite vlasnika i dioničara”, kažu u Janafu.

Dodaju da je Janaf dioničko društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi te podliježe Zakonu o tržištu kapitala “pa mora štiti kako većinskog, tako i manjinske dioničare”.

Zanimljivo je međutim, da se baš jučer, svega nekoliko sati nakon Milanovićeve presice, dogodila zajednička akcija inspektora i policije.

Sve je, uvjereni su u SDP-u, krenulo kada je Milanović naredio šefu svog kabineta Tomislavu Sauchi da zatraži od državnih tvrtki Plinacro i Janaf podatke o oglašavanju u medijima. Učinio je to jer već dulje sumnjaju da se monopolističke državne tvrtke oglašavaju u medijima da kupe njihovu naklonost. Od Plinacroa je dobio tražene podatke: u prva dva mjeseca 2013. potrošili su 88 tisuća kuna, a u 2012. za oglase u medijima, uključujući i stručne časopise potrošili su nešto manje od 350 tisuća kuna. Dodatnih 500-injak tisuća kuna uloženo je u kalendare, rokovnike i promidžbene aktivnosti.

Obje tvrtke vode članovi HNS-a. Iako u upravama ima i članova SDP-a, u HNS-u su taj premijerov potez doživjeli kao izravan napad. U tom trenutku, uvjeren je premijer Milanović, za Tomislava Sauchu počinju problemi.

Iako nitko ne opovrgava da supruga premijerova šefa kabineta radi za državnu tvrtku Plinacro (a uskoro i za Zagrebački holding) samu činjenicu da je to razotkriveno nazivaju - podmetanjima.

- Više neću tolerirati da se državni monopoli oglašavaju u medijima. Zato je Ministarstvo financija krenulo u proračunski nadzor. Ministarstvo financija ima apsolutno pravo na to. Međutim, u jednoj od te dvije tvrtke djelatnicima Ministarstva financija bio je osujećen nadzor. Ne želim otkriti o kojoj se od te dvije tvrtke radi. Neka novinari to sami istraže, a odgovornima u tim tvrtkama poručujem da neće mirno spavati i da ih neće zaštititi ni jedna stranka - rekao je Milanović.

Čini se da je mislio na predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:49