SKUPA BITKA ZA SRĐ

DUBROVNIK GUBI STATUS SVJETSKE BAŠTINE? Civilne udruge pozvale inspektore UNESCO-a

Odbor je odlučio provjeriti situaciju oko izgradnje golfa na Srđu i velikog broja turista s kruzera
 Tonći Plazibat/CROPIX

U pripremama za 38. sastanak Odbora Svjetske baštine koji se održava od 15. do 25. lipnja u Dohi, na službenim stranicama objavljeni su službeni dokumenti sjednice. U jednom od dokumenata priprema se rasprava o Gradu Dubrovniku, piše Dubrovački vjesnik.

Nakon zaprimljene informacije od civilnih udruga, Odbor je odlučio provjeriti situaciju oko izgradnje golfa na Srđu i velikog broja dolazaka turista s kruzera. Od države članice zatražili su detaljno očitovanje, ali iz dokumenta je vidljivo da nisu zadovoljni dostavljenim.

U zaključku traže zaustavljanje svih radova na Srđu i Bosanki prije izrade studije utjecaja na kulturnu baštinu koju bi svaka država članica trebala izraditi prije ovakvih projekata. Također predlažu aktiviranje misije monitoringa koja će sagledati stanje na terenu i vidjeti postoje li naznake da se Dubrovniku oduzme status UNESCO-ve Svjetske baštine.

OTKRIVAMO PLANOVE ZA GOLF NA SRĐU U prvoj godini investitori će obnoviti tvrđavu i izgraditi 39 vila, hotela i igrališta!

Po pitanju kruzera, zatraženo je dostavljanje na uvid plana menadžmenta destinacije i turističke strategije. Navedene studije i planovi moraju se dostaviti UNSECO-u do 2016., a u slučaju nepoštivanja njihovih odluka na 40. Sastanku Odbora 2016. moglo bi se razmatrati o uklanjaju Dubrovnika s liste.

Prijavu zbog utjecaja na spomeničku baštinu projekata golfa na Srđu te izgradnje na predjelu Bosanka koja će se razmatrati na 38. sastanaku UNESCO-ove Svjetske baštine u lipnju komentirao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

- Neka UNESCO razmotri tu prijavu i situaciju u Dubrovniku, to je njegovo pravo i obveza, iako u ovom slučaju za njih nema posla. Naime, radi se o području koje nije vidljivo iz zaštićene povijesne cjeline, to nije konatkna zona poput Ploča i Pila. Pitanje je jedino odnosa udruga koje su prijavile taj slučaj UNESCO-u sa Gradom. One su sretne kada prijavljuju Grad Dubrovnik i kada od njega uzimaju novce. Čudna je ta njihova ljubav prema gradu. To je nedobronamjeran stav prema Dubrovniku i Dubrovčanima, poručuje gradonačelnik Andro Vlahušić a na pitanje drži li da bi Dubrovnik mgao imati problema zbog prijave koju će razmatrati UNESCO kaže. – Možda bi bilo problema oko svih kuća, Gimnazije i hotela na Pločama. Excelsior, Argentina, Vila Dubrovnik.

- Možda će problem imati hotel Belvedere koji se sada treba obnavljati. To je kontaktna zona i vidljiva je iz povijesne cjeline. Možda netko zatraži da se sve to sruši? Isto je i sa žičarom do Srđa. Kao i sa hotelom Hilton na Pilama. I on je u kontaktnoj zoni i vidljiv je iz Grada. Za razliku od projekata koji su planirani na Srđu, ističe Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:18