NOVA ISTRAGA

Otkriven ogranak afere Spice: Direktori ‘sisali’ novac Podravke i preko rukometa

Istražitelji sumnjaju da je iz rukometnog kluba Podravka uziman novac kako bi se tvrtkinim novcem kupilo 10,6 posto dionica Podravke

ZAGREB - Dio Podravkinih menadžera optuženih u velikoj aferi Spice izvlačio je iz Podravke novac i preko Rukometnog kluba Podravka, sumnjaju istražitelji Uskoka koji su koprivničkoj policiji naložili da obavi opsežnu istragu o tokovima klupskog novca.

Istraga je kulminirala prošli tjedan obavijesnim razgovorima koje su u prostorijama Policijske uprave u Koprivnici dali bivši direktor te današnji savjetnik u Rukometnom klubu Podravka Marijan Domović i bivša tajnica kluba Ana Matišić.

Policija u klubu

Iz izvora bliskih klubu doznali smo da je policija došla u klub po Domovića, koji je potom odmah odveden na obavijesni razgovor. U nekoliko navrata pokušali smo stupiti u kontakt s Domovićem, no bio je nedostupan. Ana Matišić, pak, kratko nam je rekla da ne želi ništa komentirati.

Zavjet šutnje

Osim Domovića i Matišićeve, ranije su na ispitivanju u policiji bili bivši klupski direktor Berislav Slukić, ali i predsjednik RK Podravka u Slukićevo vrijeme Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade i Podravkin politički ‘gubernator’, te Saša Romac, bivši član Uprave Podravke i Polančecov nasljednik na mjestu klupskog predsjednika.

Sa Slukićem smo telefonski razgovarali i također nije bio raspoložen za razgovor. Samo je dobacio da nema komentara. Ni aktualna direktorica kluba i nekadašnja legendarna kružna napadačica Božica Palčić nije bila raspoložena za komentare. Službeni stav kluba je ‘bez komentara’.

Policija je po nalogu Uskoka još lani izuzela opsežnu poslovnu dokumentaciju iz RK Podravke. Češljajući po tim papirima policijski su eksperti, kako se neslužbeno govori u istražiteljskim krugovima, uočili velik nesrazmjer između novca koji je na račun kluba uplaćivala Podravka kao glavni sponzor i prikazanih klupskih troškova koji su u nekim godinama bili osjetno manji od Podravkinih donacija.

No, klub je svejedno završio u golemome minusu na računu i značajnom poreznom dugu. Policija, dakle, pokušava odgovoriti na ključno pitanje: gdje je nestao višak novca. Navodno je riječ o nekoliko milijuna kuna.

Nalog odozgo

Pod povećalom su, prije svega, 2008. i 2009. godina, što znači da istražitelje posebno zanima ima li navodno ‘pranje’ novca preko klupskog računa ikakve veze s velikom aferom Spice i pokušajem preuzimanja 10,6 posto Podravkinih dionica tvrtkinim novcem.

Neke ovih dana ispitane osoba navodno su dale iskaz kako su sve radili po nalogu ‘onih gore’, odnosno klupskih predsjednika i menadžera Podravke. (H. Jurčić, R. Mihaljević/Podravski list)

Afera Spice: Prvo ročište odgođeno na mjesec dana

Pripremno ročište u slučaju Podravka počelo je jučer na Županijskome sudu pred sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Siniše Pleše.

No, nakon nekoliko sati izjašnjavanja stranaka o točkama optužnice i dokazima, pripremno ročište odgođeno je za početak svibnja. USKOK je, naime, sudu dostavio svoje dokazne prijedloge, grupirane po točkama optužnice i dodatno obrazložene na 141 stranici, tako da je obrani dano dodatno vrijeme da sve prouči i izjasni se o predloženim dokazima.

Menadžeri Podravke, koji se terete da su se sredstvima Podravke htjeli dokopati većinskog udjela u tvrtki i pritom je oštetili za 400 milijuna kuna, nisu željeli davati izjave. Prvooptuženi Damir Polančec samo je rekao da se ne boji suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:38