KADROVSKA KRIŽALJKA GLAVNE OPOZICIJSKE STRANKE

OTKRIVAMO: OVO SU GLAVNI LJUDI TOMISLAVA KARAMARKA ZA IZBORE Markaču HDZ ponudio da im nosi listu u II. jedinici

Ante Sanader i Zlatko Ževrnja u konkurenciji su za nositelja X. jedinice
 Goran Mehkek/Cropix

Tko su glavne uzdanice šefa HDZ-a Tomislava Karamarka kojima će na izborima pokušati privući glasove birača? Iako izborne liste još nisu do kraja definirane, u HDZ-u se već kalkulira s nekim “sigurnim” imenima. Uz to, HDZ je okončao pregovore s koalicijskim partnerima. Njima je, doznajemo, ukupno dodijeljeno 12 izglednih mjesta na listama i to 3 HSS-u, 2 HSLS-u, 2 HSP-u AS, te 2 mjesta Hrastu što je svojevrsno iznenađenje jer su i oni trebali imati jedno mjesto kao BUZ, Zagorska demokratska stranka, te Hrvatska demokršaćnska stranka. Koalicijski sporazum Domoljubne koalicije trebao bi biti potpisan danas u 11 sati u Vukovaru.

Ponuda za Mađerić

Nositelji HDZ-ovih listi su više –manje dogovoreni. Od ranije je poznato da će Karamarko predvoditi listu u 9. izbornoj jedinci. Na drugom mjestu liste, doznajemo, mogla bi se naći Josipa Rimac, bivša gradonačelnica Knina i direktorica HDZ-ove kampanje protiv koje se trenutačno vodi istraga. Visoka mjesta na listi trebali bi dobiti i šibenski HDZ-ovac Ante Kulušić, te šef ličkog HDZ-a i bivši ministar Darko Milinović. Za sada nije sigurno hoće li na listi biti zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, a izvori iz HDZ-a kažu nam da će to ovisiti o tijeku situacije s obzirom na njegovu optužnicu. Na listi bi se mogao naći i Božidar Longin, HDZ-ov rizničar, a izgledno mjesto moglo bi pripasti i Anti Županu, gradonačelniku Obrovca. U toj jedinici mjestu se nada I šef HDZ-ove Mladeži Josip Bilaver.

U prvoj izbornoj jedinici nositelj će biti Željko Reiner, potpredsjednik Sabora, a tamo bi se još mogli naći, iako nije odlučen poredak, Domagoj Milošević i Davorin Mlakar, a tu je i Željko Turk. Sigurno mjesto dobit će i Margareta Mađerić. Njoj je navodno mjesto na listi obećano još u vrijeme kad je bila kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba kao nagrada što se uopće upustila u tu utrku u kojoj nije imala šansi. Uz to njena sestra Ana Kosec tajnica je Tomislava Karamarka. Za međunarodnog tajnika HDZ-a Mira Kovača još nije sigurno gdje će, a spominju 1. ili 9. jedinica.

Nositelj u 2. jedinici trebao bi biti Andrija Mikulić, iako, doznajemo, HDZ vodi razgovore o tome i s generalom Mladenom Markačem. Dogovore li se, u tom će slučaju nositelj biti Markač, drugo je mjesto dogovoreno za HSS-ovog čelnika Branka Hrga, a Mikulić bi u tom slučaju bio treći.

Đakić i Kirin

Na listi u toj jedinici vjerojatno će biti i Gordan Jandroković, a spominju se I HDZ-ovac iz Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, te Miro Totgergeli koji je bio kandidat za župana. Mjesta pak na listi, kako doznajemo, neće biti za Marijana Conera iako je član Predsjedništva. Za Miloševića se kalkulira da bi mogao i u 3. jedinicu, u kojoj bi nositelj trebao biti Žarko Tušek. Nagađa se da će na listu i šefovi varažinskog i međimurskog HDZ-a Anđelko Stričak, te Darko Horvat, dok je četvrto mjesto rezervirano za koalicijske partnere. Izvor iz stranke tvrdi da je u toj jedinici sigurna i Sunčana Glavak. Prvi u četvrtoj jedinici trebao bi biti Milijan Brkić s obzirom da je tamo bio povjerenik, a drugi na listi Ivan Anušić, šef osječko-baranjskog HDZ-a. Ukoliko se Brkić odluči za 7. jedinicu kojoj pripada po mjestu stanovanja, nositelj će u četvrtoj jedinici biti Anušić, a na listi bi se mogao naći I Damir Kramarić, koji je početkom ljeta kooptiran u predsjedništvo stranke. U toj jedinici bit će i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, dok se još uvijek ne zna hoće li biti mjesta za Josipa Đakića ili Ivicu Kirina. Inače, u toj županiji većinu općina i gradova drži HDZ pa je konkurencija velika. U petoj jedinici koju vodi politički tajnik Tomislav Čuljak naći će se i župan Božo Galić, potom Franjo Lucić i član predsjedništva stranke Pero Ćosić. Jedno je mjesto pripalo i Peri Ćoriću iz HSP-a AS.

Zajednica žena

U šestoj jednici uz Bošnjakovića bi se na listi mogli naći sisački župan Ivo Žinić, ali i Mario Župan, šef HDZ-ova Kluba vijećnika u Zagrebu i Karamarkov rođak, dok bi u u sedmoj jedinici koju predvodi Damir Jelić, mogli biti i Zoran Čogelja iz Zagreba, te Tomislav Klarić, saborski zastupnik I gradonačelnik Bakra. U 8. jedinici listu će nositi Oleg Butković, a tu se spominju Ivan Bubić, koji je bio kandidat za EU te Lucijan Vukelić i Predrag Šuster, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. Za sada je upitan Hrvoje Burić koji je jedan od uspješnijih riječkih HDZ-ovaca budući je uspio ući u drugi krug gradonačelničkih izbora. Nositelji u 10. izbornoj bit će ili župan Zlatko Ževrnja ili Ante Sanader, šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a, a među prva tri na listi bit će Branko Bačić. Iz HDZ-a doznajemo da Ževrnja ima veće šanse za nositelja liste, a bude li tako, to je i jasna poruka Sanaderu da više nije u prvim stranačkim redovima. Tu je i Lovro Kuščević, načelnik Nerežišća i šef HDZ-ova Odbora za graditeljstvo. Neki izvori spominju i Sanju Puticu, ravnateljicu gimnazije u Dubrovniku i nećakinju Dubravke Šuice, no Putica bi mogla biti imenovana predsjednicom zajednice žena Katarina Zrinski. Nositelj jedninice za dijasporu bit će Ivan Šuker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:19