ŠTO JE UBILO RADNIKE

Otkrivena tajna podruma smrti na Jankomiru!

Danas počinje s radom povjerenstvo za istragu smrti radnika koje će pokušati otkriti tko je zakopao ilegalni otpad u Savi
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Hipoksija, odnosno gušenje zbog nedostatka kisika, uzrok je smrti Slavena Oblizala i Branislava Markuša, dvojice radnika jankomirskog Portun Ferruma, koji su 18. rujna nađeni mrtvi u podrumu tvrtke. Tvrdi to Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju, dodajući da je kisik iz prostorije izgurala kombinacija metana i ugljikova dioksida.

Nisu htjeli na posao

- Slijedi daljnja istraga. Dva su razloga zašto se to dogodilo. Ili onečišćenje zemlje, što je malo vjerojatno, ili ilegalno odlaganje otpada. Plinove je kroz zemlju u prostoriju gurnula nabujala voda - kaže Plavšić. Povjerenstvo za istragu smrti radnika već će danas započeti istragu konkretnih tragova, ali o imenima tvrtki koje su tamo mogle ilegalno zakopati otpad još je prerano govoriti, kaže Plavšić.

U međuvremenu doznajemo da je obdukcija tijela radnika pokazala i prisutnost dimetil disulfida u mozgovima, plućima i na odjeći radnika. Plavšić kaže da taj spoj ne prouzročuje smrt nego samo nadražuje te da bi radnici svejedno umrli.

Istraživanje koje je, pak, proveo nezavisni privatni laboratorij ANT d.o.o. pokazuje drugačije rezultate. Vlasnik Zvonko Habuš kaže da je njega na teren pozvao anonimni građanin koji ima tvrtku u blizini i kojemu su nakon incidenta radnici odbili dolaziti na posao. Habuš kaže da su oni koristili 100.000 eura vrijedan spektogramski uređaj Ftir DX 4000 i na kraju došli do zaključka da je uzrok smrti radnika fosfid. Njegovo je djelovanje slično bojnom otrovu.

Privatni nalaz

- Uostalom, ako netko sumnja, spektogrami su kod mene i može ih uzeti bilo tko, uključujući i policiju. Zašto to dosad nisu napravili, ne znam - kaže Habuš. Plavšić pak decidirano odbija priznati rezultat ANT laboratorija.

- Danas je Ministarstvo zaštite okoliša izjavilo da Habuš nije ovlašten za takve analize. Zato njegove rezultate smatram besmislenima i netočnima - kaže Plavšić. Habuš pak kaže da on samo želi pomoći i ne želi nikoga lažno optužiti te dodaje da ne vidi razlog zašto ne bi svi zajedno surađivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:21