KAKO JE PALA KRTICA U HRVATSKOM FBI-U

OTKRIVAMO Policajac rekao kćeri Bajićeve zamjenice: Tatu ti prisluškuju!

Ovaj nevjerojatan zaplet Jutarnjem je neslužbeno potvrđen iz dva nezavisna izvora bliska istrazi
 Arhiva/CROPIX

.

Kako neslužbeno doznajemo, Svalini (30), o glavu se obilo jer je prijateljicu svoje supruge prije tjedan dana pokušao diskretno upozoriti da joj otac telefonom komunicira s osobama kojim je policija već neko vrijeme tajno snimala telefonske razgovore.

Činjenicu da joj je otac, koji nije bio predmet obrade, slučajno upao u mjere sa sumnjivim osobama, međutim, ta prijateljica priopćila je i svojoj majci, inače zamjenici glavnoga državnoga odvjetnika Mladena Bajića koja je na kraju o svemu izvijestila i Bajića.

Informacije za novac

Ovaj nevjerojatan zaplet, koji je na kraju završio uhićenjem Svaline i Drnića, Jutarnjem je neslužbeno potvrđen iz dva nezavisna izvora bliska istrazi. Naime, Uskok je u priopćenju naveo kako se jednoga od policajaca osim za tri djela odavanja tajnih informacija u zamjenu za novac, tereti i da je 26. rujna ove godine, dakle prije tjedan dana, jednu osobu iz osobne usluge izvijestio kako je uletila u mjere.

Zbog ovoga događaja se Svalini osim osim tri djela primanja mita na teret stavlja i zloporaba položaja i ovlasti. Kako je međutim došlo do ovoga neobičnoga i bizarnoga raspleta do sada je bilo nepoznato.

Upravo zbog ovoga događaja kao svjedok na sudu morat će svjedočiti i spomenuta Bajićeva zamjenica.

Dodatno raspitivanje

Nekoliko Uskokovih tužiteljica svjedočit će, pak, na okolnost je li se Svalina kod njih dodatno raspitivao o predmetima iz kojih je zatim, navodno, odavao podatke Drniću, a ovaj ih pak za novac proslijeđivao osobama iz krim-miljea.

Svalinine kolege u policiji su nakon uhićenja ostali šokirani informacijom da bi mladi i samozatajni kriminalist mogao biti djelom jedne ovakve priče, te i dalje u nju ne mogu vjerovati.

Naravno za sada nije poznato kojim konkretno dokazima policija i Uskok barataju protiv Svaline, no prema svemu sudeći izvještaji koje je Drnić odavao za novčane naknade su dokumenti do kojih od prema svojemu radnom mjestu ne bi smio imati pristup, već ih je mogao imati samo netko iz PNUSKOK-a.

Diktirali brojeve mobitela koje je policija prisluškivala

Izvjesno je da su policajci neko vrijeme držali Svalinu i Drnića pod tzv. posebnim mjerama te im snimali telefonske razgovore. Navodno je tako policija snimila i telefonski razgovor u kojemu jedan od osumnjičenih policajaca diktira čitav nalog istražnoga suca o tajnom snimanju telefonskih razgovora precizirajući brojeve mobitela na koje se taj nalog odnosi.

Kako se sada čini policija još uvijek ne može sa sigurnošću dokazati tko je osoba koja je kupovala podatke, no vrlo se lako može zaključiti da bi osobe koje na koje su se te istrage odnosile bile i zainteresirane da do takvih podataka dođu. Riječ je o osobama koje do sada nisu osuđivane kao počinitelji teških kaznenih djela, no neformalni analize policije i sigurnosnih službi ih već niz godina vode kao tzv. nositelje organiziranoga kriminala, a u konkretnim slučejevima radilo se o predmetima gospodarskoga kriminaliteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:57