'SISTEMATIZACIJA'

DIREKTOR ZRAČNE LUKE OSIJEK 'RACIONALIZIRAO' TVRTKU Dao otkaz ženi smanjene radne sposobnosti, rodilji i radnici pred penzijom

 
 Vlado Kos / CROPIX

Direktor Zračne luke Osijek, Davor Forgić, odlučio je u toj tvrtki u većinskom vlasništvu države uvesti novu sistematizaciju radnih mjesta, koja uključuje ukidanje tri radna mjesta i otkaze trima djelatnicama koje se može svrstati u osjetljive skupine radnika.

Jedna od njih ima 60 godina i povjerenica je sindikata, druga ima umanjene radne sposobnosti, a treća se nedavno vratila s porodiljnog dopusta.

Upravo su ti otkazi glavni razlog zbog kojeg Radničko vijeće Zračne luke nije dalo suglasnost direktoru za novu sistematizaciju, ali uzalud.

Prava

- Prvi prijedlog dobili smo u lipnju, no nije bio zadovoljavajući pa smo tražili da se ispravi, a onda smo u prosincu, u razmaku od dva tjedna, dobili nova dva prijedloga u kojima je najveći problem bilo ukidanje tri radna mjesta na kojima rade naše kolegice koje pripadaju osjetljivim skupinama.

To nam je bilo apsolutno neprihvatljivo, no direktor je ustrajao na takvom prijedlogu i 9. siječnja nas je sve redom pozivao u svoj ured gdje nam je uručio nove bjanko ugovore o radu, koji nisu bili ni ovjereni, ni potpisani s njegove strane, tražeći da ih vratimo najkasnije do 13. siječnja. Mi ćemo vjerojatno ići u zaštitu prava radnika, ali on je odlučio da sve to stupa na snagu 1. veljače - rekao nam je Silvestar Vargek, predsjednik Radničkog vijeća.

Pad prometa

U cijeloj je priči dodatno zanimljivo što paralelno sa sistematizacijom svim radnicima i plaće idu gore.

- Ne znamo po kojem se kriteriju odlučivalo o povišicama, ali prema našim informacijama, oni s najnižim plaćama sada će imati oko 375 kuna veću plaću, a oni s najvišima čak 2650 kuna veću plaću. Iskreno, ne razumijemo tu matematiku i logiku. Osim toga, sve to događa se iako smo u prošloj godini zabilježili pad prometa od oko 30 posto - ispričao nam je Vargek.

Njegove nam je riječi potvrdio Davor Alšić, dosadašnji predsjednik sindikata u ZL-u Osijek.

Problemi

- Uz činjenicu da je neopravdano odlučio otpustiti tri kolegice, direktor se uopće ne bavi našom primarnom djelatnošću, a to su letovi. U prošloj godini imali smo 20.000 putnika manje nego 2018., a veliko je pitanje kako će biti i u ovoj godini jer zasad imamo samo domaće letove Croatia Airlinesa dva puta tjedno i Eurowings prema Stuttgartu - rekao je Alšić.Na popisu za otkaz je i Branka Leš, žena koja u ZL-u Osijek radi od samog osnutka 1981. godine.

- On se zainatio nakon što je RV ljetos odbio prvi prijedlog sistematizacije i sada tvrdi da su oni krivi za naše otkaze kojih, kako je rekao, ne bi bilo da je prihvaćen prvi prijedlog. Tu je i niz drugih problema, ali naša borba na ovome neće završiti - poručila je Branka Leš koja ima 60 godina.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, jednog od suvlasnika ZL Osijek, za sistematizaciju je doznao nakon medijskih upita, a s otkazima se ne slaže.

- ZL Osijek u ovakvim situacijama treba biti i socijalno osjetljiv. Puno je teže ostati bez posla i tražiti novi posao na istoku Hrvatske kao u nekim drugim krajevima – rekao je Anušić. Kad je riječ o zakonitosti ovakve odluke, jedan osječki odvjetnik iz područja radnog prava rekao nam je kako je Zakon o radu propisao zaštitu radnika, ali ne i radnih mjesta.

- Za zakonitost sistematizacije bitno je utvrditi radi li se to da bi se riješilo određenih radnika, što je nezakonito - kaže odvjetnik.

Novi ugovori: Ministar Butković se sastaje s Upravom

Direktor ZL-a Osijek, Davor Forgić, potvrdio nam je kako je prema novoj sistematizaciji troje radnika tehnološki višak, od kojih “jedan radnik pripada kategoriji zaštićenih radnika jer je sindikalni povjerenik”.

“Suglasnost sindikata ćemo zatražiti prema zakonskoj proceduri. Sistematizacija je samo jedan od koraka u transformaciji društva. Naravno da se njome rješavaju i pitanja racionalizacije, mijenjaju se i usavršavaju radni procesi i procedure. Ovom se sistematizacijom udovoljava i zahtjevima Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo na području održavanja. Zaista ne znam koja je želja Radničkog vijeća jer isto je odbilo i prethodna dva prijedloga sistematizacije, koja su korigirana sukladno njihovim zahtjevima, u dijelovima gdje je to bilo potrebno. Sama činjenica da je od 55 radnika kojima je ponuđen novi ugovor, njih 54 isti potpisalo, govori puno”, odgovorio je Forgić.

Potvrdio je da će se bruto plaće povećati za deset posto. Iz Ministarstva prometa odgovorili su nam da će Oleg Butković “početkom sljedećeg tjedna održati sastanak s Upravom ZL Osijek.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:34