DRŽAVNE REZERVE

OTKRIVAMO TROŠAK ZA AMERIČKE ODVJETNIKE U godinu dana platili smo 15,5 milijuna kuna za spor INA-MOL

 Goran Mehkek / CROPIX

U samo godinu dana, od studenoga 2013. do studenoga 2014., hrvatska je Vlada američkoj odvjetničko-lobističkoj tvrtki Patton Boggs LLP iz proračunske zalihe uplatila 15,5 milijuna kuna za odvjetničke i savjetničke usluge u sporovima hrvatske države protiv mađarskog MOL-a. Riječ je o sporovima pokrenutima pred dva međunarodna arbitražna tijela u Parizu i Washingtonu u kojima hrvatska Vlada i MOL pokušavaju riješiti upravljačke i vlasničke prijepore vezane uz Inu.

Iznenadni troškovi

Do iznosa od ukupno 15,5 milijuna kuna uplaćenih u godinu dana Patton Boggsu došli smo na temelju podataka navedenih u službenim Vladinim izvješćima o korištenju sredstava proračunske zalihe. Podsjetimo, sredstva proračunske zalihe namijenjena su podmirenju hitnih i nepredviđenih troškova, poput onih izazvanih elementarnim vremenskim nepogodama i epidemijama.

Prvi transfer iz proračunske zalihe na račun Patton Boggsa obavljen je u studenome 2013. u iznosu od 609.726,14 kuna, a drugi u prosincu 2013. u iznosu od 610.151,20 kuna. Tijekom 2014. na račun Patton Boggsa iz proračunske je zalihe bilo još osam uplata u ukupnom iznosu od 14,277.577,00 kuna.

Već prije je u hrvatskim medijima objavljen podatak, koji Vlada nikad nije opovrgnula, kako je Ministarstvo gospodarstva za trošak odvjetničkih usluga u sporu Vlada-MOL osiguralo dva milijuna kuna.

Pribroji li se taj iznos onome uplaćenom iz proračunskih zaliha, ispostavlja se da je u samo godinu dana, od studenoga 2013. do kraja 2014., na račun Patton Boggsa iz hrvatskog proračuna uplaćeno 17,5 milijuna kuna.

Tajnost ugovora

Je li taj iznos do kojega smo došli sve što je do danas iz hrvatskog proračuna isplaćeno američkoj odvjetničkoj kući u sporu Vlada-MOL ili je sa stavki Ministarstva gospodarstva bilo još plaćanja, upitali smo glasnogovornika Ministarstva gospodarstva Tomislava Cerovca. Iako nam je u petak ujutro obećao dostaviti podatke, na kraju dana nam je rekao da ne može odgovoriti na naše pitanje jer bi time prekršio odredbu o tajnosti ugovora Vlade s Patton Boggsom. Na našu primjedbu da određene stavke ugovora mogu biti tajne, ali ne i iznos koji za njega plaćaju hrvatski porezni obveznici, pogotovo ako je Vlada u redovnim izvješćima o korištenju proračunskih zaliha već navela iznose koji su iz toga dijela proračunskih sredstava isplaćeni američkoj odvjetničkoj tvrtki, Cerovac je odgovorio protupitanjem: “A ne mislite li da je netko u Vladi objavom tih podataka prekršio obvezu o tajnosti ugovora?”

Kazneno pravo

Vlada je odluku o angažiranju Patton Boggsa u sporu Vlada-MOL donijela u jesen 2013., i to na prijedlog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Odmah potom je Patton Boggs dio posla dogovorenog s hrvatskom Vladom povjerio odvjetniku Luki Mišetiću, bivšem voditelju odvjetničkog tima generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom.

Mišetićev angažman u sporu Vlada-MOL izazvao je dvojbu u hrvatskoj javnosti jer je riječ o odvjetniku specijaliziranom za kazneno, a ne za trgovačko pravo koje je relevantno za rješavanje spora između Vlade i MOL-a.

Dvostruko veća cijena

Vlada je od početka sadržaj ugovora s Patton Boggsom, uključujući i ugovorenu cijenu usluga te tvrtke, proglasila tajnim (tajnim je proglasila i ugovore prema kojima je ta odvjetnička tvrtka prije angažirana u postupcima pred Haaškim sudom).

U studenome 2013. iz Vlade je procurio neslužbeni podatak koji je objavljen u Jutarnjem listu, a prema kojemu će Vlada Patton Boggsu za odvjetničke usluge u sporu Vlada-MOL mjesečno plaćati 600.000 kuna. Do danas objavljeni podaci iz izvješća o korištenju proračunske zalihe pokazuju da je cijena koju Hrvatska plaća za usluge američke odvjetničke tvrkte dvostruko veća od najavljene i ne zna se koliko će u konačnici iznositi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:07