VELIKA ISTRAGA

EKSKLUZIVNO: U AKCIJI USKOKA PRIVEDEN I ČLAN UPRAVE INE JOZO PETROVIĆ Svih petero osumnjičenih će se braniti sa slobode

NOVO 22:34 Petorica osumnjičenih za navodno kupovanje informacija iz tajnih istraga koje je policija danas uhitila na području Zagreba, Osijeka i Dubrovnika, bit će kazneno prijavljeni USKOK-u redovnim putem, što znači da se za njih neće tražiti istražni zatvor već će se braniti sa slobode, doznaje se večeras od izvora bliskog istrazi.

-------------------------------------------------------------------

20:49 Bivši član Uprave Ine Jozo Petrović nakon ispitivanja pušten je kući.

--------------------------------------------------------------------

U proširenju istrage zbog navodnog kupovanja informacija iz tajnih USKOK-ovih istraga na meti istražitelja su se našli bivši član Uprave Ine Jozo Petrović, slavonski kralj željeza Željko Biloš, bivši direktor Osijek-Koteksa Damir Ivić, te dvojac iz Čepina, Stipe Barišić zvani Moljac i Dragan Baković zvani Bambur. Njima su pretražene kuće te je policija protiv njih podnijela kaznene prijave zbog sumnji da su trojicu posrednika - Igora Mlinara, Vladu Rajića i Rudolfa Krpinu - poticali da plaćaju mito korumpiranim policajcima kako bi im oni otkrivali tijek tajnih istraga, najviše iz sfera gospodarskog kriminaliteta, ali i nekih istraga o naručivanju ubojstava.

VELIKA USKOKOVA AKCIJA U ZAGREBU I OSIJEKU Pretražuju vile, uhićeno petero ljudi: Na policiji i Zoran Gobac!

Privođenja i pretrage koje su jučer provedene na području Zagreba, Osijeka i Dubrovnika zapravo su samo nastavak istrage koju je PNUSKOK prije bio pokrenuo protiv ukupno 11 osoba: tri spomenuta biznismena te osam policajaca: tri pripadnika elitnog PNUSKOK-a te pet pripadnika zagrebačke kriminalističke policije. Štoviše, sve nove osobe pod istragom već su spominjali u istrazi o curenju podataka iz PNUSKOK-a, no na početku istrage USKOK ih je tretirao kao svjedoke. Ispitivani su na okolnost kako su dolazili do podataka da se nalaze pod tajnim policijskim nadzorom.

Šifrirani razgovor

Petrović je konkretno snimljen kako u telefonskom razgovoru s Mlinarom pita je li “sigurno za ići na Sljeme”, što je protumačeno kao njegova želja da provjeri snima li ga možda tajno policija. Mlinar mu u razgovoru odgovara da je sve sigurno ne znajući da se i taj njihov razgovor snima. Međutim, petorici svjedoka status je jučer promijenjen te su postali osumnjičenici. USKOK je, po svemu sudeći, odlučio proširiti istragu na samo neke od ranijih svjedoka budući da su kao svjedoci o curenju podataka prije bili saslušani i poduzetnik Zoran Pripuz, odvjetnik Pero Lozica, nogometni sudac iz Čepina Igor Arambašić te bračni par Irsa i Arnold Weisz. No neki od njih slučajno su upali pod mjere pa ih USKOK nije odlučio staviti na listu osumnjičenika.

Međutim, za petoricu kojima su jučer pretražene kuće USKOK je zaključio da su u prikupljanju informacija imali aktivnu ulogu te da su poticali Rajića, Krpinu i Mlinara da otkupljuju tajne podatke od policajaca.

Kumske veze

USKOK je također rekonstruirao na koji je način prikupljanje podataka teklo. Čitavu mrežu, po USKOK-ovim sumnjama, organizirao je bivši načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta Vjekoslav Drnić, inače vjenčani kum Rudolfa Krpine.

On je, pak, podatke tražio od niza svojih kolega: Andreje Kožić, Anite Zorko, Branka Damjanovića i Slavice Perko iz zagrebačke policije, te Marka Svaline, Selme Abadžić i Tomislava Jerkića iz PNUSKOK-a.

Tražili su se razni podaci: od transkripata i tajnih naloga za prisluškivanja telefona koje je USKOK provodio zbog naručivanja ubojstava te gospodarskog kriminaliteta, pa do dokumentacije o najrazličitijim policijskim istragama: onoj o Badelu 1862, HEP-u, Industrogradnji d.d., izmjenama GUP-a u Zagrebu, Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba (URIHO), Predmetu Kamensko, HAC-u, analizama kompletnog financijskoga poslovanja osoba iz vrha hrvatskoga kriminalnoga miljea i njihovih obitelji, pronovjerama iz sredstava Europske Unije. Tu su i istraživanje navoda o pokušaju iznude Hrvoja Petrača nad Zdravkom Mamićem, istrage o Zagrebačkom holdingu i drugo.

Da u PNUSKOK-u netko dila podatke otkriveno je sasvim slučajno jer je jedna od nadziranih osoba, ne znajući da je prisluškuju, rekla kako u posjedu ima nalog istražnog suca za provođenje tajnih mjera te je, da ne bude zabune, izdiktirala svom sugovorniku ime suca koji je izdao nalog.

U USKOK-u je nakon toga zazvonilo na uzbunu, te su pod mjere stavili i policajce koji su ranije provodili takve mjere tajnog nadzora. A u akciju se krenulo kad je otkriveno da je jedan od policajaca, mladi Marko Svalina, svojoj prijateljici, ineče kćeri zamjenice glavnog državnog odvjetnika Višnje Lončar, javio da su joj brat i otac pod mjerama jer pokušavaju kupiti ispit na Medicinskom fakultetu.

Slučaj Kelović

Tada su uhićeni policajci Svalina i Vjekoslav Drnić, a ubrzo je finalizirana i akcija na Medicinskom fakultetu. Uhićen je profesor Zlatko Kelović i nekoliko asistenata i studenata, ali i sin i suprug Bajićeve zamjenice. Višnja Lončar sama je nakon mjesec dana zatražila razrješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:58