ŠEF AGENCIJE ZA OKOLIŠ

OTKRIVAMO: POZADINA SUKOBA U VRHU ZMAJLOVIĆEVA RESORA Što piše u mailovima smijenjenog ravnatelja Agencije

Pozadina sukoba u vrhu Zmajlovićeva resora - što piše u mailovima smijenjenog ravnatelja Agencije
 Tomislav Krišto/CROPIX

Poštovani, kao prvo zahvalio bih se na organizaciji jučerašnjeg sastanka. Moram priznati da (nakon prespavane noći) su prostori odlični. Kako bismo se polako počeli pripremati možete li mi poslati shemu kata na kojem je AZO s brojem predviđenih soba tako da imamo viziju i započnemo planiranje, napisao je u elektronskoj pošti u prosincu 2013. godine Neven Voća, dojučerašnji ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša.

Preseljenjem je bio oduševljen još i u listopadu 2014. kada u dopisu članovima Upravnog vijeća piše kako se dosadašnji prostori ne mogu “uzeti kao kvalitetno dugoročno rješenje”.

“Prema izračunima napravljenim od strane kabineta i tajništva Ministarstva, preseljenjem svih proračunskih institucija na jednu lokaciju Zagrebtower ostvaruju se uštede vrijednosti približno tri milijuna kuna, čime se generalno pridonosi racionalnijem korištenju državnog proračun”, piše u dopisu koji potpisuje Neven Voća.

Osporavao proceduru

Danas tvrdi da nikad nije kritizirao prostore nego da je oduvijek osporavao proceduru.

- Sve je provedeno šlampavo, skrivani su konkretni podaci, a i do danas je ugovor tajan - odgovara Voća, koji, čini se, s novom godinom mijenja i stavove: o preseljenju u Zagrebtower, SDP-u...

U siječnju ove godine Voća je istupio iz članstva SDP-a te se učlanio u stranku ORaH Mirele Holy, a slučajno ili ne, krenula je i njegova ‘borba’ protiv preseljenja u Zagrebtower. Potvrdio nam je jučer i sam Voća da je istupio iz SDP-a te se učlanio u ORaH, ali nije nam znao točno reći kad se učlanio, ali rekao nam je da je SDP napustio u siječnju ove godine. Mirela Holy, predsjednica ORaH-a, također je potvrdila njegovo učlanjenje te kazala da njegova reakcija na ‘aferu Zagrebtower’ nema veze s prelaskom u njezinu stranku.

Politička funkcija

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović jučer ga je smijenio, a Voća je sazvao izvanrednu tiskovnu konferenciju s koje je javnosti poručio:

- Ministar Zmajlović u lipnju 2014. potpisao je tajne ugovore direktno sa Zagrebtowerom, a i radnici Agencije protive se preseljenju u luksuzni Zagrebtower zbog skupoće i nepotrebnog opterećenja državnog proračuna, kao i neizvjesnosti koje ti ugovori nude - proziva Voća, koji kao jedan od razloga za napuštanje vladajućeg SDP-a navodi upravo ‘aferu Zagrebtower’, a i način na koji, kaže, SDP vodi državu.

- Zašto onda u siječnju niste podnijeli ostavku na funkciji ravnatelja Agencije, kad ste napustili i vladajuću stranku? - pitamo ga.

- Zato jer to nije politička funkcija - odgovara Voća, kojeg na funkciju ravnatelja imenuje ministar, dakle političar.

Činjenica je da je Zmajlovićevo preseljenje izazvalo brojne kontroverze te da je pokrenuta i istraga. Ali tadašnjeg ravnatelja Agencije u javnosti se nije moglo čuti da kritizira ministrovu odluku o preseljenju.

- Zbog odbijanja preseljenja na mene se vršio neizdrživ pritisak, zbog čega sam prisiljen podnijeti ostavku - poručio je jučer Voća s tiskovne konferencije.

Sukob interesa

Kao jedan od pritisaka navodi i optužbe za sukob interesa, naime, Voća je i dalje zaposlen na Agronomskom fakultetu, zapravo je 80 posto radnog vremena bio u Agenciji, a 20 posto na fakultetu.

- Sva sreća da imam to zaleđe pa ne moram popuštati pod pritiscima - tvrdi Voća te dodaje da nije nikad ispunio imovinsku karticu jer je smatrao da ima status državnog službenika koji to nisu dužni učiniti.

- Kad su mi iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa poslali dopis u kojem me traže podatke za imovinsku karticu, odgovorio sam im, prema onome što su mi rekli u pravnoj službi Agencije, da nisam dužnosnik, nego službenik pa da je stoga ne trebam ispuniti. Nisu mi nikad više odgovorili, sve do prije tri dana kad se to počelo potezati - kaže Voća, kojeg su u također prijavili Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je s funkcije ravnatelja Agencije potpisao ugovor s Agronomskim faklutetom na kojem ne samo da je zaposlen, nego je i njegova teta dekanica, a supruga također zaposlena na falutetu.

- Pa Sporazum o suradnji između Agencije i fakulteta potpisan je još 2007., a moja teta je postala dekanica tek prije dvije godine, dakle već sam bio na čelu agencije - kaže.

Radilo se o Ugovoru zaključenom za uslugu “Unapređenja proračuna emisije NH3, CH4 i N2O iz sektora gospodarenja stajskim gnojem i izrada nacionalnih faktora”, a riječ je bila o iznosu od 160 tisuća kuna. Na natječaj su se javila dva ponuđača, doznajemo, dva zavoda Agronomskog fakulteta. Voća kaže da je tada tražio mišljenje Ministarstva gospodarstva te da se sukob interesa presumira.

- Nakon potpisane projektne povelje krenulo se u postupak bagatelne nabave, a iz članka 3. Zakona o sprečavanju sukoba interesa ne proizlazi da je ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša dužnosnik. S obzirom na navedeno obratio sam se Ministarstvu gospodarstva, Upravi za sustav javne nabave za mišljenje, koji su mi odgovorili da u mom slučaju ne postoje elementi sukoba interesa - odgovara Voća.

‘Kršio propise’

O slučaju se jučer oglasilo i Ministarstvo zaštite okoliša. Prema riječima pomoćnika ministra Nenada Strizirepa, Neven Voća je napravio niz nepravilnosti dok je bio ravnatelj.

- Kršio je propise i oštetio je i agenciju te proračun i zato je napravio igrokaz jer se boji upravnog nadzora nad agencijom - tvrdi Strizirep. Dodaje kako bi ministarstvo preseljenjem u Zagrebtower uštedjelo milijun kuna godišnje.

Prepiska s ministarstvom

Krajem 2013. godine Voća je bio oduševljen prostorom u Zagrebtoweru, što je napisao i u službenom mailu upućenom resornom ministarstvu. Godinu dana kasnije tvrdi da će se s preseljenjem ostvariti uštede u vrijednosti od približno tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:17