PROTIV NOVE SISTEMATIZACIJE

Otpušteni djelatnici Zračne luke Osijek žale se Ministarstvu

Direktor je tehnološkim viškom proglasio ženu koja tu radi od osnutka 1981. godine te još dvije zaposlenice
Branka Leš
 Vlado Kos / CROPIX

Odluka direktora Zračne luke Osijek Davora Forgića da u tu tvrtku u većinskom vlasništvu države uvede novu sistematizaciju radnih mjesta, čime su tri djelatnice postale tehnološki višak, izazvala je i reakciju Sindikat prometa i veza Hrvatske. Njihov predsjednik Stjepan Lisičak poručio je da ‘’neće dati suglasnost za novu sistematizaciju u Zračnoj luci Osijek’’.

‘’Iako je donošenje akta o unutrašnjem uređenju dio upravljanja koji spada u upravljačke alate poslodavca napominjemo da se radi o jednom od stožernih dokumenata koji se mijenja kad se suštinski mijenja priroda posla, a time slijedi i reorganizacija poslova. No, takav akt ne samo da nema za cilj ‘’riješiti se’’ ranjivih skupina na tržištu rada kao tereta i ‘’balastnih voda’’ da bi plovili dalje i raspodijelili masu za plaće na one koji su ostali, nego ima za cilj utvrditi mogućnosti na kojima će uposliti cjelokupni ljudski kapital poduzeća, a u koji nedvojbeno spadaju: stariji radnici, mladi roditelji i radnici sa smanjenim radnim sposobnostima.

To je i test kvalitete upravljanja poduzećem’’, poručili su u Sindikatu. Podsjetimo, direktor je tehnološkim viškom proglasio 60-godišnju Branku Leš, koja u ZLO radi od njegova osnutka 1981. godine i koja je predsjednica podružnice Sindikata, te još dvije zaposlenice - jednu s a smanjenim radnim sposobnostima i drugu koja se nedavno vratila s porodiljnog dopusta. Nezadovoljstvo odlukom direktora iskazao je i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, koja je 20-postotni vlasnik ZLO, a najavio je i da će na sastanku vlasnika o ovom slučaju kojemu će nazočiti i ministar prometa Oleg Butković tema biti i povjerenje vlasnika u Forgića.

Treći vlasnik sa 25 posto udjela je Grad Osijek. Zaposlenici ZLO pomoć su potražili i od Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje upozoravaju na, kako su istaknuli, brojne nepravilnosti u upravljanju tvrtkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:10