NA IZLAZNIM VRATIMA

INTENZIVNI PREGOVORI O SMJENI NA ČELU STRANKE Davor Bernardić odlazi kao Tomislav Karamarko?

 Goran Mehkek / CROPIX

U SDP-u se ovih dana vode intenzivni razgovori o smjeni na čelu stranke. Više nema nikoga tko nešto znači u ovoj stranci da bi se zalagao da Davor Bernardić do kraja odradi mandat na čelu SDP-a, a sve se struje slažu u nekoliko ključnih pitanja.

Jedno je da, prije nego što se poduzme ikakav konkretni korak za Bernardićev opoziv, treba pronaći novog kandidata za predsjednika stranke. Slažu se i da to treba biti jedna osoba i da si SDP više ne može dopustiti iscrpljujuće kampanje. SDP-ovci smatraju da ovaj put trebaju biti pragmatični kao što su to bili HDZ-ovci kada su Tomislava Karamarka natjerali da odstupi i na čelo stranke izabrali Andreja Plenkovića. Ni Plenković (što se sada najbolje vidi) nije bio po ukusu mnogih HDZ-ovaca, no svi su ga prihvatili kao najbolje rješenje.

Dvojac u prednosti

Prema neslužbenim informacijama iz SDP-a, u kombinaciji za novog predsjednika stranke su Siniša Hajdaš Dončić i Peđa Grbin. No, ni jedan od njih dvojice neće se prihvatiti preuzimanja vodstva stranke ako ne dobije podršku drugog. Prema našim izvorima, prije svega se njih dvojica moraju dogovoriti tko bi preuzeo SDP. No, osim toga za promjenu na čelu stranke želi se dobiti podrška svih saborskih zastupnika, ali jednako tako i svih SDP-ovih gradonačelnika i načelnika.

Realiziraju li se promjene u glavnoj oporbenoj stranci, iza njih će stajati SDP-ovci koji imaju izborni legitimitet.

Ovakvim bi se pristupom želio postići efekt anuliranja dosadašnjih podjela u stranci na kadrove Zorana Milanovića i kadrove Davora Bernardića. Druga je bitna stvar što bi se moglo reći da Bernardića smjenjuju ljudi koji su najviše napravili za stranku jer su se uspjeli dokazati pred biračima i dobiti njihovu podršku. S te strane su u velikoj prednosti nad samim Bernardićem koji je godinama bio na čelu zagrebačkog SDP-a, a nije imao ni jednu izbornu pobjedu. Upravo suprotno, pod Bernardićevim vodstvom SDP je bilježio sve lošije rezultate na izborima u Gradu Zagrebu, da bi došli do najmanjeg broja vijećnika u Gradskoj skupštini, a na zadnjim izborima čak nisu imali ni svog kandidata za gradonačelnika.

Ovih se dana, kako nam govore izvori iz stranke upućeni u proces pokušaja promjene na čelu SDP-a, vode razgovori s gradonačelnicima i načelnicima. U krug onih čije će se mišljenje i podrška tražiti spada i Gordan Maras kao osoba koja je došla na čelo najveće organizacije, SDP-a Grada Zagreba.

Najosjetljiviji dio

No, provedu li se svi ovi planovi onako kako je zamišljeno, tek tada predstoji najneizvjesniji dio operacije, a to je razgovor s Bernardićem. Priželjkuje se da predsjednik stranke sam podnese ostavku, no oni koji dobro poznaju Bernardića tvrde da to neće proći.

- Ne poznaju Beru ako misle da će s njim obaviti razgovor i da će on nakon toga podnijeti ostavku. Nema šanse da se povuče! - tvrdi nam osoba iz zagrebačkog SDP-a koja je uvjerena da će, žele li se riješiti Bernardića, morati pokrenuti stranačke mehanizme za njegovu smjenu. Uvjerava nas da ni to neće biti lako provesti jer je Bernardić vrijeme na čelu stranke iskoristio da potpuno njome ovlada i na sve bitne pozicije je uspio instalirati svoje ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:50