DUBROVAČKI PROJEKT

OTKRIVAMO PLANOVE ZA GOLF NA SRĐU U prvoj godini investitori će obnoviti tvrđavu i izgraditi 39 vila, hotela i igrališta!

Ukupna vrijednost projekta je 8 milijardi kuna, gradit će se u četiri faze, a sagraditi se može najviše 240 vila

Nakon što su vijećnici Gradskog vijeća Dubrovnika izglasali Urbanistički plan uređenja “Športsko-rekreacijskog centra s golfskim igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug”, investitor projekta, popularno nazvanog “Golf na Srđu”, tvrtka Razvoj Golf, može krenuti u novu fazu realizacije. Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf, izjavio nam je kako se sada kreće u izradu projektne dokumentacije koja je uvjet za ishođenje lokacijske dozvole.

Za projekt 310 hektara

On procjenjuje da će im za ishođenje sve potrebne dokumentacije trebati između šest i dvanaest mjeseci. Prema njegovim riječima, realno je stoga očekivati da bi gradnja sadržaja na platou Srđ trebala početi za otprilike godinu dana.

Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na oko osam milijardi kuna, a glavni investitor je Aaron Frenkel, suprug Maje Brinar Frenkel, bivše zamjenice ministra gospodarstva koja se osobno angažirala oko projekta.

VIDEO: TUČNJAVA I UHIĆENJA NA STRADUNU Dubrovački vijećnici ipak izglasali golf na Srđu

Cjelokupna površina platoa Srđ na kojem bi se realizirao projekt je 310 hektara, a Maja Brinar Frenkel tvrdi kako će izgrađenost prostora biti samo 10 posto. Gradnja objekata podijeljena je u četiri faze. U prvoj fazi planira se sagraditi rekreacijski park na površini od 60 hektara, manja sportska dvorana i drugi sportski sadržaji, golf-igralište s devet rupa, golf-akademija, jahački centar, 39 vila, manji hotel sa 90 soba te obnoviti tvrđavu Imperijal. Ivan Kusalić otkriva kako je procjena da bi realizacija prve faze trajala oko tri godine i stajala oko 170 milijuna eura.

Vile od 1500 m2

Svaka vila bila bi luksuzno uređena i imala bi između 700 i 1500 četvornih metara. Planira se da svaka vila ima vinski podrum, unutarnji i vanjski bazen, fitness dvoranu, visoku smarthouse tehnologiju...

U drugoj fazi golf-igralište bi bilo prošireno na 18 rupa, bili bi sagrađeni ugostiteljski sadržaji te još 43 vile. Ta faza trajala bi između dvije i dvije i pol godine i stajala bi također oko 170 milijuna eura. Dakle, nakon otprilike pet i pol godina od početka gradnje na Srđu bi trebale biti sagrađene 83 vile. Ivan Kusalić napominje da će nakon toga investitor donijeti odluku o ulasku u treću i četvrtu fazu. U tim fazama u najvećoj je mjeri predviđena dodatna gradnja vila.

Prema planu, investitor može sagraditi najviše 240 vila. No, ako na tržištu za njih ne bude interesa, neće se graditi. Maja Brinar Frenkel nedavno je ipak rekla kako je gradnja 240 vila prag održivosti projekta.

Obnova tvrđave

Ugovorom između Grada i investitora, potonjem nisu zadani rokovi za završetak projekta. Jedino je postavljen rok za dovršetak uređenja tvrđave Imperijal na koju investitor ima 30-godišnju koncesiju. Investitor je mora obnoviti u roku od 27 mjeseci od donošenja urbanističkoga plana.

Prema procjenama, za uređenje tvrđave Imperijal bit će potrebno utrošiti oko 70 milijuna kuna.U sklopu tvrđave, uz ostale javne i ugostiteljske sadržaje, uredit će se i opremiti Muzej Domovinskog rata koji je danas u vrlo lošem stanju.

Uz navedene četiri faze, Ivan Kusolić napominje kako postoji i nulta faza, a to je izgradnja sve potrebne infrastrukture. Investitor će u to uložiti oko 500 milijuna kuna. Sav iznos komunalnog doprinosa koji će investitor uplatiti u gradski proračun bit će utrošen u izgradnju infrastrukture, primjerice prometnice i rasvjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:36