NASTAVAK KRIZE

OTKRIVAMO: SPREMA SE UDAR NA BERNARDIĆA, VEĆ ZA DVA-TRI TJEDNA POKUŠAT ĆE GA UKLONITI S ČELA STRANKE Doznali smo akcijski plan za rušenje šefa oporbe

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Netom završeni interni izbori u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske još jednom su potvrdili da velik dio najjače opozicijske stranke ne podržava Davora Bernardića. Za Bernardićeve protivnike to je dokaz da više ne treba čekati i zato u iduća dva do tri tjedna planiraju inicirati sastanak na kojem će zatražiti ostavku predsjednika SDP-a, potvrdio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije.

U svakom slučaju, kriza u SDP-u se nastavlja, unatoč nekim očekivanjima da će doći do smirivanja situacije nakon što se izaberu nova stranačka vodstva u većini županijskih organizacija. Umjesto toga, u razgovorima koje smo jučer vodili s nekolicinom pripadnika stranačkog vodstva, iskristalizirale su se dvije varijante, koje se svode na jedan zaključak, a taj je da Bernardić treba odstupiti, jer to je temeljni preduvjet da se SDP počne konsolidirati.

Obje spomenute opcije polaze od, usuđujemo se zaključiti, pomalo idealističke ideje, a to je da se Davora Bernardića pokuša uvjeriti da se makne s funkcije predsjednika.

Na neki način, radi se o mrkvi i batini. U prvom slučaju, neki predlažu da se Bernardiću u slučaju odstupa ponudi visoko mjesto na listi na idućim izborima za Europski parlament te tako omogući mirna tranzicija u kojoj bi on nastavio političku karijeru, a i sačuvao materijalnu sigurnost. Druga grupacija je protiv podmićivanja europskom sinekurom i zagovara sastanak s Bernardićem, pa ako odbije otići, onda bi se okupilo pedesetak najvažnijih SDP-ovaca koji bi između sebe konsenzualno izabrali lidera koji bi istaknuo predsjedničku kandidaturu.

Vratiti rejting

Međutim, iz razgovora s političarom koji je blizak Bernardiću doznali smo što smo i pretpostavljali: predsjednik SDP-a uvjeren je da ima podršku članstva i može vratiti rejting na oko 25 posto - i zato se nipošto ne namjerava povući. Osim toga, uvjeren je i da njegovi oponenti nemaju većinsku potporu i spreman je ići do kraja kako bi to dokazao.

Uostalom, izbori koji su održani u proteklih desetak dana nisu puno toga riješili, štoviše, vidi se da je na terenu Socijaldemokratska partija prilično podijeljena. Tako su protivnici šefa SDP-a pobijedili u Zagrebačkoj (Mihael Zmajlović) i Krapinsko-zagorskoj županiji (Siniša Hajdaš-Dončić), Gradu Zagrebu (Gordan Maras), Šibenskoj (Joško Šupe) i Osječkoj županiji (Domagoj Hajduković) i Gradu Rijeci (Marko Filipović), dok bernardićevci drže Zadarsku (Renata Sabljar-Dračevac), Primorsko-goransku (Zlatko Komadina), Ličku (Tomislav Zrinski), Posavsku (Marina Opačak) i Dubrovačku županiju (Krešimir Kuran).

Vili Bassanese iz Istre sigurno nije blizak aktualnom predsjedništvu, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji favorit je Ranko Ostojić, koji je deklarirani Bernardićev protivnik. Uglavnom, zagovornici smjene su jaki, ali mnogo je i onih koji se tome protive, što znači da bi pokušaj rušenja Davora Bernardića mogao dovesti do otvorenih podjela unutar SDP-a, a to je scenarij koji opozicija želi izbjeći po svaku cijenu.

Europarlament

- Ako pokrenemo postupak Bernardićeve smjene, SDP će se podijeliti napola i dodatno izgubiti na rejtingu - smatra sugovornik Jutarnjeg lista. Prema njegovu mišljenju, “Bernardiću treba ponuditi odlazak u Europski parlament jer nikada nije nigdje radio i jedino što bi mogao biti izvan politike jest profesor fizike u školi, a on to neće niti po cijenu rata u stranci”.

Na drugoj strani su protivnici spomenutog rješenja jer smatraju da javnost ne bi prihvatila uhljebljivanje Davora Bernardića u europskim institucijama. Oni se namjeravaju uskoro službeno sastati s Bernardićem i zatražiti da ode, a već imaju rješenje u slučaju da ih odbije.

- Tada ćemo započeti bojkot i prekinuti svaku suradnju s njim - rekao nam je član Predsjedništva.

Tko su protukandidati i što može Bernardić

Gotovo je sigurno da će Bernardićevi protivnici za njegova nasljednika nominirati Peđu Grbina ili Sinišu Hajdaš-Dončića. Oko toga se vode razgovori u koje je uključen veći broj članova jer se želi postići unutarstranački konsenzus.

Za Bernardića postoje tri opcije: da lokalne organizacije odluče izbaciti kritičare predsjednika, da to predloži Predsjedništvo SDP-a ili izglasa Glavni odbor.

Samo što je u praksi gotovo nemoguće očekivati da će mjesne organizacije izbaciti 25 saborskih zastupnika ili da Bernardićev zahtjev prihvati Predsjedništvo u kojem sjedi sedam ili osam njegovih protivnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:46